Obavijesti

News

Komentari 55

Bandićeva ucjena za podršku: Plenković ga neće poslušati

Bandićeva ucjena za podršku: Plenković ga neće poslušati
5

Plenković neće poslušati Bandića, a on je najavio da će tražiti opoziv ministrice u Saboru. Radi li Miki za Vasu, Crkvu ili želi u Vladu?

VIDEO

Očekujem da premijer povuče državnički potez, a ne da ispravlja pogreške ministrice. A odsad ću je zvati i gospođa ministarka. 
Tako je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik i partner u vladajućoj većini na čelu s HDZ-om, zatražio od premijera Andreja Plenkovića da smijeni ministricu obrazovanja Blaženku Divjak

Pokretanje videa...

01:12

- Ona je klasični primjer kad su na mjestu sposobnih oni nesposobni. Divjak  svjesno krši zakon. Ona jadna ništa ne razumije - poručio je Bandić. 

A onda je nabrojio i tri grijeha ministrice Blaženke Divjak koja je nestranačka, ali u kvoti HNS-a i ta stranka joj politički čuva leđa. Kaže da je u vjetar bacila osam milijna kuna na metodičke priručnike. Nadalje, da krši zakon jer nije htjela osigurati novac i za udžbenike za izborni predmet poput vjeronauka, te da je preplatila tablete koji su lani kupljeni. Po Bandiću, kupila je tablete za tisuću kuna po komadu, a oni su upola jeftiniji. 

Vrdoljak: Na sastanku nismo razgovarali o ministrici Divjak
Vrdoljak: Na sastanku nismo razgovarali o ministrici Divjak

Bandićevi argumenti su dosta klimavi, pa ostali partneri u koaliciji spekuliraju da je njegov napad tek politička poruka premijeru. Vlada je već odlučila da će platiti sve udžbenike za osnovnoškolce, pa i one iz izbornih predmeta, vjeronauka, drugog jezika ili informatike, kad je ona izborni predmet. No Bandić očito nije oprostio ministrici što je ona rekla da treba platiti samo udžbenike za obvezne predmete.

Klimavi i stari argumenti

Što se tiče tableta, radi se o prošlogodišnjoj nabavi, a upravo je bilo prigovora što su oni prejeftini i ograničena im je cijena na tisuću kuna. Nabavljale su ih škole pa je čak bilo zamjerki da su nekvalitetni. Svi podaci o tome su objavljeni. I koja tvrtke su nabavljale i po kojoj cijeni. 

S metodičkim priručnicima stvar je kompliciranija. Oni će se morati nadopunjavati, sporile su se i isplate autorima, ali novac nije bačen.

Izgleda da zasad premijer ne planira poslušati Bandića, a to bi moglo izazvati nove političke potrese. Koalicijski partneri su se u utorak našli na sastanku u Banskim dvorima. 

Zagreb: Milan Bandiæ govorio na temu Akti gradonaèelnika

- Ostajemo pri stavu da ćemo pozvati ministricu na ostavku. Iako je premijer rekao da su novci za dodatne udžbenike osigurani, ostajemo pri stavu da je kršila zakon. Ako ne podnese ostavku, tražit ćemo opoziv - rekao je Kažimir Varda, zastupnik Bandićeve stranke Rada i solidarnosti. 

Bandić je u svom saborskom klubu okupio 12 zastupnika pa uskrata njihove podrške može uzdrmati Vladu. No u HDZ-u, ali i HNS-u, uvjereni su da do toga neće doći.

- Riješit ćemo to u okviru parlamentarne većine. Ono što je najbitnije je da sam poslao vrlo jasnu poruku da ćemo sukladno novom zakonu i međunarodnim obvezama iznaći sredstva u državnom proračunu i za udžbenike izbornih predmeta. Stvar je riješena - odgovorio je Plenković za RTL na pitanje hoće li smijeniti ministricu Divjak.

Bandić traži ostavku ministrice Divjak: 'Ona ništa ne razumije'
Bandić traži ostavku ministrice Divjak: 'Ona ništa ne razumije'

Neka ne ulaže u zlatne zahode

Spekulira se da je možda Bandić pokazao zube Plenkoviću kako bi pomogao Milijanu Brkiću s kojim je u dobrim odnosima. Drugu spekulaciju da želi u Vladu umjesto HNS-a Bandić je sam odbacio. Treća je da želi pokazati kako je na strani Crkve, koja je prva upozorila da neće biti plaćeni udžbenici iz vjeronauka. U HNS-u nisu zabrinuti ni najmanje zbog Bandićevih najava jer je već više puta, po njima, bezrazložno napadao ministricu. 

- Kad bi je Bandić hvalio, tad bih popričao s Divjak - rekao je šef HNS-a Ivan Vrdoljak. 

Iz Ministarstva obrazovanja su Bandiću poslali ciničnu poruku: “Drago nam je da mu je u fokusu obrazovanje, ali se to ne reflektira na škole kojima je Grad Zagreb osnivač. Bilo bi važnije da gradonačelnik uloži novac u sanitarne čovorove škola i sanaciju azbestnih krovova, nego na zlatne WC-e i kumstva”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C