Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
55 komentara

Benedikt nije spavao noćima i odbijao je tablete za smirenje

Papin osobni liječnik Patrizio Polisca naglašavao je da se Papa treba odmarati i stalno kontrolirati krvni tlak. Analiziraju se razlozi koji su Papu nagnali na ostavku

REUTERS
Foto: REUTERS
55 komentara

Benedikt XVI. s velikom pažnjom sudjeluje na duhovnim vježbama koje su započele 19. i trajat će do 23. veljače. Povijest kao mjesto susreta s Bogom i lik Mesije protumačen u nekoliko psalama, teme su razmišljanja koja kardinal Gianfranco Ravasi, predsjednik Papinskoga vijeća za kulturu, iznosi na duhovnim vježbama za Papu i članove Rimske kurije koje se održavaju u kapeli Redemptoris Mater u Vatikanu.

Analiziraju se razlozi koji su Papu naveli na ostavku

I dok je Papa na duhovnim vježbama u Vatikanu, traju pripreme za konklavu na kojoj će se izabrati novi poglavar Katoličke crkve. Analizira se Papino zdravstveno stanje, kao i drugi razlozi koji su ga naveli na ostavljanje Petrove stolice. Bilo je najavljeno da će konklava započeti ranije od 15 do 20 dana predviđenih apostolskim ustavom (Universi Dominici gregis), koliko mora proći od početka upražnjene stolice. No, da bi se moglo početi ranije nije dovoljna samo volja nego i promjena dokumenta, odnosno dodatak apostolskom ustavu. Tako će Benedikt XVI. uskoro, što će vjerojatno biti njegov posljednji dokument koji potpisuje kao Papa, objaviti motu proprio za raniji početak konklave.

Mora ispraviti apostolski ustav

Sadašnju važeću odredbu o početku konklave potpisao je Ivan Pavao II. i u njoj se kaže kako se novog papu treba početi birati 15 do 20 dana od početka upražnjene stolice kako bi se omogućilo kardinalima da dođu u Rim. No, budući da se znalo kada će Benedikt XVI. odustati i da će upražnjena stolica biti od 28. veljače u 20 sati, kardinali su imali dovoljno vremena za pripremu svoga dolaska u Rim. Benedikt XVI. s posebnim dokumentom mora za početak ove konklave „ispraviti“ apostolski ustav.

'Papa se treba odmarati i stalno kontrolirati tlak'

Razmatra se i fizičko stanje Benedikta XVI., pa vatikanist Marco Tosatti na sajtu Vatican Insider piše kako je iz izvora bliskih Papi doznao o nekim slučajevima Ratzingerova zamaranja. Tako mu je prije dvije godine povjereno kako Papa ne spava noću, a odbija uzimati tablete za umirenje, pa izgleda umorno. Poslije podne se treba odmarati, ali mu dogovaraju susrete već od 15.30 sati, što ga dodatno umara. Njegov osobni liječnik Patrizio Polisca naglašavao je da se Papa treba odmarati i stalno kontrolirati tlak. Papin krvni tlak prilično oscilira i posebno treba paziti kada putuje zrakoplovom, upozoravao je Polisca.

Ove godine Benedikt XVI. trebao je putovati u Rio de Janeiro na svjetski dan mladeži, pa je i to bio razlog zbog kojeg je odustao od Petrove stolice jer ne bi mogao putovati u Brazil. Prije dvije godine tijekom ljetnog boravka u Val d’Aosti, kada si je iščašio ruku, čini se da je do nezgode došlo jer je pao s kreveta koji je bio premalen. Tako tijekom boravka na Malti, kada se trebao odmarati u inače velikoj i lijepoj sobi, Ratzinger nije ni oka sklopio jer je krevet bio premalen.

Oslabili mu sluh i vid

No, zato je bio umoran i na trenutak sklopio oko tijekom mise. Tijekom prošlogodišnjeg posjeta Meksiku Papa je zadobio malu ranicu na glavi jer je udario u zid tražeći u mraku prekidač za struju. Ratzingerov biograf, novinar Peter Seewald, osim što je sada kazao kako su mu oslabili sluh i vid, kaže kako teško hoda zbog reumatskih bolesti, a posebno mu je teško ići stepenicama, pa i u krug oko oltara tijekom svečanih misa. Potpomaže se štapom i dok hoda u stanu. Podsjetimo da je Ratzinger imao srčani udar 1992., da ima premosnicu na srcu, visok tlak, itd. Razumljivo je što se brzo umara.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message