Obavijesti

News

Komentari 281

Banka nikome ne prašta: Od dječaka (8) traže 1535 kuna

Banka nikome ne prašta: Od dječaka (8) traže 1535 kuna
2

Gabrijel Čopić iz Normanovaca nedaleko od Osijeka je nakon rođenja dobio tekući račun. Svi su na to zaboravili. Ali nisu bankari. Dječakovi roditelji su ogorčeni

VIDEO

Poštar nam je došao na vrata i pitao živi li ovdje Gabrijel Čopić. Rekla sam mu da je to moj osmogodišnji sin. Poštar me je pogledao, a u očima sam vidjela da ima 1000 upitnika iznad glave, govori Željka Ćopić iz Normanaca nedaleko od Osijeka.

Upitala je poštara u čemu je problem, a on joj je pokazao pismo i rekao: “Sin Vam je dobio zahtjev za ovrhom”.

Sada ni ženi ništa nije bilo jasno. Uzela je pismo, potpisala ga u sinovo ime i otvorila. U njemu je pisalo da joj je sin Hrvatskoj poštanskoj banci dužan 1535 kuna zbog neplaćenih troškova održavanja tekućeg računa.

- Zamislite da mi je sin u tom trenutku bio kući i da je on uistinu morao preuzeti poštu. Ne samo da ne bi shvatio o čemu je riječ, nego bi ostao u šoku - govori Željka Ćopić koja još ne vjeruje da je takvo nešto moguće.

Zaboravili prijaviti promjenu adrese

Prema Željkinim riječima, Gabrijelu su, čim se rodio, otvorili tekući račun. No taj račun posljednjih pet godina uopće nisu koristili. U međuvremenu su se preselili iz Osijeka u Normance i u svoj toj gužvi, najvjerojatnije, zaboravili prijaviti promjenu Gabrijelove adrese. Na novu adresu u Normancima i dalje su im dolazili svi bankovni računi, ali iz Hrvatske poštanske banke ništa nije stizalo u svezi s Gabrijelovim tekućim računom.

- I onda odjednom, kao grom iz vedra neba, dođe poštar prošli ponedjeljak i donese mi zahtjev za ovrhom koji je poslao javnobilježnički ured iz Osijeka. Sve mi je to izgledalo kao tragikomedija. Prvo sam htjela pozvati ovršitelje da dođu, proberu u kući što im treba i odnesu. Ali samo da prije toga vide osmogodišnjeg dječaka koji je sve ‘skrivio’ - ogorčena je majka.

Odmah je nazvala banku da ih pita kako je moguće da djetetu šalju ovrhu, a oni su, tvrdi Željka, rekli kako im Gabrijel godinama nije odgovarao na opomene koje su oni slali na našu staru adresu.

"Ne rade svoj posao"

- Što je najzanimljivije, u zahtjevu za ovrhom, koju nam je proslijedio javnobilježnički ured, jasno se vidi JMBG (jedinstveni matični broj građana) iz kojeg se lako iščitava da je Gabrijelu samo osam godina!!! Pitala sam ih u tom javnobilježničkom uredu čitaju li uopće ono što zaprime, a oni su mi odgovorili da su oni samo neka vrsta poštara - priča Željka.

Za nju dug uopće nije sporan, štoviše spremna ga je odmah platiti. No ne može se načuditi što nitko ni u banci ni u javnobilježničkom uredu “ne radi svoj posao”.

- Da su samo malo pročitali o kome je riječ, kontaktirali bi dječakove roditelje koji su i opunomoćeni za korištenje računa. U tom slučaju su zahtjev za ovrhom mogli poslati na moje ime i priča bi bila riješena. Ovako, u javnobilježničkom uredu mi kažu da imam pravo žalbe na ovakvo rješenje s kojim oni nemaju veze, a u banci su mi ponudili mogućnost podizanja kredita kojim bih podmirila dug - rekla je Gabrijelova majka.

"Roditelji se trebaju žaliti"

U uredu javne bilježnice Tatjane Kovačev, odakle je poslan zahtjev za ovrhom, rekli su da nisu ovlašteni komentirati ovršne postupke. Pritom su dodali “da su u velikoj gužvi”, a šefica na službenom putu.

Igoru Vujoviću iz udruge Potrošač nije jasno otkud uopće dug.

- Ne znam za ovu, ali banke inače ne naplaćuju vođenje tekućih računa maloljetnicima - kaže Vujović i predlaže roditeljima da se žale. 

HPB: Neka se prvo javni bilježnik izjasni, pa ćemo se onda i mi

U Hrvatskoj poštanskoj banci prebacuju lopticu na javnobilježnički ured. Rekli su da neće ništa komentirati dok se oni ne očituju, a tek nakon toga oni će poslati svoje priopćenje i komentar o slučaju ovrhe osmogodišnjaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 281
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu