News

Komentari 15

Beroš u obilasku nove zgrade varaždinske bolnice: I nju će koristiti za covid pacijente

Beroš u obilasku nove zgrade varaždinske bolnice: I nju će koristiti za covid pacijente

Vili Beroš u Varaždinu je rekao i da su u planu Vlade nacionalna dječja bolnica i nacionalna sveučilišna bolnica te revitalizacija Imunološkog zavoda.

Ministar zdravstva Vili Beroš u varaždinskoj Općoj bolnici obišao je 74 milijuna kuna vrijednu novu zgradu dnevne bolnice i objedinjenoga hitnog bolničkog prijama, koja će se uskoro otvoriti, a jedan će njezin dio, bude li potrebno, služiti i za oboljele od covida.

S ravnateljem varaždinske Opće bolnice Damirom Poljakom i varaždinskim županom Anđelkom Stričakom ministar Beroš razgledao je nove prostorije dnevne bolnice interne medicine, kirurgije, urologije, otorinolaringologije, oftalmologije te jednodnevne opće kirurgije, vrijedne 51 milijuna kuna. Obišao je i prostorije objedinjenoga hitnog bolničkog prijama, čija je izgradnja i opremanje stajala 23 milijuna kuna. Projekti su sufinancirani novcem iz Europske unije.

Ministar Beroš tom je prigodom istaknuo da je varaždinski projekt jedan od novih infrastrukturnih projekata u hrvatskome zdravstvenom sustavu.

- Nažalost, svjedočimo i nekim drugim elementima, poput prošlogodišnjeg potresa, koji nam je pokazao svu slabost zdravstvene infrastrukture. Sve bolnice su bile stare, znamo kako smo prošli i u Sisku i u Zagrebu, i upravo to naglašava važnost i potrebu ovakvih projekata - rekao je Beroš.

Dodao je da su u planu Vlade nacionalna dječja bolnica i nacionalna sveučilišna bolnica te revitalizacija Imunološkog zavoda.

Zahvalivši zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima na 20 mjeseci brige za covid bolesnike, ministar zdravstva je rekao da i novi infrastrukturni projekti znače spremnost sustava za borbu protiv pandemije.

- Sve je spremno u hrvatskome zdravstvenom sustavu, međutim i svatko od nas pojedinačno mora dati svoj doprinos u borbi protiv ove ugroze, a to je s onim što nam nudi moderna znanost i struka – cijepljenjem i pridržavanjem epidemioloških mjera - rekao je Beroš.

Novi objedinjeni hitni bolnički prijam trebao bi se otvoriti kroz dva tjedna, a prostorije dnevne bolnice služit će se i za covid pacijente zaražene omikron sojem virusa, najavio je ravnatelj varaždinske Opće bolnice.

U varaždinskoj Općoj bolnici gradit će se i središnji operacijski blok, vrijedan više od 400 milijuna kuna, što je i dio u ponedjeljak potpisanoga razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske.

„Za njega smo dobili građevinsku dozvolu i uskoro krećemo s raspisivanjem natječaja za izgradnju“, najavio je Poljak.

Najčitaniji članci