Obavijesti

News

Komentari 593

Bandić: 'Predložit ću da se trg zove Trg Republike Hrvatske'

Bandić: 'Predložit ću da se trg zove Trg Republike Hrvatske'

Zagrebački gradonačelnik podsjetio je pritom na Matoševe stihove "Dok je srca, bit će i Kroacije" kazavši "Dok je Trga Republike Hrvatske, bit će Hrvatske"

VIDEO

Na prvoj sjednici Skupštine predložit ću da se ovaj trg zove Trg Republike Hrvatske, kazao je Milan Bandić okupljenima ispred Glazbene akademije na Trgu maršala Tita.

Podsjetio je pritom na Matoševe stihove "Dok je srca, bit će i Kroacije" kazavši "Dok je Trga Republike Hrvatske, bit će i Hrvatske."

Bandić želi promijeniti ime Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske Više na http://bit.ly/2te8oTK Reporter: Denis Gaščić

Posted by 24sata on Monday, 26 June 2017

Ispred Glazbene akademije koja se nalazi na Trgu maršala Tita Milan Bandić je, kako su iz njegova ureda najavili, prezentirao prijedlog "novog imena najljepšeg i najvažnijeg zagrebačkog trga". Na početku obraćanja objasnio je što ga to čini upravo takvim.

- Nalazimo se ovdje ispred Glazbene akademije na sjeverozapadnom kutu, još uvijek, Trga maršala Tita. Lijevo od nas je Leksikografski zavod, sjeverno jedno od najvećih Meštrovićevih djela, lijevo legendarna Kazališna kavana koju ćemo također vratiti, a južno Dramska akademija, a ispred nas središnji hram hrvatske kulture - Hrvatsko narodno kazalište. Ovo mjesto zaslužuje da nosi najljepše i najvažnije ime trga u Republici Hrvatskoj kojeg nažalost Zagreb nema, a ni drugi hrvatski gradovi, kazao je Bandić i najavio svoje predlaganje Odboru za imenovanje ulica i trgova.

Trg marsala Tita

Dosad su se kao najčešća nova imena za Trg maršala Tita, pored ovog koji je Bandić predložio, spominjali i Kazališni i Sveučilišni trg, no nisu svi bili za preimenovanje.

- Još odzvanjaju protesti, ljevice prije neki dan, a onda i desnice prije dva mjeseca. I tako iz godine u godinu. Inzistirao sam i mislio da ima dovoljno razuma i da narod odluči na referendumu. Vidim da nema, pogotovo od onih koji su birani od naroda, kazao je Bandić te naglasio kako protiv njegova prijedloga nitko normalan ne bi trebao biti.

Podsjetimo, pod geslom "Trg je naš" u Zagrebu se prošli tjedan na Trgu maršala Tita okupilo nekoliko stotina građana. Okupljanje je organizirala antifašistička liga RH te veći broj organizacija civilnog društva i nekih političkih stranaka.

- Vjerujem da svi znamo danas da postoje linije s kojih se ne ide i postoje crte s kojih se ne uzmiče. Ta je crta danas ovaj Trg koji ime maršala Tita nosi to ime 71 godinu i nosit će ga barem još 10 puta toliko, rekla je tada u ime okupljenih umjetnika kazališna redateljica Snježana Banović.

S druge strane, promjena imena Trga maršala Tita mogla bi 'pogurati' sastavljanje većine u Zagrebačkoj skupštini budući da su zastupnici Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović promjenu imena Trga maršala Tita naveli kao preduvjet za podršku potencijalnoj Bandićevoj većini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 593
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa