Obavijesti

News

Komentari 19

Ivo Sanader: Ne, nije istina da DORH vodi istragu protiv mene

Ivo Sanader: Ne, nije istina da DORH vodi istragu protiv mene
12

Sanader je u saborskom kafiću popio kavu s Rebićem, Rožićem i Nenadićem. Stol do njega sjedio je Bajić, ali se nisu pozdravili. Rukovali su se tek u sabornici

VIDEO

Bivši premijer Ivo Sanader stigao je u Sabor nešto iza 11 sati. Prije saborske rasprave o izvješću o radu DORH-a, o kojem je u Saboru govorio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, Sanader je po dolasku u Sabor sjeo u saborski kafić i popio kavu s HDZ-ovcima Nikom Rebićem, Vedranom Rožićem i Živkom Nenadićem. Za razliku od prethodnih dana, kada su ga ignorirali, dio njegovih bivših stranačkih kolega u srijedu se s njim pozdravljao. Sanadera i njegovo društvo u saborskom kafiću stol je dijelio od društva u kojem je bio i Mladen Bajić. Državni odvjetnik i bivši premijer nisu se pozdravili, a Sanader je kasnije uz smijeh ustvrdio da Bajića "nije ni vidio". Ipak, u sabornici su se rukovali nakon što je Bajić pred zastupnicima iznio izvještaj o radu DORH-a.

- O tome neka kažu institucije koje se bave tim poslom - kratko je odgovorio Sanader. Na pitanje je li mu bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić davao novac, kratko je tek odbrusio "ne", a tvrdi i da ne zna ništa o tome da je novac u torbama stizao u središnjicu HDZ-a. Ponovio je da se ne boji eventualnog uhićenja, a o medijskim napisima da se protiv njega vode istrage, kaže:

- To nije istina. Kod nas vjerojatno postoje, a to je vidljivo iz nekih medija, dva Državna odvjetništva. Jedno službeno ustavno tijelo koje je neovisno i drugo paralelno koje stvara pritisak na to službeno tijelo, a upravo ću o tome govoriti ako dođem na red - izjavio je Sanader prije ulaska u sabornicu. Naime, Sanader je najavio da će se prijaviti za raspravu o radu Državnog odvjetništva. No, s obzirom da je on nezavisni zastupnik i nema svoj klub o ovoj temi moći će raspravljati tek u pojedinačnoj raspravi, a tek je 25. po redu.

Sanader će sjediti u predzadnjoj klupi

Ivo Sanader sjedit će u predzadnjoj klupi, na mjestu Ivana Bogovića (HDZ). Zastupnik Bogović ubuduće će rasprave pratiti s mjesta Ane Lovrin (HDZ), koja se seli u fotelju sada već bivše zastupnice Željane Podrug, koja je u saborskim klupama mijenjala Sanadera. Odlučilo je to Predsjedništvo Sabora. Sanaderu će u budućnosti prvi kolega s lijeve strane biti Dinko Burić (HDSSB), koji mijenja Branimira Glavaša, dok će mu s desna sjediti bivši stranački kolega Bogović, koji mu je odlukom predsjedništva ustupio mjesto.

Sesar zaključao dvorane nakon što je došao Sanader

Iako je tajnik Sabora Josip Sesar naredio da se zaključaju sve dvorane nakon što je na radno mjesto stigao Ivo Sanader, predsjednik Sabora Luka Bebić kaže da o "tome pojma nema". Naime, kako doznajemo Sesar se na ovu mjeru odlučio potaknut posljednjim postupkom Sanadera. On je prošli petak imao presicu u saborskoj dvorani iako to đnije najavio službama.

- Ne znam da li se dvorane zaključavaju ili ne. Hoda se po Saboru pa ne može se sve držati otvoreno. Ne vidim neki specijali razloga zašto bi se dvorane zatvarale, nego općenito da imamo kontrolu i da se uređuju dvorane za sjednice odbora - opravdavao je Bebić tajnika Sabora. Tvrdi da tajnik Sesar nije radio na svoju ruku. Koji je razlog za zaključavanja dvorana koje su do sada uvijek bile otvorene, Bebić nije znao odgovoriti:

- Ne znam koji je razlog. Pitajte nekoga tko to zna, ja nemam pojma. Zbog čega bi ja to trebao znati? - opravdavao se barba Luka. Iako se Saborom proširila priča da su nakon Sanaderovog istupa u Saboru, HDZ-ovci tražili objašnjenje tko mu je dopustio da u saborskoj dvorani održi presicu, Bebić nema odgovora, a pravda se da je u to vrijeme bio na službenom putu.

- Ne znam kako se to odvijalo, a nisam ni trošio vrijeme da to istražim - rekao je. Odlukom Predsjedništva Sabora zastupnici će do bez prekida sjednice raditi do ustavnog roka koji ističe 15. prosinca. Bebić napominje da ovime ne izbjegava aktualno prijepodne, već da su se na taj potez odlučili zbog pretrpanog dnevnog reda. Slobodan dan zastupnicima će i biti samo idući četvrtak i petak, zbog obilježavanja Dana Vukovara. Po potrebi zastupnici će, kako bi posao odradili do kraja, raditi utorkom a moguće i ponedjeljkom.

Milanović: Neka Bajić kukurikne i kaže tko ga sprječava u provedbi zakona

Broj presuda za korupciju i organizirani kriminal u prošloj godini bio je veći nego ranijih godina, izvijestio je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u Saboru. Ustvrdio je da su sve snage usmjerene na korupcijska kaznena dijela "više razine". Zoran Milanović (SDP) tvrdi da Mladen Bajić, upravo na tom području, nije ispunio očekivanja. Ustvrdio je da SDP neće stajati na putu pravdi i zakonu te da će taj put obasjavati kao do sada. Da je to bilo tako, nastavio je, Hrvatska ne bi bila talac obračuna unutar jedne političke stranke. Podsjetio je da je SDP jasno ukazivao na nedjela, koja odvjetništvo tek danas uočava.

- Pozivamo Mladena Bajića da provodi zakon i da u tome bude usamljen, ako drugačije ne ide. Ako ga netko pokuša spriječiti, bilo politika ili policija, neka ih kazneno goni. Neka kukurikne i neka cijeloj Hrvatskoj da do znanja tko je taj, jer to je njegova dužnost - rekao je Milanović.

Šeks brani Bajića: Nije svirao po notama SDP-a

Za razliku od Milanovića, Vladimir Šeks (HDZ) u ime stranke podržao je izvješće o radu DORH-a, a posebno je istaknuo potporu i priznanje njegovom čelnom čovjeku Mladenu Bajiću na uspješnoj i efikasnoj borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

- Unatoč vašem smiješku, želite smjenu Mladena Bajića i to zato što nije svirao po notama SDP-a - rekao je Šeks. Malicioznim spletkama i spinom okarakterizirao je priče da HDZ želi smijeniti Bajića.

Kajin: Sanader nije sve mogao sam, takav supermen nije

Damir Kajin (IDS) u raspravi upravo se spomenuo bivšeg premijera, na kojeg se kaže, u posljednje vrijeme sve svaljuje.

- Sanader nije mogao sve sam, kontrolirati sindikate. Takav supermen nije - ustvrdio je IDS-ovac, a predsjedavajući Ivan Jarnjak pozvao je Kajina da 'ne iskače iz teme'.

Pusić: DORH je počeo raditi prvoklasno čim je popustio pritisak

Vesna Pusić (HNS-HSU) ocijenila je da je DORH počeo raditi prvoklasno čim je popustio pritisak.

- Mi nećemo ometati taj posao. Smatramo ga ključnim, jednom od katarzi Hrvatske kao društva i države. Bez završetka tog posla za nas nema napretka - izjavila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"