Obavijesti

News

Komentari 2

Berlusconi na ispitu: Lokalni izbori u gradovima i općinama

Berlusconi na ispitu: Lokalni izbori u gradovima i općinama
1

Na birališta je u nedjelju pozvano 13 milijuna Talijana, a ključni dvoboj između stranke Silvija Berlusconija i oporbenog lijevog centra je u Milanu, Torinu i Napulju

VIDEO

Više od 13 milijuna Talijana pozvano je u nedjelju na lokalne izbore u 1.315 općina, ali i za gradonačelnike u velikim gradovima kao što su Torino, Milano, Trst, Bologna, Napulj, Catanzaro i Cagliari. Premda je riječ o lokalnim izborima talijanski premijer Silvio Berlusconi ih je u predizbornoj kampanji podigao na nacionalnu političku razinu stvorivši od njih nekom vrstom referenduma za sebe. Izgubi li, na primjer, Milano, gdje je kandidatkinjom desnog centra dosadašnja gradonačelnica Letizia Moratti, Berlusconi će to smatrati teškim porazom, a i Sjeverna liga Umberta Bossija će staviti u pitanje dosadašnje savezništvo s njegovom strankom.

Protukandidat  Letiziji Moratti je kandidat lijevog centra odvjetnik  Giuliano Pisapia, koji je u mladim danima bio na ekstremnoj ljevici, pa čak je bio i osumnjičen za suradnju sa crvenim teroristima.

U Napulju, punom smeća u kojem je Berlusconi govorio kako je načinio čudo otklonivši otpad, koji je sada ponovno preplavio grad, se vodi također teška bitka za nasljedstvo gradonačelnice lijevog centra Rose Russo Jervolino. Desni centra kandidira Giannija Lettierija, lijevi centar  Marija Morconea, a Italija vrijednosti bivšeg tužitelja  Luigija De Magistrisa.

U Torinu gdje je do sada gradonačelnikom lijevog centra bio Sergio Chiamparino je njegova Demokratska stranka kandidirala bivšeg tajnika i bivšeg ministra Piera Fassina, a desni centar kandidira regionalnog povjerenika za kulturu  Michelea Coppolu.

To je prvi izborni ispit za Berlusconija poslije skandala Rubygate, nazvanoga po maloljetnoj djevojci koja je bila na zabavama u njegovoj vili, kao i poslije otvaranja novih procesa protiv njega. Berlusconi optužuje sudstvo da ga progoni iz političkih razloga, odnosno da ga želi svrgnuti, a dobiva konsenzus birača. Sada će se vidjeti ima li još konsenzus Talijana ili je era berluskonizma na zalazu. Biračka mjesta će biti otvorena do ponedjeljka u 15 sati kada će se znati i prve projekcije izbornih rezultata. Ako u ovom prvom izbornom krugu ni jedan kandidat neće dobiti 50 posto plus jedan glas ići će se u drugi krug glasovanja 28. svibnja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku
Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...