Obavijesti

News

Komentari 6

Baki iz Dalmacije uvjetni zatvor: Unucima govorila 'tko j** školu' i huškala je djecu protiv oca...

Baki iz Dalmacije uvjetni zatvor: Unucima govorila 'tko j** školu' i huškala je djecu protiv oca...

U optužnici stoji i da je unucima govorila i protiv njihove druge bake, te protiv očevih braće i sestara nazivajući ih luđacima

VIDEO

Žena (66) sa šibenskog područja na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno je osuđena na uvjetnu kaznu zatvora od 11 mjeseci s rokom kušnje od dvije godine zbog “huškanja” unuka i unuke protiv oca, njegove obitelji, sporta i škole, javlja Šibenski.

Sutkinja Mitra Meštrović osudila je ženu na uvjetnu zatvorsku kaznu nakon što je u sudskom postupku dokazano da je počinila dva kaznena djela protiv braka, obitelji i djece, povredom djetetovih prava. 

Za svakog unuka dosuđena joj je kazna od šest mjeseci, što je spojeno u jedinstvenu uvjetnu kaznu od 11 mjeseci zatvora.

Navodi se da je od siječnja 2014. do 26. rujna 2016. u Zadru, kao baka unuka i unuke, iako svjesna da time ugrožava njihov pravilan psihofizički razvoj, tijekom susreta i viđanja učestalo im govorila da je njihov otac prokletnik, pa ga je često ispred djece i klela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U optužnici stoji i da je unucima govorila i protiv njihove druge bake, te protiv očevih braće i sestara nazivajući ih luđacima.

Građevinari planiraju zatvoriti gradilišta na jedan dan: 'Ovako se ne može dalje, ovo je ponor'
Građevinari planiraju zatvoriti gradilišta na jedan dan: 'Ovako se ne može dalje, ovo je ponor'

Optužena je i da je djeci redovito govorila da škola i obrazovanje nisu bitni, pa da se previše ne trude učiti objašnjavajući im to riječima: “tko j... školu” i “što će im škola”.

Optužnicom zadarskog tužiteljstva teretila se i da je unuku koji redovito trenira nogomet i vrstan je nogometaš objašnjavala da će od toga dobiti tumor na mozgu, jer ga često u glavu može pogoditi lopta, što je sve kod djece izazvalo osjećaj ugroženosti i nesigurnosti, čime je ugrožen njihov pravilan psihofizički razvoj.

U postupku na Općinskom sudu u Zadru svjedočili su otac djece i njegova majka, bakin unuk, djelatnica zadarskog Centra za socijalnu skrb te sudska vještakinja. Na sudu su čitani zapisnici i dokumentacija zadarskog Centra za socijalnu skrb Zadar te medicinska dokumentacija okrivljenice.

Baka je u svojoj obrani čvrsto opovrgnula krivnju navodeći kako je sve to za što se tereti izmišljotina, to više što je posljednji put unuke vidjela u ožujku 2016. godine. Pojasnila je da je sve izmislila djelatnica Centra za socijalnu skrb jer ju je ona prethodno prijavila kako ne obavlja svoj posao, nego satima sjedi u kafiću.

Drama s plinom: Rusi pustili pa zatvorili 'pipu', Gazprom bez plina ostavio Poljsku i Bugarsku
Drama s plinom: Rusi pustili pa zatvorili 'pipu', Gazprom bez plina ostavio Poljsku i Bugarsku

– U Centru su mi rekli da je to intenzivan nadzor i trebala je ići u nadzor djeci tri puta tjedno. Ona je išla dva puta u mjesecu i sjedila u kafiću satima, a kada bi i otišla, otišla bi do babe, a ne dolje djeci – posvjedočila je baka.

Tvrdi da unucima nikada nije govorila da škola nije važna, jer gdje bi to jedna baka govorila unucima koje voli više od života, te ih je željna vidjeti.

Sada nema nikakav kontakt s unucima, a informacije dobiva preko susjede, koja joj je zadnji put ponovila da se otac ne brine o djeci, te da je ponovno došao pijan i da su ga nosila braća.

Obitelj je u tretman Centra za socijalnu skrb ušla na temelju podneska u kojem je baka tražila pomoć u vezi s ostvarivanjem svojih osobnih odnosa s unucima, te zamjerkama na zetov račun. Pod nadzorom Centra nalaze se od veljače 2015. s ciljem poboljšanja međusobnih odnosa.

Lažni alarm u Svetom Roku, tunel bio zatvoren 6 minuta
Lažni alarm u Svetom Roku, tunel bio zatvoren 6 minuta

Druga baka, odnosno baka po ocu, posvjedočila je na sudu kako su njezini unuci dolazili kod nje za sve što im je bilo potrebno, ako treba pojesti, oprati robu i slično, te da joj u tom razdoblju nisu govorili o svojim susretima s drugom bakom. Kazala je da su tada bili dobri i veseli, te da nije primijetila da bi ti susreti s njom na njih loše utjecali. Dodala je kako njihove telefonske razgovore s drugom bakom nije čula jer je inače često vani izvan kuće, oko kokoši i slično.

Otac djece naveo je da im se majka njegove pokojne supruge i prije stalno miješala u brak, te da bi zbog toga sve što su on i supruga dogovarali o njihovu zajedničkom životu, djeci i intimi, padalo u vodu jer bi baka sve doznala pa onda stalno zvala njegovu suprugu. Rekao je da ga je lažno prijavila da ne postupa po odluci suda i da joj ne daje djecu na viđanje.

U sudskom postupku je u konačnici utvrđeno kako ovakvo ponašanje bake nedvojbeno ima obilježja psihičkog zlostavljanja djece jer je okrivljenica na takav način svjesno i hotimično kod svojih unuka prouzročila znatan stupanj psihičke neugode i niz negativnih emocija. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a