Obavijesti

News

Komentari 90

Kerum uvjeren: Unatoč krizi postigli smo čudo sa Splitom

Kerum uvjeren: Unatoč krizi postigli smo čudo sa Splitom
5

Tijekom rasprave o amandmanu oporbenih vijećnika za socijalu Bečić je rekla da nemaju više ni lipe i da moraju jasno reći da nemaju odakle uzeti sredstva

VIDEO

Željko Kerum ukazao se na 30. sjednici Gradskog vijeća na kojoj treba  predstaviti proračun Grada Splita za 2013. godinu. Očekuje se i rebalans ovogodišnjeg proračuna koji je dobrano podbacio, pojašnjenja kako se  troši kredit koji je osiguran Hajduku, te novo zaduživanje Grada Splita u iznosu od 30 milijuna kuna. 

Tijekom rasprave o amandmanu oporbenih vijećnika za socijalu predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić rekla je da nemaju više ni lipe. 

- Svi bi mi htjeli, ali ako nema, nema. Moramo biti odgovorni - poručila je Bečić i dodala kako jasno treba reći da nemaju odakle uzeti sredstva.

Vijećnica izvagala 7 kilograma dokumenata

Vijećnica Aida Batarelo (SDP) požalila se da je izvagala 7 kilograma dokumenata za sjednicu s pozamašnih 47. točaka, a Keruma je priupitala zbog čega u Splitu ne postoji koncesionar za zbrinjavanje uginulih pasa i mačaka. Umjesto gradonačelnika, koji je kazao kako ne zna ništa o tome,  prosvijetlio ju je Jure Šundov:

- U Gradu učinili smo sve da se koncesija dade nekoj tvrtki u Splitu, no,  postoje propisi, nažalost u Gradu nema niti jedan koncesionar koji ih zadovoljava - poput kvadrature azila, udaljenosti od kuća. Nismo smjeli ignorirati zakonsku proceduru, htjeli namještati natječaj – objasnio je dogradonačelnik Šundov.

Dosadašnjeg koncesionara Veterinarsku stanicu Filipović omela je inspekcija jer nemaju dozvole, a čulo se na sjednici kako za zbrinjavanje lešina životinja sve potrebne dozvole imaju samo u Zagrebu i Šibeniku.

Oporbu zanima koliko je članova rodbine zaposleno u Gradskoj upravi

Oporbene vijećnike na početku sjednice zanimalo je i koliko je ljudi, posebice članova rodbine, zaposleno u Gradskoj upravi od dolaska Kerumove klike na vlast. Odgovori će im stići pisanim putem.

Luka Podrug (HČSP) zatražio je da  Grad Split sam plati gradnju križa na Marjanu, ne sredstvima donatora kako je najavljivao Željko Kerum.

- Odluku o tome donijelo je Gradsko vijeće u peti mjesec, nećemo se ispričavati nikome zbog toga, pogotovo ne novinarima, nekom redikulu Pavičiću u Slobodnoj Dalmaciji. Postavimo križ, protiv toga sam da to plaća neki donator. U proračun treba predvidjeti tu stavku – poručio je Podrug.

Kerumov vijećnik Zoran Jermaz poručio mu je da spomenici viši od 4 metra moraju imati građevinske dozvole , te da valja ispoštovati zahtjeve konzervatora i donijeti proračun gradnje.

Do sada smo imali anarhiste koji su ga uništavali. Dali smo projekt, uskoro će biti izdata lokacijska dozvola, bit će sve gotovo – objasnio je Jeramaz.

Kerum svako malo napuštao sjednicu

Splitski vijećnici su jednoglasno izglasali blagdanske poklon bonove za nezaposlene od 200 kuna te za 7380 splitskih umirovljenika s primanjima do 2.000 kuna. Dijelit će ih od petka. Problem je jer u gradskoj blagajni nedostaje 3,8 milijuna kuna za bonove i za oko 19.000 nezaposlenih Splićana.

- Kad kitimo Grad za 4 milijuna kuna, možemo dati i 3,8 milijuna za nezaposlene –  prokomentirala je Vesna Perak Bone iz SDP-a.

Dogradonačelnik Jure Šundov, pak,  istaknuo je da je to nemoguća misija, da novca sada nema.

- Nije to veliki novac, mogao bi se nekako izmisliti. Negdje ćemo malo uzeti. Možete smanjit plaće gradskim djelatnicima pet posto - predložio je brzo rješenje Kerum koji je svako malo napuštao sjednicu.

Ljiljana Vučetić, pročelnica za financije,  obrecnula se pak da je to nemoguće jer su plaće gradskih namještenika osigurane Kolektivnim ugovorom. 

Luka Roguljić iz (HDSSD) pitao je gdje je 11,5 milijuna kuna koje su Splićani izdvajali za sanaciju gradskog deponija Karepovac. Optužio je Kerumovu vlast da su opet potrošili taj novac i ogriješili se o zakon.

Još razmatra hoće li se ponovo kandidirati

Kerum još razmatra da se ponovo kandidira za gradonačelnika, a uvjeren je da je postigao čudo s Gradom Splitom u uvjetima ekonomske krize.

- Još je rano za pričati o tome.  Imamo osam kandidata i svi govore da će biti gradonačelnici, a samo će jedan to i postati. Ne želim još ništa otkrivati, neka politička konkurencija misli što će Kerum napraviti. Žao mi je jer  sam u ove tri i pol godine spoznao kakvi ljudi mogu biti, ova podmetanja su sramotna - kazao je Kerum u izjavi za medije izašavši sa sjednice Gradskog vijeća. 

Požalio se na krizu  u Hrvatskoj i svijetu. Smatra da će kriza potrajati još najmanje tri godine. Pohvalio se izgradnjom obale pred svojim hotelom Marjan, koju je njegova vlast uspijela realizirati nakon 50 godina,  i izgradnjom stanova za podstanare po cijeni od tisuću eura, dok ih državni APN  prodaje po 1120 eura po kvadratu.

- Blago onome tko danas ima ikakvu plaću. Napravili smo čudo iz ničega u ovakvoj krizi  -  rekao je Kerum.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 90

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
VIDEO Svjedoci teške nesreće u Sesvetama: 'Vrištali su od bolova, htjeli su razvaliti vrata'
SUDAR DVA AUTA

VIDEO Svjedoci teške nesreće u Sesvetama: 'Vrištali su od bolova, htjeli su razvaliti vrata'

Zagrebački vatrogasci izvlačili su ozlijeđene ljude iz auta nakon prometne nesreće koja se dogodila oko 22 sata u Sesvetama. Od JVP-a doznajemo kako je na teren izašlo šestero vatrogasaca s jednim vozilom