News

Komentari 93

Ban Ki-Moon sazvao sjednicu UN-a, Sj. Koreju osudila i Kina

Ban Ki-Moon sazvao sjednicu UN-a, Sj. Koreju osudila i Kina

Nuklearno testiranje u utorak su osudile Švedska, Španjolska te EU i NATO, pa čak i jedini saveznik Sjeverne Koreje - Kina, koja je pozvala na dijalog i konzultacije

Nakon što je potvrđena vijest o nuklearnoj probi Sjeverne Koreje, generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon najavio je izvanrednu sjednicu UN-a. 

- Ovo je težak prekršaj rezolucije UN-a i provokacija koja destabilizira - rekao je glavni tajnik dodajući kako bi Sjeverna Koreja mogla pretrpjeti "ozbiljne posljedice", prenosi Reuters.

Iz Bijele kuće poručili su kako je ''riječ o klasičnoj provokaciji'', a predsjednik Barack Obama pozvao je saveznike na razumno ponašanje i obećao zaštitu. 

- Okretanje naoružanju masovnog uništenja Sjevernoj Koreji neće donijeti ništa dobrog, a narod te zemlje će se odvesti u još veću izolaciju - poručio je Obama.

Nuklearno testiranje u utorak su osudile Švedska, Španjolska te EU i NATO, pa čak i jedini saveznik Sjeverne Koreje, Kina. Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt rekao je kako na Sjevernu Koreju može utjecati jedino Kina i da je stav te zemlje od izuzetne važnosti. 

Kineski ministar vanjski poslova Yang Jiechi rekao je kako je ''Kina vrlo nezadovoljna te se odlučno protivi testiranju''. Sjevernu Koreju pozvao je da se suzdrži bilo kakve retorike i akcije koja bi mogla pogoršati već napetu situaciju. Istaknuo je kako se Sjeverna Koreja što je prije moguće treba vratiti na pravi put dijaloga i konzultacija.

Sjevernoj Koreji već pooštrene sankcije

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak na sjeveroistoku zemlje izvela podzemnu nuklearnu probu, a istovremeno su američki seizmolozi zabilježili potres jačine 4,9 po Richteru. Agencije navode kako je ovo testiranje manje nuklearne bombe korak do izgradnje bojeve glave koja bi na dalekometnoj raketi mogla ugroziti SAD. 

- Ovo je samo reakcija na nečuveno neprijateljstvo koje SAD pokazuje - objavili su sjevernokorejski mediji objasnivši kako SAD želi Sjevernoj Koreji oduzeti pravo da lansira satelite. 

Rezolucijom UN-a već su pooštrene sankcije Sjevernoj Koreji zbog lansiranja nuklearne rakete u prosincu. Službeni Pjongjang tada je pozvan da odustane od testiranja, ali bez rezultata. 

Najčitaniji članci