Obavijesti

News

Komentari 9

'Bambi-boom' u Međimurju: Martin u manje od dvije godine oplodio više od pet košuta...

'Bambi-boom' u Međimurju: Martin u manje od dvije godine oplodio više od pet košuta...
2

Jelen Martin, odnosno varaždinski ‘jelen nad jelenima’ u dvije godine oplodio je najmanje pet košuta pa je u vodocrpilištu Prelog nastao pravi bambi-boom. A to je tek početak...

VIDEO

Martin je u svoj sadašnji dom u Prelogu stigao krajem 2018. U novoj sredini, rasplodnjaka Martina je u ‘haremu’ dočekalo nekoliko ženki, a u nepune je dvije godine oplodio najmanje pet košuta i napravio pravi bambi-boom u zelenoj oazi od dvadesetak kvadratnih metara.

- Martin je definitivno pridonio da ovih 25 hektara zemljišta oplemenimo novim životom. Danas na ovom području ima 20-ak grla srna, košuta, srndaća i jelena, a vjerujemo da će se kroz koju godinu taj broj i utrostručiti - rekao je direktor Međimurskih voda, Vladimir Topolnjak

Za srne i jelene se svakodnevno brine i Darko Gotal, inženjer zaposlen u sektoru nadzorno-upravljačkog sustava vodoopskrbe koji nas je proveo cijelim vodozaštićenim područjem, iliti ‘plućima’ Međimurja. I, zaista, pokazao nam je gracioznog Martina kako se lagano prešetavao preko travnjaka kao da je sve ovo njegovo. U njegovoj blizini vidjeli smo i nekoliko košuta na koje je on iz daljine ‘pazio’.

- Sad je vrijeme parenja, mužjaci skoro ni ne jedu već se bore za svoje ženke, zbog toga se znaju ponašati i jako zaštitnički, ali nikad ne bi napali čovjeka. Već nas i poznaju - ispričao nam je Darko.

Srne se na tom teritoriju osjećaju zaštićeno, ali ne i pitomo. 

- Ne želimo da srne izgube svoju ‘divljinu’, zato se trudimo da ih previše ne uznemiravamo. Po ljeti se ne daju niti vidjeti, ali kad dođe zima i vide da im netko nosi hranu, odmah će bez straha dotrčati do čovjeka poput pitome domaće životinje - kaže nam Darko.

Iz Međimurskih voda izrazito brinu o zaštiti okoliša, ali i životinjskog svijeta.

- Kompleksom kojim kraljuje jelenska divljač iznimno smo ponosni jer je među najljepšima i najuređenijima u Hrvatskoj. Ovaj prostor doprinosi lokalnoj zajednici u zaštiti okoliša i kao svojevrsna pluća grada. Životinje su potpuno zaštićene u ograđenom prostoru koji je okrupnjen otkupom parcela od privatnih vlasnika. Naime, mi hortikulturno uređujemo i prostor koji je izvan ograde, pa sve skupa predivno izgleda - kaže nam Vladimir. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...