Obavijesti

News

Komentari 59

Banda na Medveščaku zatočila baku i otela joj lovu. Policija: Ovako ćete prepoznati varalice

Banda na Medveščaku zatočila baku i otela joj lovu. Policija: Ovako ćete prepoznati varalice

Ženu (89) su namamili pričama da će se brinuti o njoj. Zaključavali su je, uzeli joj dokumente, 'peglali' joj kartice, a u dogovoru s liječnicom čak su joj lažirali i medicinsku dokumentaciju...

VIDEO

Zagrebački policajci spriječili su podmukli plan žena od 58 i 38 godina te muškarca (64) koji su detaljno isplanirali i krenuli staricu (89) malo po malo u potpunosti opelješiti.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI

Pokretanje videa...

Video vijesti 01:16

Policija sumnja da je od srpnja do kraja studenog 2020. godine na području Medveščaka osumnjičena 58-godišnjakinja staricu, protivno njezinoj volji, više puta zaključavala u stan i onemogućavala joj kontakt s bližnjima. Potom je, smatra policija, s osumnjičenim, prema zajedničkom dogovoru, a u namjeri da prevare oštećenu i steknu protupravnu imovinsku korist, iskoristila njenu dob i zdravstveno stanje predočavajući joj lažno činjenice da će se brinuti o njoj. 

Lažno obećanje o kupnji stana

Starica im je potom ustupila svoje osobne dokumente i bankovne kartice te potpisala punomoć za raspolaganje novcem na njenom bankovnom računu. Bez njenog znanja i suglasnosti kupovali su razne proizvode i podizali novac s njenih bankovnih računa koji su koristili za vlastite potrebe.

Muškarac je otišao i korak dalje pa je starici lažno predočio da će kupiti njezin stan na području Medveščaka te je s njom sačinio i ugovor o kupnji nekretnine. Međutim, dogovorenu kupoprodajnu cijenu nikad joj nije isplatio, a iz za sada neutvrđenog razloga, navodi policija, prijenos vlasništva na nekretnini nije realizirao. 

Muškarac varao Hrvatske ceste, prijeti mu i do 3 godine zatvora
Muškarac varao Hrvatske ceste, prijeti mu i do 3 godine zatvora

Nakon toga 64-godišnjak ponovno iskorištava starosnu dob i zdravstveno stanje oštećene te bez njenog znanja i dopuštenja krajem studenog 2020. godine uzima njezine zdravstvene dokumente. Lažno se predstavlja kao njezin sin i tako krivotvori te ovjerava medicinsku dokumentaciju koju lažno predočava zaposlenicima nadležnih službi, čime ih dovodi u zabludu. Oni ovjeravaju lažno im predočene podatke na osnovi čega obavljaju promjenu odabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite. 

U “igru” ulazi i žena (38), koja je kao zdravstvena djelatnica svjesno sačinila krivotvorenu medicinsku dokumentaciju i utvrdila lažnu dijagnozu oštećene, što je i ovjerila svojim pečatom i potpisom, iako od lažno dijagnosticirane bolesti 89-godišnjakinja nikad nije bolovala niti je nad njom obavila liječnički pregled. Tko zna dokle bi trojac išao i bi li njihova žrtva ostala bez svega da policija nije krenula u akciju. 

Prevaranti se zasad brane sa slobode

Ovako su staricu oštetili za 30.800 kuna, a policija je protiv trojca koji je perfidno pleo svoj obruč oko nemoćne žene nakon kriminalističkog istraživanja podnijela kaznenu prijavu nadležnom tužiteljstvu. Sumnjiče ih za više kaznenih djela. Ženu (58) sumnjiče za protupravno oduzimanje slobode, a sa 64-godišnjakom za pokušaj prevare. Muškarac je, pak, sam, kažu u policiji, nedopušteno koristio osobne podatke žrtve, krivotvorio ispravu i ovjerio neistiniti sadržaj, a za 38-godišnjakinju sumnja se da je krivotvorila službene ili poslovne isprave. Za sada se sve troje brane sa slobode.

Policija učestalo upozorava starije građane na oprez kako ne bi postali žrtve prevaranata koji koriste njihovu dob i nesnalaženje pa ih okradu. Lani je prevarantica rekla starici kako su je poslali iz ljekarne radi mjerenja tlaka i šećera te joj je na vrat postavila nepoznati uređaj i upozorila je da nekoliko minuta bude mirna kako bi uređaj mogao izmjeriti stanje. Tih nekoliko minuta bilo je dovoljno da žena iskoristi situaciju i starici ukrade novac i nakit. 

U Zagrebu 4 mjeseca držali ženu (89) u stanu, trošili joj novac i lažirali dokumente, uhitili su ih
U Zagrebu 4 mjeseca držali ženu (89) u stanu, trošili joj novac i lažirali dokumente, uhitili su ih

Ima i lukavijih ekipa. U prosincu je trojac u Zagrebu dvije starice oštetio za 14.800 kuna. Oni su žrtve vjerojatno pratili iz banke ili trgovine do njihovih domova. Potom bi jedan nazvao i predstavio se kao policajac rekavši kako su platile krivotvorenim novčanicama i da trebaju provjeriti imaju li kod sebe još krivotvorenih novčanica. Od žena su zatražili da im diktiraju serijske brojeve s novčanica te su im potom rekli kako je riječ o krivotvorenim novčanicama. Tad je na njihove adrese dolazila trećeosumnjičena. Lažno se predstavila kao policijska službenica, što je potkrijepila pokazivanjem značke nalik na policijsku. Od žrtava je zatražila da joj predaju sav novac koji imaju, a zauzvrat im je davala lažne eure.

Policija je tad upozorila kako policijski službenici ne idu po kućama i kako niti u jednoj situaciji ne provjeravaju valjanost novčanica na “kućnom pragu”.

Kako spriječiti prevare i prepoznati varalice:

- ne ustupajte svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj, broj bankovne kartice, podatke o iznosu novca na računu i slično)

- ako vas netko telefonski ili osobno na kućnoj adresi kontaktira i traži osobne ili bankovne podatke, odmah obavijestiti svoju banku i policiju

- nemojte pokazivati svoje dokumente i bankovne kartice nepoznatim osobama i nemojte slati njihove preslike

- zapamtite da banke nikada od vas neće telefonom provjeravati koliko novca imate na svojem računu niti na taj način tražiti neke žurne transakcije

- ako niste sigurni kako postupiti, prekinite neželjeni telefonski poziv, žurno kontaktirajte članove kućanstva ili osobu od povjerenja te ih zamolite za pomoć i daljnje upute.

- ne puštajte neznance u svoj dom, ne odajte im privatne podatke putem telefona i pobrinite se da s opasnostima koje vrebaju upoznate svoje roditelje, bake i djedove jer upravo su oni meta ovakvih drskih počinitelja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.