Obavijesti

News

Komentari 4

Beroš: Ovo su privremene mjere dok god postoji rizik da korona uđe u bolnice, ovisi o cijepljenju

Beroš: Ovo su privremene mjere dok god postoji rizik da korona uđe u bolnice, ovisi o cijepljenju

Neke od ustanova organizirale su tijekom nedjelje testiranja na COVID-19 za zaposlenike koji nisu cijepljeni kako bi imali rezultate testiranja prije početka radnog vremena u ponedjeljak

VIDEO

Za sve zaposlenike, pacijente i pratitelje pacijenata u zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi u cijeloj Hrvatskoj od danas je za dolazak na posao i redovito obavljanje svojih radnih zadataka obvezna EU digitalna COVID potvrda ili negativni test na COVID-19.

Odluku o ovoj mjeri donio je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske imajući u vidu aktualnu epidemiološku situaciju u zemlji, broj dnevno zaraženih i hospitaliziranih osoba, posebno onih na respiratorima, kao i procjene daljnjih kretanja zaraze u ovo doba godine, te nedostatnu razinu cijepljenosti građana Hrvatske, koja je sada malo iznad 54 posto.

VIDEO Na Rebru upali u bolnicu, pozvana i policija. Na prosvjedu bio i svećenik, vikali su 'izdaja'
VIDEO Na Rebru upali u bolnicu, pozvana i policija. Na prosvjedu bio i svećenik, vikali su 'izdaja'

- Danas vidimo da su najveći broj zdravstvenih ustanova, kao i onih u socijalnoj skrbi, pripremljeni dočekali početak primjene ovih mjera kojima želimo pružiti maksimalnu sigurnost pacijentima na liječenju u bolnicama i štićenicima u domovima za starije i nemoćne, ali i svim zaposlenicima u tim ustanovama - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš koji je jutros, zajedno s ravnateljem najvećeg hrvatskog Kliničkog bolničkog centra Zagreb prof. dr. sc. Antom Ćorušićem nadgledao provođenje mjera u toj ustanovi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najveći broj zaposlenika u zdravstvenim ustanovama posjeduje EU digitalne COVID potvrde jer su cijepljeni ili su preboljeli zarazu, a za one zaposlenike koji se, zbog opravdanih medicinskih razloga ne mogu cijepiti, kao i oni koji to ne žele, osigurano je redovito testiranje na COVID-19.

- Svi naši zaposlenici koji posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu su evidentirani i oni će svakodnevno nesmetano dolaziti na posao. Svima ostalima omogućeno je testiranje u našoj zdravstvenoj ustanovi izvan radnog vremena kako bi i oni imali jednake uvjete dolaska i rada. Naša je zakonska, profesionalna i ljudska obveza poduzimati sve stručno i znanstveno utemeljene mjere kako bismo zaštitili zdravlje zaposlenika i omogućili pacijentima liječenje i medicinske usluge u što sigurnijim uvjetima - kaže ravnatelj KBC Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušić i dodaje da se i do sada ova vodeća zdravstvena ustanova u Hrvatskoj vodila tim opredjeljenjima.

Prosvjednici pred splitskom bolnicom izvrijeđali ravnatelja: 'Sotone, struku nećete lagat'
Prosvjednici pred splitskom bolnicom izvrijeđali ravnatelja: 'Sotone, struku nećete lagat'

I u drugim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj je bila slična situacija. Početku primjene sigurnosnih mjera u kliničkim bolničkim centrima i kliničkim bolnicama nazočili su državni tajnici ministarstva, predsjednici upravnih vijeća i drugi dužnosnici u zdravstvenom sustavu.

Neke od ustanova organizirale su tijekom nedjelje testiranja na COVID-19 za zaposlenike koji nisu cijepljeni kako bi imali rezultate testiranja prije početka radnog vremena u ponedjeljak, kao što je to bilo u Osijeku. U riječkom i u splitskom kliničkom bolničkom centru, koji je bio među najizloženijima pritiscima broja pacijenata, posebno tijekom turističke sezone, spremno kreće u primjenu zaštitnih mjera.

- Ove mjere, koje poduzimamo radi sigurnosti zaposlenika i pacijenata, imaju privremeni karakter i trajat će sve dokle god bude realne ugroze od ulaska virusa i širenja zaraze u ustanovama u kojima su najugroženije kategorije građana. Na duljinu njihova trajanja, kao i stvaranje uvjeta za sigurniji život u budućnosti najviše možemo utjecati svi mi zajedno još većim brojem cijepljenja. Dosadašnja iskustva mnogih zemalja koje su dostigle visoku razinu cijepljenosti pokazuju da je takav oblik pojedinačne i kolektivne zaštite najučinkovitiji - istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina