Obavijesti

News

Komentari 40

Banka želi ponovno naplatiti stanove, prijeti im deložacijom

Banka želi ponovno naplatiti stanove, prijeti im deložacijom
5

Umjesto da dugovanje namiri od KT Tehnogradnje, investitora zgrade u osječkoj Divaltovoj ulici na kućnom broju 120, Erste banka je pokrenula ovrhu protiv stanara

VIDEO

Umjesto da dugovanje namiri od KT Tehnogradnje, investitora zgrade u osječkoj Divaltovoj ulici na kućnom broju 120, Erste banka je pokrenula ovrhu protiv stanara, 22 obitelji, koji bi, unatoč plaćenim stanovima, bez njih mogli ostati. 

U četvrtak su se vlasnici stanova, kojima prijeti deložacija, okupili na mirnom prosvjedu ispred poslovnice Erste banke na Trgu Ante Starčevića u Osijeku. Potporu su im pružili aktivisti Živog zida.

- Svi smo mi kupili stanove i isplatili ih, a onda je banka dan prije proglašenja stečaja nad KT Tehnogradnjom s pola stanova skinula teret, a na pola ostavila. Skinula je teret imućnijim vlasnicima, a nama skromnijeg imovinskog stanja teret je ostavila. Sada nas terete za dugovanje KT-a od 900 tisuća eura i ako to ne podmirimo, oni će nam uzeti stan, kaže Marko Filaković, koji je za stan u novogradnji u Divaltovoj ulici prije pet godina platio 54 tisuće eura.

Marko Mrkonjić

Stanovi opterećeni hipotekom

No, umjesto konačnog rješenja stambenog problema, doživio je da je KT Tehnogradnja završila u stečaju sa 900 tisuća eura duga Erste banci, koja je kreditirala izgradnju zgrade. Banka je odlučila dug KT Tehnogradnje naplatiti od stanara, jer su njihovi stanovi opterećeni hipotekom za postojeći dug. Marko Filaković je sa suprugom i dvoje malodobne djece, kćeri (6) i sinom (2) trebao biti deložiran prošloga utorka, no, zbog uložene žalbe i zatražene ponovne procjene nekretnine, deložacija je morala biti odgođena.

Marko Filaković je o svom problemu pisao i predsjednici Kolindi Grabar – Kitarović, a ona je, pak, od banke zatražila očitovanje.

Marko Mrkonjić

Slučaj prijavili USKOK-u

Iz Erste banke Marko je dobio odgovor da i dalje ostaju pri zahtjevu da im plati 17 tisuća eura odmah i još 17 tisuća eura u sljedećih 10 godina.

- Na tako nešto ne mogu pristati. Niti imam toliko novca niti smatram da trebam dva puta platiti isti stan, kaže Marko koji ne krije ogorčenost na državne institucije, pogotovo na Uskok koji dvije godine, otkako su sve prijavili, ništa nije riješio.

Marko Mrkonjić

'Nismo ništa dužni'

- Mi nikome nismo ništa dužni, sve svoje obveze smo izvršili i platili, a to možemo dokazati. S druge strane, mi kao kupci stanova u toj zgradi nismo bili jamci KT-u da sada plaćamo njihov dug. Zašto je banka njima dala više kredita nego što su imali vrijednosti nekretnine, pita se Filaković.

Anamarija Babić, također jedna od vlasnica stana u toj zgradi u Divaltovoj ulici, kaže da banka od nje traži dodatnih 600 eura po kvadratu, što bi značilo da je za stan u konačnici platila 1.600 eura po metru četvornom.

Marko Mrkonjić

'Država i banke ostavljaju ljude na cjedilu'

Hrvoje Runtić iz Živog zida kaže da je njihov primjer jasan pokazatelj "kako država i banke ostavljaju ljude na cjedilu".

- U slučaju deložacije mi ćemo svojim tijelima to pokušati spriječiti, no nadamo se da do toga neće doći. To što i kako banke rade ne može se nazvati drugačije nego kriminal, kaže Hrvoje Runtić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje