Obavijesti

News

Komentari 43

Bernardić u Puli podržao štrajk u Uljaniku: 'Nađite rješenje'

Bernardić u Puli podržao štrajk u Uljaniku: 'Nađite rješenje'
1

Bernardić je izrazio podršku radnicima cijele Uljanik Grupe u njihovim zahtjevima - za isplatu zaostalih plaća, za odlaskom Uprave, kao i restrukturiranju Uljanika, priopćeno je iz SDP-a

VIDEO

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirajući u srijedu u Puli štrajk radnika Uljanika i Brodogradilišta 3. maj zbog neisplate plaća za srpanj, rekao je kako najveću odgovornost ima Vlada koja je, kako smatra, posljednje dvije godine ignorirala probleme u tom brodogradilištu.

Bernardić je izrazio podršku radnicima cijele Uljanik Grupe u njihovim zahtjevima - za isplatu zaostalih plaća, za odlaskom Uprave, kao i restrukturiranju Uljanika, priopćeno je iz SDP-a.

Brodogradnja u Puli postoji 162 godine, no s njom naša zemlja živi već stoljećima. U interesu je hrvatskog naroda da brodogradnja opstane i to je danas jedno od naših najvažnijih nacionalnih pitanja, rekao je čelnik SDP-a.

Kaže kako je Vlada cijelu proteklu godinu, posebice posljednjih nekoliko mjeseci, imala sve podatke o poslovanju Uljanika. Smatra da se ni premijer Andrej Planković, ni aktualni ministar gospodarstva Darko Horvat te bivša ministrica Martina Dalić, uz Upravu, ne mogu amnestirati od odgovornosti zbog situacije, dodavši kako je ugrožena egzistencija više tisuća radnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 - Znali su kakvo je stanje u Uljaniku, ali su taj dio očito prespavali i nisu napravili ništa. Sada je problem eskalirao i 4 500 radnika s pravom traži svoje plaće, kruh za svoje obitelji. Mi ih u SDP-u podržavamo i pozivamo Vladu da zajedno sa svim vlasnicima, s lokalnom samoupravom, gradom Pulom, kao i sa strateškim partnerom, iznađu rješenje za restrukturiranje Uljanika. Očekujem da Vlada pokaže barem jednaku razinu brige za hrvatsku brodogradnju, kao što je to bilo u slučaju Todorića i Agrokora - poručio je Bernardić.

Djelomično se složio s ocjenom kako Uljanik nije isključivo problem Vlade Andreja Plenkovića, ustvrdivši kako problem hrvatske brodogradnje postoji posljednjih 27 godina te kako je u tom dugom razdoblju utrošeno više od 30 milijardi kuna državnog novca u tu industriju.

 - Samo u Uljanik je uloženo više od 12 milijardi kuna državnog novca. To je novac svih građana, poreznih obveznika, pa se radnici danas s pravom pitaju 'Di su pare?'  - izjavio je Bernardić.

Smatra da najveći dio odgovornosti snosi ova Vlada jer je, kako tvrdi,  u posljednje dvije godine ignorirala izvještaje i podatke koji su govorili o stanju u Uljaniku.

Bernardić kaže kako je upravo bivša SDP-ova Vlada uspjela riješiti probleme brojnih hrvatskih brodogradilišta i poravnati dugove, no kako su problemi ponovno počeli 2016. godine.

Opovrgnuo je navode da SDP sada zaziva novi „lex škver“, zakon kojim bi se saniralo posrnulo brodogradilište. 

- Nitko ne zaziva „lex škverove“. Ja sam rekao da od Vlade očekujem barem jednaku razinu brige koju su pokazali u slučaju Agrokora - rekao je.

Na upite novinara je li oporba jedinstvena u zahtjevu za traženjem ostavke ministra zdravstva Milana Kujundžića, Bernardić je rekao da je u tome „jedinstvena cijela hrvatska javnost, a ne samo oporbene političke stranke“. Dodao je da Kujundžić treba otići.

- Plenković se vjerojatno boji smijeniti ministra zdravstva kako ne bi poslije ostao bez jedne ruke u Saboru. Poznato je da su Kujundžićevi stavovi, poput onoga o pobačaju, bliži onima Zlatka Hasanbegovića pa očekujem od stranaka vladajuće koalicije koji su liberalnijih svjetonazora, mislim na HNS i HSLS, da se usprotive i da podrže zahtjev za smjenom ministra - izjavio je Bernardić.

Štrajk za danas završen, nastavak u četvrtak

Prvi dan štrajka u pulskom brodogradilištu Uljanik, koji je počeo u srijedu ujutro nakon neuspijelog petodnevnog mirenja, a zbog neisplate plaće za srpanj, poslijepodne je priveden kraju, a nastavak je sutra.

Štrajk je započeo jutros u 7 sati, kada radnici Uljanika dolaze na posao. Nakon okupljanja unutar brodogradilišta i na svojim radnim mjestima, veći dio radnika je oko 9 sati izašao na ulicu ispred Uljanika i blokirao promet. Na cesti su ostali do 11 sati. Oko podneva štrajkaši su se uputili, uz pratnju policije, i na jedno i pol satni prosvjedni hod ulicama Pule kojom prilikom su im Puljani davali  podršku.

Štrajk u Uljanik Grupi u njezinih sedam društava i brodogradilištu „3.maj“ u Rijeci nastavlja se sutra. U štrajku ostaju do ispunjenja zahtjeva, odnosno isplate plaća, rekao je  danas predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko.

Radnici traže i ostavku Uprave Uljanika, na čelu s predsjednikom Giannijem Rosandom koju smatraju najodgovornijom za trenutačnu situaciju. No, sindikati kažu kako u sklopu štrajka ostavku Uprave ne mogu tražiti jer je štrajk pokrenut zbog neisplate plaća.

Radnici Uljanika i sindikati rješenje trenutačnih problema traže od Vlade, koja, kako smatraju, treba odlučiti želi li brodogradnju ili ne. Najavili su i mogućnost prosvjeda ispred zgrade Vlade u Zagrebu, ali hoće li do toga doći još nije poznato.

'Mariću nije bio sužen manevarski prostor kad je spašavao tajkunske tvrtke'

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirao je u srijedu izjavu ministra financija Zdrvaka Marića da Vlada pokušava naći rješenje za Uljanik ali joj je manevarski prostor sužen, rekavši kako Mariću manevarski prostor "nije bio skučen dok je spašavao tajkunske tvrtke u Hrvatskoj, primjerice Agrokor".

"Sada kad treba spasiti hrvatsku brodogradnju koja je stoljećima na ovim prostorima i s kojom stoljećima Hrvati imaju tradiciju, sad mu je manevarski prostor skučen. To je neodgovorno. Naš zadatak je da se kao zemlja strateški odredimo prema brodogradnji. To je sektor u kojeg treba ulagati i koji treba spasiti i radnici su apsolutno u pravu," ponovi je  Bernardić, koji je danas već komentirao štrajk u Uljaniku i poručio Vladi da je smatra najodgovornijom za situaciju u tom brodogradilištu.

U zadnjih 27 godina država je dala preko 30 milijardi kuna u brodogradnju, samo u Uljanik grupu preko 12 milijardi kuna, i radnici, koji nisu dobili plaće, danas s pravom postavljaju pitanje "di su pare", rekao je Bernardić novinarima u Varaždinu.

Ako ne radite ništa, stvari se neće riješiti same od sebe, poručio je Bernardić.

Upitan hoće li oporba inzistirati na ostavci ministra zdravstva Milana Kujundžića, rekao je da stanje u zdravstvenom sustavu nikad nije bilo teže, da dugovi nikad nisu bile veći a liste čekanja duže.

Javnost je jedinstvena da on treba otići, rekao je. "Tu postoji suglasje razuma u Hrvatskoj. Što se tiče tehničkih detalja naravno da je SDP uvijek tu da pruži support jer činjenica je da nema opoziva bez potpisa SDP-a. Mislim da je to svima u Hrvatskoj jasno. Nitko drugi nije toliko velik, niti imaju dovoljan broj zastupnika," rekao je Bernardić, koji je u Varaždin došao na Špancirfest.

Organizatorima Špancirfesta čestitao je na "sjajnoj organizaciji". Dodao je da mu je drago što se na njemu mogu vidjeti svi tradicionalni obrti koji su održavali Varaždin i sjever Hrvatske na životu. 

"Možda je najvažnije da mogu vidjeti ljude koji su položili jako puno rada u sve ovo. Njima čestitam, izuzetna je čast biti dio 20. obljetnice Špancirfesta,  manifestacije koja u našoj novijoj Hrvatskoj ima najdužu povijest," rekao je predsjednik SDP-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.