Obavijesti

News

Komentari 112

Beč: Diplomati su u panici, Iran prijeti nuklearnim oružjem

Beč: Diplomati su u panici, Iran prijeti nuklearnim oružjem
4

Iz razgovora s EU diplomatom ove subote ispred Grand Hotela doznajemo da ne može predvidjeti koliko dugo će ovi kompleksni bečki pregovori potrajati...

VIDEO

Tenzije oko iranskog nuklearnog sporazuma koji se odvija u Beču dignule su se u nebo! Kao odgovor na prošlotjedni cyber napad za koji je optužio Izrael, Teheran je krenuo sa pojačavanjem obogaćivanja urana. Izrael nije potvrdio ni porekao umiješanost u napad, no neki mediji, pozivajući se na neimenovane obavještajne izvore, izvještavaju kako je to bila sabotaža špijunske agencije Mossad.

Razinama obogaćivanja urana koju Iran povećava u smjeru vojnih upotreba, prema riječima europskog diplomata koji sudjeluje u pregovorima, vrši pritisak na sve. Cyber napad dodatno je zakomplicirao pregovore.

Međunarodna agencija za atomsku energiju priopćila je u srijedu da je Iran "gotovo završio pripreme" za početak obogaćivanja urana sa 20 posto na 60 posto čistoće u nuklearnom postrojenju Natanz. To znači da su postepenim koracima kršili sporazum sklopljen sa svjetskim silama koji je odredio postotak od 3,67 posto.

Predsjednik iranskog parlamenta potvrdio je u petak da je Teheran uspješno obogatio uran na 60 posto čistoće, što je njegova najviša razina do sada.  U poruci na Twitteru Mohammad Bagher Ghalibaf rekao je da su u petak u 12.40 sati "mladi i vjerni iranski znanstvenici uspjeli dobiti 60-postotni uranijski proizvod".

Započeli su nuklearni razgovori, Zapadne sile mire Iran i SAD
Započeli su nuklearni razgovori, Zapadne sile mire Iran i SAD

"Čestitam hrabrom narodu Islamske Republike Iran na ovom uspjehu. Volja iranskog naroda je čudesna i spriječit će svaku zavjeru," dodao je.

Ali Akbar Salehi, šef iranske agencije za nuklearnu energiju, potvrdio je kako je u nuklearnom postrojenju Natanz u tijeku obogaćivanje od 60 posto. Naveo je proizvodnju od devet grama na sat, prenose iranske novinske agencije.

Pregovori čiji cilj je uskrsnuti sporazum iz 2015. godine započeli su u pozitivnom tonu 9. travnja u Beču.

Poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije, sporazum se raspada otkako se bivši američki predsjednik Donald Trump dramatično povukao iz njega 2018. godine i ponovno uveo sankcije. Iran je uzvratio prekoračenjem dogovorenih ograničenja nuklearne aktivnosti.

Francuska, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo, sve strane u nuklearnom sporazumu, objavile su u srijedu zajedničko priopćenje izražavajući svoju "ozbiljnu zabrinutost" zbog iranske odluke o rapidnom povećanju bogaćenja. Iz razgovora s EU diplomatom ove subote ispred Grand Hotela doznajemo da niti sam ne može predvidjeti koliko dugo će pregovori potrajati.

-  Pregovori su jako kompleksni, ali svi smo optimistični – otkrio nam je EU diplomat.

Kina zahtjeva da USA ukine sve sankcije, uključujući i one koje su stavili njima

Uz EU zemlje u pregovorima sudjeluju Rusija i Kina. Dok Ruski pregovarač nije želio komentirati tijek pregovora, kineski ambasador i predstavnik kineskog naroda pred UN-om i drugim internacionalnim organizacijama u Austriji, Wang Qun je rekao kako su se sve strane složile da će idućih dana nastaviti ubrzanim tempom prema ukidanju sankcija kao i drugim relevantnim pitanjima.

Iran je počeo obogaćivati ​​uranij do 60 posto čistoće. Dogovor je da neće ići iznad 3,67 posto
Iran je počeo obogaćivati ​​uranij do 60 posto čistoće. Dogovor je da neće ići iznad 3,67 posto

- Drago mi je da se Zajedničko povjerenstvo vratila na pravi put. Kina stoji iza toga da sve US sankcije trebaju biti ukinute iz ovih stopa. To ne podrazumijeva samo sankcije koje su nametnute Iranu već i ostalim trećim zemljama, entitetima i individuama, uključujući i Kinu -  rekao nam je Wang Qun nakon višesatnog iscrpnog zasjedanja ove subote.

No, administracija Joea Bidena, se slaže oko vrijednosti JCPOA-e, ali čeka da Iran prvo odstupi od usklađenosti koju je poduzeo u znak prosvjeda protiv Trumpovih sankcija.

Trump i njegova administracija učinili su sve da otežaju razbijanje sankcija. To znači da su zamaglili granice između nuklearnih i ne-nuklearnih sankcija samim preimenovanjem velikog dijela  nuklearnih sankcija u terorističke.

S dugim pregovorima dolazi rizik od sabotaže

Iran je s druge strane u siječnju započeo obogaćivati uran za 20 posto, a od ovog tjedna do 60 posto.

Zapadne su države kritizirale obogaćivanje i pozvale Teheran da se pridržava nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila iz 2015. godine. Nazvale su to psihološkim pritiskom. Iran nuklearno oružje vidi kao izvrstan alat za prijetnju te globalnu igru prema njihovim uvjetima. Američka delegacija prisustvuje razgovorima "neizravno", boraveći u odvojenom hotelu preko puta bečkog Grand Hotela.

Još 2018. godine iranski vrhovni vođa je upozorio kako će Iran nastaviti s obogaćivanjem uranija ako Europa ne ispuni njegove zahtjeve.

'Europske banke trebaju zajamčiti trgovinu s Islamskom Republikom. Ne želimo započinjati sukob s te tri zemlje (Francuska, Njemačka i Britanija), ali mi im ne vjerujemo', rekao je Hamnei u izjavi na svojoj službenoj stranici. Hamnei je također dodao da europske sile moraju obećati da neće tražiti nove pregovore o iranskom balističkom programu ni regionalnim aktivnostima na Bliskom istoku. Dodao je da Europa mora u potpunosti zajamčiti da će kupovati iransku naftu.

Predviđa se kak bi nuklearni pregovori mogli trajati i do nekoliko mjeseci. Što se diplomatski proces više odugovlači to je veći rizik od sabotaže.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa