News

Komentari 39

Beroš nakon sastanka u Vladi: Postoji mogućnost da se četvrti val spoji s petim zbog omikrona

Beroš nakon sastanka u Vladi: Postoji mogućnost da se četvrti val spoji s petim zbog omikrona

Zbog brzog širenja Omikron soja predstavnici Vlade sastali su se s ravnateljima bolnica i lokalnih stožera kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji s pandemijom i mjerama koje su potrebne zbog novog soja

Danas se održao sastanak premijera Andreja Plenkovića i ministra Vilija Beroša s predstavnicima Stožera civilne zaštite, ravnateljima bolnica iz svih županija, kao i predstavnicima županijskih zavoda za javno zdravstvo, a prije toga i sastanak Znanstvenog savjeta Vlade.

Nakon sastanka mnistar Beroš obratio se medijima.

- Prijetnja svima je omikron. Ne treba računati da će nas on zaobići, a postoji mogućnost da se spoje četvrti i peti val, ali i da se svemu pridruži i gripa.Spomenuli smo i pitanje preopterećenosti zdravstvenih djelatnika. Svi smo suglasni da je najviše onoga što nam nedostaje - stopa procijepljenosti. Budimo mudri - izaberimo znanost i struku, cijepimo se - rekao je Beroš na početku.

Predstavnici bolnica poručili su kako je zdravstveni sustav stabilan i spreman za sve.

Arena Zagreb i šatori ispred KB Dubrava ostaju pripremni.

- Oni će biti pripremni za aktivaciju u vrlo kratkom roku - rekao je Beroš.

Kaže kako će Vlada naći načina da nagradi zdravstvene radnike.

- Osim financijskih nagrada možemo razgovarati i o drugim oblicima zahvale našim djelatnicima koji gotovo 20 mjeseci zbrinjavaju naše bolesnike - rekao je Beroš.

- Moramo biti jako oprezni, ali dobra je situacija što imamo period od nekoliko tjedana prednosti - komentirao je Beroš o nepovoljnim uvjetima širenja virusa u sjevernoj hemisferi.

Beroš kaže kako je teško govoriti hoće li manje ljudi završiti na respiratoru.

- Nova varijanta vrlo vjerojatno izaziva teže kliničke slike. Spremni smo na velike brojeve, nadamo se da se to neće dogoditi - rekao je Beroš.

- U ovom trenutku smo dobri kada je riječ o količini omikrona u zemlji. Imamo period od još nekoliko tjedana za dolazak omirkon u punoj varijanti. Ne očekujemo njegov dolazak već sutra. Vjerojatno će druga polovina siječnja biti kada će omirkon pokazati svoju punu snagu u RH - dodao je Beroš.

Ukupno 473.001 osoba cijepljena je booster/trećom dozom u Hrvatskoj, rekao je Beroš.

Najčitaniji članci