News

Komentari 1

Berlin: Uhitili autora prijetećih pisama desničarskog sadržaja

Berlin: Uhitili autora prijetećih  pisama desničarskog sadržaja

Njemačka policija u Berlinu je uhitila osobu za koju se sumnja da od 2018. političarima i javnim osobama šalje prijeteća pisma s radikalno desnom pozadinom, priopćeno je u utorak.

"53-godišnji osumnjičenik uhićen je u svom stanu u Berlinu. Sumnja se da je on, pod pseudonimom 'NSU 2.0', od 2018. slao pisma uvredljivog i prijetećeg sadržaja s radikalno desnim porukama", stoji u priopćenju državnog odvjetništva u Frankfurtu koje je vodilo ovu istragu.

Osumnjičeni je, kako je priopćilo ministarstvo pravosuđa savezne pokrajine Hessen, poslao 115 pisama prijetećeg sadržaja u kojima je isticana snažna desničarska ideologija. Pisma su bila upućena političarima, uglavnom stranke Ljevica, ali i javnim osobama, uglavnom stranog porijekla, u Njemačkoj ali i Austriji.

Autor se skrivao iza pseudonima NSU 2.0, što je oznaka koja se odnosi na desničarsku terorističku organizaciju Nacionalsocijalističko podzemlje (NSU), koja je u razdoblju između 2000. i 2007. ubila 10 osoba, mahom stranaca, a jedina preživjela članica ove grupe je 2018. osuđena na doživotni zatvor.

Uhićeni je i prije bio osuđivan zbog kaznenih djela s ekstremno desnom političkom pozadinom.

Istraga je pokušala doći do saznanja kako je osumnjičeni došao do djelomice tajnih adresa javnih osoba. Neke adrese su skinute s policijskih računala, zbog čega je načelnik policije u Hessenu prošle godine podnio ostavku.

Ministar unutarnjih poslova Hessena Peter Beuth u utorak je izjavio kako istraga do sada nije pokazala da je neki pripadnik policije bio umiješan u slučaj "NSU 2.0".

"Tijekom istrage velika je sumnja pala na policiju u Hessenu, ali nakon svega što danas znamo možemo tvrditi da niti jedan policajac nije povezan s ovom serijom prijetećih pisama", rekao je Beuth.

Njemačka stranka Ljevica izrazila je sumnju u teoriju o usamljenom počinitelju. Potpredsjednica stranke Martina Renner je ukazala na povezanost počinitelja u prijašnjim sličnim slučajevima, kao i na mnogo nerazjašnjena pitanja vezana uz slučaj "NSU 2.0".

"Još je mnogo pitanja otvoreno, poput onog o tomu kako je uhićeni došao do skrivenih adresa javnih osoba", rekla je Renner za Deutschlandfunk.

U utorak je objavljena i statistika koja pokazuje nagli porast politički motiviranih kaznenih djela u Njemačkoj.

Najčitaniji članci