Obavijesti

News

Komentari 0

Benčić o prijedlogu Zakona: Napokon se postupak obnove centralizira u jednoj instituciji

Benčić o prijedlogu Zakona: Napokon se postupak obnove centralizira u jednoj instituciji

No, i dalje smatraju da bi bolje rješenje bilo da to radi institucija koja je iz van sustava državne uprave (zavodi, agencije i sl)

VIDEO

Saborski Klub zeleno-lijevog bloka (Klub ZLB) izrazio je u utorak zadovoljstvo što se u novom prijedlogu Zakona o obnovi, poslovi obnove objedinjuju u okviru jedne institucije, za što su se, kažu, zalagali od samog početka, a najavljuju i amandmane za poboljšanje provedbe zakona.

"Napokon se postupak obnove centralizira u jednoj instituciji, unutar Ministarstva prostornog uređenja"; rekla je Sandra Benčić na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru vezano uz novi prijedlog Zakona o obnovi.

No, i dalje smatraju da bi bolje rješenje bilo da to radi institucija koja je iz van sustava državne uprave (zavodi, agencije i sl).

Izrazila je zadovoljstvo što prijedlog zakona, među inim, predviđa i zamjenu nekretnina što će, drži, omogućiti da posebice na Banovini ljudi dobiju zamjenske nekretnine. Također, dobrim smatra i da se njime olakšava samoobnova.

Bačić od Banije: Branko se uoči izbora razbacao po terenu da se vidi kako on nešto radi
Bačić od Banije: Branko se uoči izbora razbacao po terenu da se vidi kako on nešto radi

POGLEDAJTE VIDEO: ‘JEL BI VI I PLENKI ŽIVJELI U KONTEJNERU 2 MJESECA?’

No, Benčić je najavila i da će taj saborski klub imati prijedloge nekih izmjena i dorada.

Podsjetila je da su kod konstrukcijske obnove zgrade tražili da se makne odredba po kojoj je potrebno da 51 posto suvlasničkih udjela odlučio tome da se ide u obnovu, a što često koči obnovu. Smatra da je konstrukcijska obnova pitanje javne sigurnosti i trebala bi ići po samom zakonu.

Također, najavila je i da će tražiti da se zakonom uredi pitanje klasteriranja blokovske obnove i javne nabave kako bi se imao katalog radova na koje bi se mogle javiti i velike međunarodne tvrtke, jer se, kazala je, nitko neće javiti za obnovu dvije-tri manje zgrade.

Pozdravivši novi prijedlog zakona, i Damir Bakić ključnom izmjenom smatra to što se poslovi obnove objedinjuju u okviru jedne institucije koja je odgovorna za sve poslove. Kaže da su se oni za to zalagali od početka prije gotovo tri godine.

Vlada predložila novi Zakon o obnovi: Evo što će sve mijenjati
Vlada predložila novi Zakon o obnovi: Evo što će sve mijenjati

Najvažnije je, kaže Bakić, da u preostalom vremenu svi udruže snage kako bi se svi građani čiji su domovi u potresu uništeni ili oštećeni - vratili što prije u njih. Također, i kako bi obnavljajući zgrade javne namjene čim više i kompletnije iskoristili sredstva iz Fonda solidarnosti EU.

Urša Raukar-Gamulin istaknula je važnost da se na Banovini izdvoje dodatna financijska sredstva za pružanje intenzivnije i opsežnije besplatne pravne pomoći uz pokrivanje sudskih i bilježničkih troškova stradalnicima potresa kako bi oni mogli pristupiti obnovi.

Drži da su na Banovini potrebni mobilni timovi po ugledu na Zagreb koji će obilaziti sela, a kako bi se došlo do svih kojima je potrebna pomoć.

Ocjenjujući kako je situacija na Banovini loša, Raukar-Gamulin apelirala je da se ljudima koji još uvije žive u uredskim kontejnerima daju stambeni kontejneri. Napominje da Banovini treba ne samo obnova zgrada i kuća, već i cjelovita obnova zajednice, kako bi se na tom području zadržao život.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"