Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
197 komentara

Berba bonusa: Direktor Šuma dobiva čak 2,2 milijuna kuna

Osim Ivana Pavelića, bogate bonuse uzet će još dvoje članova uprave Hrvatskih šuma - Marija Vekić i Ivan Ištok. Ukupno će dobiti 5,285 milijuna kuna

Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
197 komentara

Zbog trenutačne gospodarske situacije u Hrvatskoj nije primjereno isplaćivati ništa osim redovnih plaća. I javnost bi to osudila.

Tim riječima je predsjednik uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić prije dvije godine branio svoju odluku da radnicima isplati jednu kunu stimulacije.

Sad su Pavelić i još dvoje članova uprave Hrvatskih šuma zatražili isplatu milijunskog bonusa na koji imaju pravo po tajnom ugovoru koji im je dao bivši SDP-ov ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Koliko točno Pavelić, Marija Vekić i Ivan Ištok traže novca, nisu htjeli otkriti. Međutim, prema odredbama tajnog ugovora koji posjedujemo, ispada da bi zajedno trebali dobiti ukupno 5,28 milijuna kuna bonusa odjednom za protekle tri godine. Pavelić, koji je Jakovinin prijatelj, treba dobiti najviše - 2,267 milijuna, a Vekić i Ištok kao članovi uprave po 1,5 milijuna kuna bonusa! Pavelić inače ima mjesečnu plaću 17.720 kuna, Ištok 17.181 kunu, a Vekić 16.188 kuna.

Iako su mogli tražiti bonus svake od zadnje tri godine, iz Hrvatskih šuma su redovito poručivali da oni ne isplaćuju bonuse članovima uprave. Novac su zatražili nedavno, kad je postojala opasnost da ih smijeni novi ministar poljoprivrede Davor Romić iz Mosta. Romić je odbio isplatiti milijunski bonus i dobio tužbu kojom se traži novac. Proces na sudu bi uskoro trebao početi jer je ministar Romić prije nekoliko dana dostavio svoj odgovor na tužbu. Romić je inače u ime države, koja je vlasnik Hrvatskih šuma, jedini član skupštine društva.

Iako nam je ta informacija potvrđena, niti Hrvatske šume niti Ministarstvo poljoprivrede nisu željeli o iznosima upravo zbog tajnosti ugovora.

- Uprava je u skladu s ugovorima o radu tražila od skupštine Društva ispunjenje svih ugovorenih elemenata. Kako se ugovori o radu uprave smatraju poslovnom tajnom, nismo u mogućnosti davati daljnje informacije - odgovorili su nam iz Hrvatskih šuma.

Suma | Autor: Marijan Susenj/PIXSELL Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Vodi se sudski spor

Iz Ministarstva poljoprivrede nisu nam također odgovorili ništa detaljnije kad smo ih pitali za istinitost navoda da su sva tri člana uprave zatražila isplatu bonusa i o kojim iznosima je riječ.

No iako je iz odgovora Hrvatskih šuma jasno da je cijela uprava zatražila bonuse, u Ministarstvu poljoprivrede kažu da su zasad samo dva člana tužila.

- Ne možemo otkriti više informacija jer se vodi sudski spor - odgovorilo je ministarstvo.

Jakovina je 2012. ugovorio s Pavelićem, Ištokom i Vekić odredbu da svake godine imaju pravo na isplatu postotka dobiti Hrvatskih šuma ako ona bude veća od dobiti u 2009., 2010. ili 2011. godini. Pavelić ima pravo na 0,75 posto iznosa od razlike u dobiti, a ostalo dvoje članova po pola posto.

"Pumpali su dobit"

Takve odredbe nemaju ostali direktori u državnim tvrtkama, a to je i izvan kriterija o nagrađivanju direktora koje je prošla vlada donijela. Njihovi eventualni bonusi ovise o poslovanju, ali su ograničeni na postotak plaće, nikako nemaju pravo na postotak dobiti. Pavelić je inače dobar Jakovinin prijatelj. Dok je još bio u osiguranju Helios, upravo je Pavelić posudio 60.000 eura Jakovini kad mu je poljoprivredna apoteka zapala u probleme.

Hrvatske šume su lani imale neto dobit od čak 186,4 milijuna, a prethodne dvije godine 111,8 milijuna i 74 milijuna. To je znatno više od prethodne tri godine.U Hrvatskom sindikatu šumarstva su zgroženi takvim odredbama u ugovoru, za koje nisu znali.

- Sad očito Pavelića i upravu ne zanima kako će javnost reagirati. Oni su pumpali dobit otpustivši 1100 radnika i dižući cijene. Tri godine prije njih bile su krizne, spašavana je cijela drvna industrija i zato dobit nije bila velika. Sad je usporedba dobiti s te tri godine poslužila upravi da uzme milijune. Cijelo vrijeme sva otpuštanja i neisplate ugovorenog novca radnicima uprava je pravdala dobrobiti društva. Sad je jasno da su radili za svoju dobrobit - kaže Željko Kalauz, predsjednik sindikata. Njemu je neshvatljivo da imaju tajne ugovore, a isplatu milijunskih bonusa smatra nemoralnom.

Iako smo zvali bivšeg ministra Jakovinu i poslali mu poruku sa zamolbom za komentar o ugovorenim bonusima, on nam do zaključenja broja nije odgovorio.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message