Obavijesti

News

Komentari 9

Započeli su nuklearni razgovori, Zapadne sile mire Iran i SAD

Započeli su nuklearni razgovori, Zapadne sile mire Iran i SAD

Usred pandemije sazvan je sastanak, u Beču su započeli hitni nuklearni pregovori Irana i SAD-a. Pregovori će biti dugi, mogli bi trajati i do dva mjeseca

VIDEO

U Beču su proteklog tjedna započeli razgovori usmjereni na ponovno oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma koji je Trumpova administracija napustila 2018. godine i koji je Teheran počeo kršiti godinu dana kasnije. Visoki diplomati koji su sudjelovali u pregovorima složili su se u petak da su početni koraci u dvije radne skupine osmišljene da dovedu SAD i Iran u sklad sa sporazumom pozitivni i da će se nastaviti sljedeći tjedan.

- Pregovori mogu trajati i do dva mjeseca - otkrio nam je izvor blizak pregovaračkim tijelima.

Iako između Irana i Sjedinjenih Država nema izravnih razgovora, ostale potpisnice sporazuma - Britanija, Kina, Francuska, Njemačka i Rusija, pod predsjedanjem Europske unije - sudjeluju u svojevrsnoj ‘’shuttle diplomaciji’’ između njih. Nakon sastanka u bečkom Grand hotelu prenosile su se poruke američkoj delegaciji koja je odsjela u susjednom hotelu preko ceste.

- Nisu se slomili - stiže komentar pohvale iz diplomatskih krugova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

SAD ekspresno radi na ukidanju sankcija

Jedna radna skupina usredotočena je na to kako ukinuti oštre ekonomske sankcije koje su  Sjedinjene Države uvele kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije. Druga radna skupina usredotočuje se na to kako Iran u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija može ispoštovati okvire nuklearnog programa koji već godinama krše.

Bidenova administracija ekspresno radi na ukidanju sankcija, Iranov uran sve obogaćeniji

Prošlo je samo 76 dana od inauguracije Joea Bidena i razgovori su započeli u jako kratkom roku. The Guardian ističe da je to zbog toga što su obje strane trebale proći kroz ‘’pozadinske kanale’’ kako bi se dogovorile o formatu, oblikovale dnevni red i izgradile podršku. U ponedjeljak su se SAD i Iran složili da moraju sastaviti dva popisa. Prvo, moraju se dogovoriti o cjelovitom popisu sankcija koje SAD moraju ukinuti kako bi se vratili u skladu s rezolucijama UN-a o nuklearnom sporazumu. Drugo, trebaju sastaviti cjelovit popis ograničenja koja Iran mora ponovno usvojiti da bi se vratio u sklad sa sporazumom.

Iran i SAD kreću u neizravne nuklearne pregovore u Beču
Iran i SAD kreću u neizravne nuklearne pregovore u Beču

Podsjetimo, kada je SAD potpisao izvorni ugovor 2015. godine, napravili su kritičnu razliku između ukidanja već postojećih, nuklearnih sankcija i drugih sankcija povezanih uz iranski terorizam, balistički raketni program, kršenje ljudskih prava ili kibernetički kriminal.

Iranski zamjenik ministra vanjskih poslova Abbas Araghchi sada inzistira na ukidanju svih sankcija uvedenih od siječnja 2016. koje su stupile na snagu sporazumom iz 2015. godine. No, SAD tvrdi kako neke sankcije koje je Trump uveo nakon tog datuma nisu nuklearne i da ih stoga ne treba ukidati. Primjerice, hakeri podržani Iranom sankcionirani su u rujnu, kao i troje sudaca, tri zamjenika direktora iranske Organizacije za atomsku energiju koji su bili uključeni u program balističkih raketa. Bidenova administracija čak je dodala sankcije protiv kršitelja ljudskih prava.

Psihološki rat

Trump i njegova administracija učinili su sve da otežaju razbijanje sankcija. To znači da su zamaglili granice između nuklearnih i ne-nuklearnih sankcija samim preimenovanjem velikog dijela  nuklearnih sankcija u terorističke.

Iran je s druge strane u siječnju započeo obogaćivati uran za 20 posto, objavio je glasnogovornik vlade Ali Rabiei o tom prekoračenju sporazuma sklopljenog sa svjetskim silama koji je odredio postotak od 3,67 posto. On je istaknuo i da je taj proces u skladu s novim nuklearnim zakonom koji je nedavno izglasan u njihovom parlamentu.  Njime se omogućuje godišnja proizvodnja 120 kilograma uranija obogaćenog na razini od 20 posto.

Zapadne su države kritizirale obogaćivanje i pozvale Teheran da se pridržava nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila iz 2015. godine. Nazvale su to psihološkim pritiskom. Iran nuklearno oružje vidi kao izvrstan alat za prijetnju te globalnu igru prema njihovim uvjetima.

Prvi posjet šefa Pentagona Izraelu u vezi iranskog nuklearnog programa
Prvi posjet šefa Pentagona Izraelu u vezi iranskog nuklearnog programa

Još 2018. godine iranski vrhovni vođa je upozorio kako će Iran nastaviti s obogaćivanjem uranija ako Europa ne ispuni njegove zahtjeve.

'Europske banke trebaju zajamčiti trgovinu s Islamskom Republikom. Ne želimo započinjati sukob s te tri zemlje (Francuska, Njemačka i Britanija), ali mi im ne vjerujemo', rekao je Hamnei u izjavi na svojoj službenoj stranici. Hamnei je također dodao da europske sile moraju obećati da neće tražiti nove pregovore o iranskom balističkom programu ni regionalnim aktivnostima na Bliskom istoku. Dodao je da Europa mora u potpunosti zajamčiti da će kupovati iransku naftu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor