Obavijesti

News

Komentari 7

Bebu teško ozlijedila perilica: Dobili odštetu nakon 21 godine

Bebu  teško ozlijedila perilica: Dobili odštetu nakon 21 godine
1

Obitelj čiji je desetomjesečni sin prije 21 godinu ušao u kupaonicu i otvorio vrata filtera perilice za rublje dok je radila, dobio je 380.800 kuna odštete zbog teških opeklina i duševne boli

VIDEO

Zagrepčanin P. M. G. (21) imao je tek 10 mjeseci kada je 1997. godine tijekom "istraživanja" po kući, dopuzao do perilice rublja i povukao vratašca filtera kroz koji je iscurila kipuća voda. 

Zahvaljujući brzo reakciji svoje majke, spašen je u zadnji čas. 

Trećina tijela bila mu je prepuna opeklina opasnih po život. Hospitaliziran je u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, a od onda je bio na još desetke operacija. 

Zbog vrata filtera otišao je i na sud. Prema nepravomoćnoj presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu, tvrtka Končar - kućanski aparati d.o.o. danas 21-godišnjaku mora isplatiti 380.800 kuna odštete s kamatama te 112.066,50 kuna parničkog troška. 

"S njega je počela otpadati koža" 

- Kobnog dana oko podneva baka je upalila perilicu za rublje, pripremila doručak i otišla u garažu odnijeti zimsku odjeću. U stanu sam ostala sa sinom i godinu dana starijom kćerkicom. Djeca su se igrala u sobi nasuprot kupaonice. Malo sam se igrala s njima te sam s kćerkicom otišla napraviti joj sok, a sin je ostao sam u sobi. Bio je to period kada je intenzivno puzao - priča dječakova majka. 

- Brzo se baka vratila u stan, a ja sam pazila da ne zagori ručak. Najednom se začuo vrisak. Otrčala sam u sobu gdje se sin igrao, ali ga tamo nije bilo pa sam otišla u kupaonicu i vidjela ga u vreloj vodi. Iznijela sam ga van i počela mu skidati odjeću, a s njega je počela otpadati koža - rekla je. 

Njezinu priču potvrdila je i baka te dodala da je, nakon što je pozvala Hitnu pomoć, u kupaonici vidjela vodu i izbačeni filter na podu. 

Proizvođač trebao predvidjeti štetu 

- U sekundi je nastao cijeli užas. Filter za vodu bio je u obliku jedne ‘klapnice’ koja se lakše otvarala nego na drugim mašinama. Pretpostavljam da je unuk dirao klapnicu pa je kipuća voda izašla iz filtera. Inače, perilica je servisirana, jednom se pokvario programator te je znala curiti voda, odnosno pjena kod pranja većih stvari, poput zastora - rekla je baka. 

Sud smatra da je proizvođač mogao predvidjeti štetu do koje može doći zbog izuzetno laganog otvaranja poklopca, a najmanje što su mogli napraviti jest da o tome napišu upozorenje u uputama. Inače, za neke perilice je pristup filteru omogućen jedino ako se poklopac otvori metalnim novčićem, drškom žice ili posebno napravljenim otvaračem. 

Proizvođač je na sudu tvrdio da je perilica opasna stvar te da je dijete trebalo biti pod nadzorom roditelja. No, sud se s time nije složio. 

- Ne može se ovdje raditi niti o propuštenom nadzoru roditelja nad bebom, jer se očekuje da beba te dobi puže i da se slobodno kreće. Ono što se ne očekuje, a u konkretnom slučaju se desilo, jest da beba od 10 mjeseci otvori poklopac perilice. Očekuje se da za takvu radnju treba određena vještina i jača sila - tvrdi sud. 

Tri transplantacije kože i niz operacija 

Iz nalaza i mišljenja liječnika vještaka, dječak je zadobio opekline obje ruke, trbušne stijenke i obje noge. Tijekom prvih pet tjedana u bolnici mu je tri puta transplantirana koža. Deset godina od tragedije dječak i dalje mora na operacije, kao i tri godine kasnije. 

Danas 21-godišnjak ne može trčati, šepa te se socijalno izolirao od vršnjaka, piše Jutarnji list. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.