News

Komentari 5

Banja Luka: Dodik lupetao o 2. svjetskom ratu; Džaferović i Komšić dan obilježili u Sarajevu

Banja Luka: Dodik lupetao o 2. svjetskom ratu; Džaferović i Komšić dan obilježili u Sarajevu

Dodik je tvrdio kako su se samo Srbi borili protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu, a da drugi narodi na području bivše Jugoslavije "nisu imali antifašistički pokret"...

Povorkom solidarnosti s narodom Ukrajine u Sarajevu je u ponedjeljak obilježen 9. svibnja kao dan pobjede nad fašizmom, a članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić tom su prigodom poručili kako je to najmanje što se u toj zemlji danas može učiniti za one koji pate zbog agresije.

Povorku solidarnosti organizirale su bošnjačke udruge koje okupljaju članove obitelji poginulih i nestalih u ratu od 1992. do 1995. godine, uključujući  "majke Srebrenice".

"Mi znamo što znači kad nam netko ubije sina i siluje kćer, znamo što znači preživjeti genocid i danas šaljemo poruku da svijet zaustavi ono što se dešava u Ukrajini", kazala je predsjednica udruge srebreničkih majki Munira Subašić.

Među stotinama sudionika povorke koja je prošla središtem Sarajeva bio je i predsjedatelj Predsjedništva BiH Džaferović koji je kazao kako njegova zemlja zna što su ratna stradanja i duboko suosjeća s Ukrajinom.

"To je najmanje što mi u BiH možemo učiniti za narod Ukrajine. Želim posebno istaknuti da sam sretan što je BiH usprkos svim unutarnjim otporima osudila rusku agresiju na Ukrajinu i podržala njen teritorijalni integritet", kazao je Džaferović aludirajući na opstrukcije pridruživanju BiH sankcijama Rusije koje provodi srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Komšić kazao je kako je teško shvatiti da danas kada se obilježava pobjeda civiliziranog svijeta nad nacizmom neki ljudi pate i stradaju jer im jači ne dopušta život u miru.

"Gotovo cijeli svijet je jednom rekao nikada više pa se dogodila BiH, i ne samo BiH", kazao je Komšić.

Dodik je pak obilježavanje 9. svibnja kao dana pobjede nad fašizmom organizirao odvojeno u Banjoj Luci a u govoru kojega je tamo održao tvrdio je kako su se samo Srbi borili protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu a da drugi narodi na području bivše Jugoslavije "nisu imali antifašistički pokret".

Posebice je vrijeđao Bošnjake tvrdeći kako su njihovi preci uglavnom ratovali u Handžar diviziji na strani nacista a Armiju BiH opisao je sljednikom fašističkih postrojbi iz Drugog svjetskog rata.

Uz sve to je potvrdio kako će se na izborima u listopadu ponovo kandidirati unatoč sankcijama kojima su ga kaznile SAD i Velika Britanija.

SITUACIJU U UKRAJINI PRATITE OVDJE IZ MINUTE U MINUTU

Najčitaniji članci