Obavijesti

News

Komentari 153

Bandić 'snizio' kazne: 800 kn za švercanje i jedenje u busu

Bandić 'snizio' kazne: 800 kn za švercanje i jedenje u busu
1

Kazne od 500 do 800 kuna će dobiti oni koji uznemiravaju putnike, konzumiraju hranu, alkohol ili puše u vozilu, kao i oni koji onemogućavaju zatvaranje vrata

VIDEO

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić obećao je promijeniti svoju odluku po kojoj su kazne za švercanje u autobusu i tramvaju dignute s 250 na iznos između 600 i 900 kuna. I zaista je to učinio, ali minimalno. Kazne će biti između 500 i 800 kuna, a 250 kuna ako se odmah plati, stoji u amandmanu za sjednicu u četvrtak na kojoj će odluka biti donesena. Zato je Bandić proširio kažnjavanje nedoličnog ponašanja u javnom prijevozu.

Kazne od 500 do 800 kuna će dobiti oni koji uznemiravaju ostale putnike, konzumiraju hranu, alkohol ili puše u vozilu. Također i oni koji onemogućavaju zatvaranje vrata ili ih nasilno otvaraju, ulaze u vozilo kada vozač kaže da je puno. Isti iznos je predviđen i za ometanje prometnog osoblja, bacanje otpadaka, ometanja naplate i kontrole vozne karte ili izlaženje iz vozila u pokretu.

Novom odlukom je propisano da će sve kazne pisati prometni redari po prijavi ZET-a, a nije jasno kako će se to provoditi iako postoji video nadzor u novim tramvajima i autobusima.

Što se tiče kazni za švercanje, ona je dakle od 500 do 800 kuna, ali onaj tko se vozi bez karte dobit će nalog da plati 250 kuna. Ako plati, neće se pokrenuti prekršajni postupak. Ako ne plati, dobit će na adresu novi prekršajni nalog s punim iznosom, ali i tu može ostvariti popust. Ako u roku osam dana plati 333 kune. Tko na to podnese prigovor i ne plati, nastavlja se postupak za punu naplatu.

- Ja nemam stranu mozga za kažnjavanje, samo za pomoć - rekao je Bandić upitan zašto je predložio kazne od 600 do 900 kuna. Kasnije je rekao da nije bio upoznat s prijedlogom koji je potpisao i da je naložio da se to zaustavi. Sada je vidljivo da će većih kazni itekako biti.

Osim ovih izmjena, nova odluka donosi dobru vijest za vlasnike ljubimaca koji dosad nisu smjeli u javni prijevoz. Po novom to mogu, ali pod strogim uvjetima. Dozvoljen je prijevoz malih kućnih ljubimaca (pas visine grebena do 30 cm, mačke i pitome male životinje) u odgovarajućim ručnim transportnim kutijama. Dozvoljen je i prijevoz pasa, koji u grebenu imaju više od 30 cm, ako pas ima brnjicu i vodi se na kratkom povodcu, a vlasnik ima propisanu ispravu o upisu i cijepljenju protiv bjesnoće. Putnici mogu uvesti samo jednog malog kućnog ljubimca ili psa.

Također, s ljubimcem mora ulaziti samo na prednja vrata i zadržavati se u prednjem dijelu vozila, te mora nositi pribor za čišćenje i počistiti za ljubimcem ako on onečisti vozilo. Ako se tog ne pridržava, opet će dobiti kaznu od 500 do 800 kuna.

Novost je da je gradonačelnik odlučio kažnjavati i ZET i to u rasponu od 600 do dvije tisuće kuna. Primjerice, ako se ne pridržava voznog reda ili prevozi s neočišćenim i neprozračenim vozilima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 153
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao