Obavijesti

News

Komentari 7

Bauk (SDP) premijeru: 'Ako nećete odgađati lokalne izbore, raspišite ih odmah u četvrtak'

Bauk (SDP) premijeru: 'Ako nećete odgađati lokalne izbore, raspišite ih odmah u četvrtak'

SDP se protivi eventualnoj odgodi lokalnih izbora, koji bi se trebali održati treće nedjelje u svibnju, ali imaju nekoliko zahtjeva kako bi se rizik zbog epidemije sveo na minimum. Predlažu povećanje dana za glasanje

VIDEO

Obzirom da idući tjedan idu na uskršnje praznike, zastupnici su ovotjedno zasjedanje započeli dan ranije, ne u srijedu već u utorak. Na početku su za govornicom iznijeli stajališta oko tema koje smatraju bitnima. SDP-ov Arsen Bauk govorio je o lokalnim izborima, koji bi se trebali održati treće nedjelje u svibnju, naglasivši protivljenje eventualne odgode jer smatra da epidemiološka situacija nije takva da bi zahtijevala tu krajnju mjeru. Ali imaju nekoliko zahtjeva za Vladu. 

- Tražimo od Vlade i Državnog izbornog povjerenstva da osiguraju zaštitu života i zdravlja prvenstveno ljudi koji će raditi u izbornim tijelima, ali i kandidata koji će sudjelovati na njima. Drugo, tražimo da se na drugačiji način regulira prikupljanje potpisa za načelnike i gradonačelnike jer u ovoj situaciji dosadašnji način može biti rizičan, kako za kandidate, tako i za građane - poručio je te dodao treći zahtjev koji se odnosi na produženje dana za glasanje.

'Povećajte dane za glasanje, neka se glasa i u subotu i nedjelju'

- Predlažemo da se zbog smanjenja gužvi na biralištima broj dana za glasanje poveća, da se glasa i u subotu i nedjelju. SDP-u su zdravlje, život i sloboda naših građana na prvom  mjestu i zbog toga pozivamo sve one koji odlučuju da ove tri stvari pokušaju ispuniti do izbora. Neke zemlje su lokalne izbore odgodile, neke su povećale broj dana za glasanje - rekao je istaknuvši kako im je jasno da je epidemiološka situacija nepredvidiva i da se ne može sada znati kakva će biti u svibnju, ali da se već sad može učiniti sve da posljedice budu što manje.

- Da bi zaustavila daljnje špekulacije o odgodi, predlažem Vladi da na prvoj idućoj sjednici donese odluku o raspisivanju lokalnih izbora sa stupanjem na snagu kad misli da treba. Ako nećete odgađati izbore, raspišite ih u četvrtak, a ako ćete ih odgađati barem to kažite sada - zaključio je. 

Godinu dana od zagrebačkog potresa

HDZ-ov Ivan Celjak povodom godišnjice zagrebačkog potresa podsjetio je što je sve Vlada učinila za pogođene građane, ali se u nabrajanju ustvari više referirao na aktivnosti na pogođenoj Banovini.

- Država je prisutna od prvih trenutaka nakon potresa na području zahvaćenom katastrofom. 120  milijuna kuna intervencijskih sredstava uplaćeno je drugi dan nakon potresa na račune gradova, općina i županija. Sanirano je 11,25 km nasipa, HEP je oslobodio na tri mjeseca plaćanja električne energije 59.819 kućanstva, osim 120 milijuna kuna još je isplaćen 51 kuna preko Crvenog križa, 120 milijuna kuna preko Ministarstva rada, 19 milijuna za javne radove, 64 milijuna kuna za očuvanje radnih mjesta, 11 milijuna kuna jednokratne pomoći isplatilo je Ministarstvo branitelja, 10 mil kuna Ministarstvo poljoprivrede, 10 milijuna osiguralo je i Ministarstvo održivog razvoja za poduzetnike - nabrojao je Celjak dodavši kako Vlada i dalje osigurava sredstva za obnovu i revitalizaciju Zagreba, Sisačko-moslavačke, Krapinsko-zagorske, Karlovačke i Zagrebačke županije.

- Nakon Domovinskog rata imali smo priliku za novi početak i nismo je dobro iskoristili, sada imamo priliku za pravi početak i zajedno u suradnji stanovnika koji žive na potresom pogođenom području, jedinica lokalne samouprave i Vlade obnovit ćemo srušene objekte, vratiti ljude u njihove domove i osigurati povoljne uvjete za rad i gospodarski razvoj - istaknuo je.

Raspudić Porfiriju Periću: 'Ne spuštajte se na nivo jednog Vulina ili Vučića'

Nezavisni Nino Raspudić, koji djeluje unutar Kluba Mosta, osvrnuo se na intervju srpskog Porfirija Perića istaknuvši kako je iznio teške optužbe na račun blaženog Alojzija Stepinca.

- Neka da pisma o kojima je govorio na uvid jer ih ovako možemo okarakterizirati kao klevetu. Volio bih da shvati ovo, bez patetike, kao bratski hrvatski poziv da otvori oči, proširi vidike i ne griješi dušu, da se ne spušta razinu jednoj Vulina ili Vučića - poručio je.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...