Obavijesti

News

Komentari 49

Beroševo ministarstvo o isplati 2,75 milijuna za 12 dana rada: Nije utvrđena šteta za proračun

Beroševo ministarstvo o isplati 2,75 milijuna za 12 dana rada: Nije utvrđena šteta za proračun

Iz Ministarstva zdravstva tvrde da Državna revizija nije našla veće nepravilnosti, te da je utvrđeno da je tvrtka Cuspis odradila sav ugovoreni posao, ali ne objašnjavaju glavne zamjerke koje su revizori utvrdili...

VIDEO

Ministarstvo zdravstva koje vodi HDZ-ov Vili Beroš poslalo je priopćenje reagirajući na naš jučerašnji tekst kako je Državna revizija otkrila sumnjivi posao ministarstva s tvrtkom Cuspis. Ministarstvo ne opovrgava glavnu zamjerku revizora, te tvrde da revizori nisu utvrdili "veće nepravilnosti".

Inače, Cuspis je za samo 12 dana rada naplatio 2,75 milijuna kuna ili 225.000 kuna dnevno za informatičke usluge. Još je nevjerojatniji sljedeći podatak. U tih 12 dana su naplatili ukupno 6750 radnih sati za svojih pet djelatnika. Sat rada je u jednom ugovoru 300, a u drugom 400 kuna bez PDV-a. To bi značilo da su vrijedni Cuspisovi djelatnici odradili svaki 112 sati dnevno.

- Iz navedenih isplatnih dokumenata (zapisnici o primopredaji) na temelju kojih su obračunane usluge i na temelju kojih je ispostavljen i plaćen račun za obračunane usluge nije vidljivo koje su osobe (koliko je osoba), u kojem opsegu i u kojem razdoblju obavile (izvršile) sate usluga - upozoravaju revizori za oba ugovora.

Revizija utvrdila sumnjiv posao: Beroš prijatelju isplatio 2,75 milijuna kuna za 12 dana rada!
Revizija utvrdila sumnjiv posao: Beroš prijatelju isplatio 2,75 milijuna kuna za 12 dana rada!

Priopćenje Beroševog ministarstva na ove činjenice donosimo u cijelosti, a naslovili su ga sa: "Suradnja Ministarstva zdravstva i tvrtke Cuspis nije sporna Državnom uredu za reviziju te imenovanim osobama za praćenje izvršenja ugovorih obveza po sklopljenim ugovorima" 

"Nastavno na objavljeni članak u 24sata kojim se pokušava dovesti u sumnju utemeljenost poslovanja Ministarstva zdravstva i tvrtke Cuspis vezano uz adaptivno održavanje Centralnog upravljačkog sustava (CUS) te ostalih sustava koji su u više navrata objašnjeni u javnosti, Ministarstvo zdravstva demantira iznesene navode s obzirom da Državni ured za reviziju u srpnju prošle godine nije utvrdio veće nepravilnosti te nikakvu financijsku ni drugu materijalnu štetu za Državni proračun Republike Hrvatske. Uz navedeno, imenovane osobe za izvršenje ugovornih obveza nisu imali primjedbe na obavljene poslove od strane isporučitelja. 
Od važnosti je spomenuti i odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje 15. listopada 2021. godine nije pokrenulo proces protiv ministra Beroša zbog navodnog pogodovanja tvrtki Cuspis u postupku javne nabave usluga korektivnog i adaptivnog održavanja postojećeg aplikativnog sustava eCEZDLIH-eCIJEPIH. Navedena afirmativna odluka Povjerenstva donesena je obzirom da iz prikupljenih podataka i dokumentacije ne proizlazi da je u postupanju došlo do moguće povrede odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Uz spomenute činjenice, Ministarstvo zdravstva, radi utemeljenog informiranja, smatra važnim iznova obrazložiti proces suradnje tvrtke Cuspis i Ministarstva zdravstva. 

Tvrtka Cuspis, kao i sve ostale tvrtke koje rade s Ministarstvom zdravstva u programskoj podršci, certificirani su proizvođači koji kontinuirano rade na području informatizacije zdravstva više od 10 godina. Navedeni period ukazuje da je tvrtka Cuspis surađivala sa zdravstvenim ustanovama kao i s Ministarstvom zdravstva i prije mandata ministra Vilija Beroša te prije nego li je ministar Beroš došao u sustav ministarstva.

Prva suradnja je počela 21. travnja, 2011. godine kroz certifikaciju programskog rješenja tvrtke Cuspis za ordinacije školske medicine i djelatnosti vanbolničke specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite. Od tada, tvrtka se redovno odaziva javnim pozivima na certifikaciju te je u 2017. godini, otvorenim postupkom javne nabave, Ministarstvo zdravstva sklopilo ugovor za CUS s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla koji se u toj suradnji odlučio za podugovaratelja - tvrtku Cuspis, te je u 2020. godini otvorenim postupkom javne nabave nabavljena usluga korektivnog i adaptivnog održavanja CUS-a s tvtkom Cuspis.
Uz navedeno, ugovorom o javnoj nabavi za uslugu podrške, održavanja i nadogradnje programske osnovice središnjeg dijela integralnog informacijskog sustava CEZIH, tvrtka Ericsson Nikola Tesla dio ugovora također je dala podugovarateljima među kojima je tvrtka Cuspis noseći 2,16% vrijednosti sklopljenog ugovora. Temeljem navedenih činjenica, većinski dio ugovora za održavanje sustava CEZIH odradila je tvrtka Ericsson Nikola Tesla, dok je manji dio pripao podugovaraču - tvrtki Cuspis, izabranom od strane tvrtke Ericsson Nikola Tesla.
Nadalje, Ugovorom o javnoj nabavi za povezivanje zdravstvenih ustanova sa sustavom eCEZDLIH i eCIJEPIH, Ministarstvo zdravstva sklapa suradnju s IN2 koji je također angažirao zajednicu podugovaratelja, INCON i Cuspis te su sklopljeni i ugovori o javnoj nabavi uspostave centralnog mjesta zaprimanja, distribucije i lagera cijepljenja, 26. svibnja 2019. godine i 17. kolovoza 2020. godine s istim tvrtkama. 
Vezano uz navode o nefunkcionalnosti stranice CijepiSe, koja je jedan od kanala za naručivanje na platformi za podršku cijepljenju, do sada je izvršeno 24% sveukupnih narudžbi na cijepljenje te je i dalje u upotrebi, a o navedenoj usluzi, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ višekratno se izjašnjavao u javnosti. 
Slijedom svega navedenog, Ministarstvo zdravstva postupilo je sukladno Zakonu o javnoj nabavi poštivajući svu pravnu regulativu kako bi na tehnološkoj razini dodatno unaprijedio  zdravstveni sustav te pridonio daljnjoj informatizaciji zdravstva na dobrobit svih pacijenata i dionika sustava." 
navodi se u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21