Obavijesti

News

Komentari 93

Beroš s građanima: Objasnio sve za trudnice, dijabetičare...

Beroš s građanima: Objasnio sve za trudnice, dijabetičare...
1

Ministar Vili Beroš je u uživo druženju s građanima na Facebooku odgovarao na sva njihova pitanja, od toga koje su upute za trudnice i dijabetičare, do toga što misli kada će proći epidemija

VIDEO

U Hrvatskoj je 113 ljudi zaraženo korona virusom, izvijestio je Nacionalni stožer civilne obrane u petak ujutro. Ministar Vili Beroš uživo odgovara na pitanja o ovoj zarazi na stranici Vlade. 

- Pripremite sva pitanja koja možda imate: imamo sat vremena live s ministrom na službenoj stranici, a dat ćemo mu i vaša pitanja i odmah objavljivati odgovore -  objavljeno je na stranici koronavirus.hr.

PRATITE UŽIVO: 

 

Objavljuje Koronavirus.hr u Petak, 20. ožujka 2020.

Na početku je komentirao Arenu Zagreb.

- Imamo primarne, sekundarne i tercijarne centre. Jedan od tih sekundarnih bit se u Areni Zagreb - kazao je ministar.

Ići van ili ne ići?

Ići van ili ne, pitanje je za epidemiologe. Vrlo je poželjno biti na zraku i kretati se, ali nikako u većim skupinama. Pojedinačna šetnja je korisna.

Obdukcija preminulog u Istri?

- Obdukcijski nalaz još uvijek nije gotov. Do ovog trenutka nije naveden egzaktan uzrok smrti tog čovjeka.

Koliko će trajati epidemija?

- Ništa ne mogu predviđati. Ono što daje razloga za optimizam jest činjenica da epidemija u Kini jenjava. Ja se osobno nadam da će to biti do šestog ili sedmog mjeseca. Mi se pripremamo na sve scenarije.

Ako zaražena osoba kuha, a jelo jede zdrava, može li se zaraziti?

- Može, ako zaražena osoba kašlje iznad hrane ili priča, ili ako posuđe nije dezinficirano.

Zašto imamo toliko malo oporavljenih?

- Jako smo oprezni oko oporavna budući da se radi o novom virusu. Uveli smo nove kriterije. Taj netko mora biti putpuno bez simptoma i mora imati dva negativna rezutata.

Kakve su upute za trudnice?

- Trudnice su općenito na neki način otpornije na sve infekcije. Vjerojatno je to zbog toga što priroda brani majke od nekih infekcija. Preporuke su za sve rizične skupine iste: Izbjegvanje kontakata, održavanje osobne higijene. Dvojaki način je prijenosa ovog virusa: kapljičnim načinom i drugi način zaraze je kad aerosol i virusi padnu na druge površine i tamo neko vrijeme mogu prebivati, ali mogu ući putem sluznice usta, nosa i očiju. Ako održavamo socijalnu distancu i peremo ruke, mogućnost infekcije je smanjena na najmanju moguću mjeru.

Kako smanjiti rizik kod onih s dijabetesom tipa 1?

- Riječ je o vrlo specifičnom problemu. Potrebno je iznimno razmišljati o higijeni zdravstvenog objekta. Treba koristiti zasebne ručnike i plahte.

Koliko će trajati epidemija?

- Ništa ne mogu predviđati. Ono što daje razloga za optimizam jest činjenica da epidemija u Kini jenjava. Ja se osobno nadam da će to biti do šestog ili sedmog mjeseca. Mi se pripremamo na sve scenarije.

Djeca spadaju u najmanje ugroženu kategoriju, postoji li mogućnost da ipak oni postanu najugroženija skupina?

- U ovim trenucima nema nikakvih indikacija da bi to išlo u tom pravcu.

Što je s otkazanim terminima pregleda?

- Bitno je da svi koji trebaju hitnu pomoć to i dobiju. Kasnije ćemo razgovarati i onima koji su zakinuti. Oni sa stanjima koji zahtijevaju adekvatan tretman će dobiti zdravstvenu zaštitu, kazao je ministar Beroš.

Rizik kod osoba s automunim bolestima?

- Osobe s autoimunim bolestima spadaju u rizične skupine kao i osobe starije životen dobi te kronični bolesnici te ministar apelira da se oni pridržavaju mjera.

Imamo li dovoljan broj respiratora?

- Imamo 500 stacionarnih respiratora i 300 mobilnih je ako gledamo u postocima daleko veći broj od potencijalnog broj oboljelih, kada gledalo talijanski i kineski scenarij, kazao je ministar Beroš te dodao kako se radi o novom virusu te kako je potreban oprez.

Hoće li se postrožiti mjere putovanja trajektom?

- Naša epidemiološka slika je još uvijek dobra. Mi kao stožer ne donosi ništa samostalno, već na temelju mišljenja struke. One su temeljene na mišljenju struke. S obzirom na trenutnu situaciju - ne. Razmišlja se o zabrani internih migracija.

Može li se pranjem šivanih maski ubiti virus?

- Nije problem ubijanja virusa u maskama, nego je problem jesu li te maske od različitih materijala uopće funkcionalne. Društvena organizacija šivanja maski pokazuje jedan dobrodošli društveni odgovor na krizu. No, ne znam djeluju li te maske. Zbog toga za sve naše djelatnike koji su na prvoj crti, mi moramo nabaviti maske koje imaju certifikat da su dobre za ovu bolest tj. da sprečavaju širenje zaraze.

Što su virusi? 

- Virusi su male čestice koji su na granici žive i nežive pirode. Oni mogu živjeti samo ako te svoje stanice ubace u nas. Virus ne može dugo preživjeti van žive stanice. Ovaj može malo duže, znači otprilike 5 do 6 dana. Van žive stanice on ne može dugo živjeti. Ne mogu vam reći koliko je maksimalni kapacitet testiranja, ali vam mogu reći da smo mi daleko ispod njega. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa