News

Komentari 21

Beroš o ženi kojoj nisu rekli da ima rak: Ne mogu suditi o osobi koja možda ima druge motive

Beroš o ženi kojoj nisu rekli da ima rak: Ne mogu suditi o osobi koja možda ima druge motive

Lina Budak je, naime, rekla kako joj je Klinika za tumore sedam mjeseci uskratila uvid u nalaz koji je ukazivao na malignu bolest te da je sve preglede promptno obavila, ali i da je nisu nazvali kad je nalaz bio gotov

Ministar Vili Beroš je u petak održao sastanak s predstavnicima liječničkih udruga u Ministarstvu zdravstva. Nakon toga je uslijedila izjava za novinare, a Beroš se osvrnuo na slučaj odvjetnice Line Budak, kojoj čak sedam mjeseci nisu rekli da ima rak.

- Još jučer, pogotovo tijekom jutra sam razgovarao s ravnateljom KBC-a Sestre milosrdnice, oni imaju jednu višedesetljetnu praksu da sve takve nalaze ne dostavljaju pacijentima na šalter. To je informacija kojom ja raspolažem, a kasnije ćemo komentirati druge elemente. Njihova praksa je da se takvi nalazi podižu u ordinaciji specijalista. Ja pozdravljam takvu praksu, iako u kontekstu stavljanja pacijenata u fokus moramo i to unaprijediti jer danas u vrijeme informatizacije postoje nove mogućnosti.

- Prema mojoj informaciji pacijentica je dobila informaciju da se mora javiti nadležnom specijalistu. Nije dobila termin jer liste čekanja nema, mogla je doći i dobiti taj nalaz. Ne znam što se u međuvremenu dogodilo. Znam da je bolnica još u 12. mjesecu dopisom odgovorila pacijentici. Rečeno mi je da je pacijentica dobila jasnu uputu da se javi specijalistu koji joj može dati nalaz. Navodno je ona podizala nalaz na šalteru, to ne znam, ali nalazi se ni ne mogu podizati na šalteru- rekao je Beroš te dodao da će zdravstvena inspekcija sve detaljno ispitati.

- Možete mi vjerovati da ćemo ispitati sve što je moguće.

- Ja ne mogu suditi o osobi koja možda ima neke druge motive, meni je iskreno žao zbog njene bolesti, ali isto tako sam vam sve objasnio. Rekli smo, ne podižu se ti nalazi na šalteru, nego kod liječnika. Mene samo zanima, je li se gospođa javila liječniku i je li on krio od nje nalaz nije joj ga htio dati? Problem se navodi i na Rebru. Problem, čuo sam, neću u medijima o tim elementima jer nisu za javnost, ali ima tu nekoliko dodatnih stvari koje se odnose na odnos zdravstvenih ustavano u nekoliko različitih zdravstvenih ustanova s dotičnom pacijenticom. Ali potpuno je to razumljivo jer kad smo u bolesti, onda nam se promijeni percepcija svega i bolest nam je u prvom planu, što je potpuno razumljivo i zato se trudim da zdravstveni sustav ubuduće napravi upravo to, da se takve stvari više ne događaju - rekao je Beroš.

POGLEDAJTE VIDEO

- Saznajem, a inspekcija će sve to ispitati, da je ona bila kod nekoliko različitih specijalista u Klinici za tumore, tako da mi s tog aspekta dodatno sve stvari nisu jasne, ali ispitat će se - rekao je Beroš.

Potom su ga upitali smatra li da Budak zaslužuje ispriku na što je odgovorio da će se osobno ispričati ustanovi li zdravstvena inspekcija propust.

- Ukoliko zdravstvena inspekcija ustanovi da je bilo bilo kakvih propusta osobno ću se ispričati, ali to neće biti kraj priče, nego ću i zatražiti sankcije ako nešto nije napravljeno kako treba. To je isto jedna od opcija, ne prejudiciram.

Zatim je naglasio 'da pacijenti moraju biti na prvom mjestu'.

Zagreb: Beroš komentirao slučaj žene kojoj mjesecima, navodno, nisu rekli da ima rak

Beroš o sastanku s liječničkim udrugama

Beroš je govorio i o sastanku za kojeg su predstavnici liječničkih udruga rekli da je prošao 'distancirano i hladno'.

- Ne odgovara istini da sugovornici s druge strane nisu čuli ništa novo jer smo im danas vrlo detaljno opisali elemente iz nove uredbe o koeficijentima koje je otišlo u međuresorno savjetovanje. Ne znači da će kao takvo biti prihvaćeno, ali to je radni dokument koji je usuglašen i koji je njima nov. Radili smo na izjednačavanju različitih koeficijenata složenosti poslova tako da smo izjednačili koeficijente užih specijalizacija i specijalizacija, što je bio jedan od glavnih prigovora, izjednačili smo i koeficijente radnika u primarnoj i bolničkoj zdravstvenoj zaštiti- rekao je.

- Ustrajat ćemo u izradi Zakona o radnopravnom statusu liječnika jer se već sada suočavamo, a pogotovo ćemo se u budućnosti suočavati s manjkom kadra- kazao je.

Dodao je da će se truditi odraditi svoje.

- Prosvjedi i štrajk su legitimno pravo, oni na neki način imaju svoje uzuse. Mi ćemo napraviti svoje, a to je pokušati iznjedriti dogovoreno, a na drugim suradnicima je na njihovom moralnom, ljudskom i stručnom usmjerenju da postupaju kako hoće. Ako su im namjera hrvatskih pacijenti, dostupnost i kvaliteta zdravstvene zaštite onda vjerujem da će konstruktivno razgovarati dalje. Ako opcija bude neka druga, Bože moj, svakome će jednom njegova uloga doći na vidjela. Ova administracija nema fige u džepu, radi transparentno, bori se za pacijente i želi unaprijediti zdravstveni sustav.

Najčitaniji članci