Njemačka: Ilse Aigner, ministrica poljoprivrede kaže da su za širenje zaraze krivi vjerojatno sirovi krastavci, rajčice i salate. Ljude upozoravaju da ne jedu to povrće
Krastavci iz Španjolske uzrok su širenja ubojite bakterije?
Zdravstveni stručnjaci otkrili su navodno izvor zaraze opasne bakterije EHEC. Kako su izvijestili iz Instituta za higijenu iz Hamburga, bakteriju su pronašli u četiri krastavca. Tri krastavca su španjolskog podrijetla, a podrijetlo četvrtog se još ne zna.
U Njemačkoj je umrlo još dvoje zaraženih bakterijom EHEC. Riječ je o pacijenticama starim 41 i 89 godina. Od EHEC-a su umrle četiri žrtve, sve su žene iz sjeverne Njemačke.
Ilse Aigner, njemačka ministrica poljoprivrede rekla je kako su za širenje zaraze najvjerojatnije odgovorni sirovi krastavci, rajčice i salate. Naime, istraživanje Instituta Robert Koch pokazalo je kako je 25 zaraženih jelo upravo to povrće. Institut je također upozorio Nijemce, pogotovo one koji žive na sjeveru zemlje, da ne jedu sirove krastavce, rajčice i salate. Stručnjaci ipak priznaju da još ne znaju kako je povrće kontaminirano bakterijom.
U cijeloj zemlji zaraženo je više od 600 ljudi, a 140 njih ima HUS, sindrom koji može dovesti do zatajenja bubrega, piše Bild.
Superbakterija prijeti i ljudima u Hrvatskoj
Postoji mogućnost da netko zaražen dođe iz Njemačke u Hrvatsku i donese
bakteriju sa sobom. Jednako tako njemački stručnjaci sumnjaju da je izvor zaraze u hrani, a mi je uvozimo iz Njemačke,
kaže glavna hrvatska epidemiologinja prof.dr. Ira Gjenero-Margan iz
Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Je li bakterija doista mutirala, prof. dr. Gjenero-Margan nije htjela
komentirati dok ne bude i službene potvrde. Upozorila je ljude da dobro
peru povrće jer se ova bakterija najčešće može naći u životinjskom izmetu.
Dođe li prirodno gnojivo u dodir s vodom kojom se zalijeva povrće, i hrana
će biti kontaminirana.