News

Komentari 4

Banja Luka: Dodik lupetao o 2. svjetskom ratu; Džaferović i Komšić dan obilježili u Sarajevu

Banja Luka: Dodik lupetao o 2. svjetskom ratu; Džaferović i Komšić dan obilježili u Sarajevu

Dodik je tvrdio kako su se samo Srbi borili protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu, a da drugi narodi na području bivše Jugoslavije "nisu imali antifašistički pokret"...

Povorkom solidarnosti s narodom Ukrajine u Sarajevu je u ponedjeljak obilježen 9. svibnja kao dan pobjede nad fašizmom, a članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić tom su prigodom poručili kako je to najmanje što se u toj zemlji danas može učiniti za one koji pate zbog agresije.

Povorku solidarnosti organizirale su bošnjačke udruge koje okupljaju članove obitelji poginulih i nestalih u ratu od 1992. do 1995. godine, uključujući  "majke Srebrenice".

"Mi znamo što znači kad nam netko ubije sina i siluje kćer, znamo što znači preživjeti genocid i danas šaljemo poruku da svijet zaustavi ono što se dešava u Ukrajini", kazala je predsjednica udruge srebreničkih majki Munira Subašić.

Među stotinama sudionika povorke koja je prošla središtem Sarajeva bio je i predsjedatelj Predsjedništva BiH Džaferović koji je kazao kako njegova zemlja zna što su ratna stradanja i duboko suosjeća s Ukrajinom.

"To je najmanje što mi u BiH možemo učiniti za narod Ukrajine. Želim posebno istaknuti da sam sretan što je BiH usprkos svim unutarnjim otporima osudila rusku agresiju na Ukrajinu i podržala njen teritorijalni integritet", kazao je Džaferović aludirajući na opstrukcije pridruživanju BiH sankcijama Rusije koje provodi srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

U Banja Luci je obilježen  Dan pobjede

Hrvatski član Predsjedništva BiH Komšić kazao je kako je teško shvatiti da danas kada se obilježava pobjeda civiliziranog svijeta nad nacizmom neki ljudi pate i stradaju jer im jači ne dopušta život u miru.

"Gotovo cijeli svijet je jednom rekao nikada više pa se dogodila BiH, i ne samo BiH", kazao je Komšić.

Dodik je pak obilježavanje 9. svibnja kao dana pobjede nad fašizmom organizirao odvojeno u Banjoj Luci a u govoru kojega je tamo održao tvrdio je kako su se samo Srbi borili protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu a da drugi narodi na području bivše Jugoslavije "nisu imali antifašistički pokret".

U Banja Luci je obilježen  Dan pobjede

Posebice je vrijeđao Bošnjake tvrdeći kako su njihovi preci uglavnom ratovali u Handžar diviziji na strani nacista a Armiju BiH opisao je sljednikom fašističkih postrojbi iz Drugog svjetskog rata.

Uz sve to je potvrdio kako će se na izborima u listopadu ponovo kandidirati unatoč sankcijama kojima su ga kaznile SAD i Velika Britanija.

SITUACIJU U UKRAJINI PRATITE OVDJE IZ MINUTE U MINUTU