Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Bez brige Duško, spasili smo te od progona. Slobodno pjevaj...

Ako netko bude mogao držati pitona, njega će morati prijaviti, ali ne uobičajene ljubimce.  Zakon o zaštiti životinja neću pustiti dok ga ne posložimo, kaže ministar Tolušić

Foto: 24sata.hr
2 komentara

Ne bih predložio takav zakon. Moj prethodnik Davor Romić je to nespretno sročio. Neće biti zabrane za uobičajene ljubimce i građani neće morati prijaviti svoje kanarince i hrčke.  Rekao nam je to ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

U javnosti se digla bura jer je aktualni Zakon o zaštiti životinja predviđao građanima zabranu držanja stranih životinjskih vrsta kao ljubimaca. Tko ih ima, trebao bi ih prijaviti.

Nakon što su 24sata objavila priču i ukazala na to da su strane životinjske vrste nisu samo egzotične životinje, nego i hrčci, kanarinci, papigice, akvarijske ribice, ministar je reagirao. 

- Uvažit ćemo sve primjedbe koje su vrlo argumentirane te omogućiti i zaštitu životinja i poslovanje pet shopova. Ako netko bude mogao držati pitona, njega će morati prijaviti, ali ne uobičajene ljubimce.  Zakon neću pustiti dok ga ne posložimo - kaže Tolušić.  

'Postoje mnogo jednostavnija rješenja'

Ljiljana Markov Međugorac, koja je u povjerenstvu koje treba “popeglati” zakon predstavnik trgovaca, kaže da postoje mnogo jednostavnija i zadovoljavajuća rješenja, te pozdravljaju što je ministar prihvatio brojne argumente da je predloženo rješenje loše.  

Oni predlažu model kojim bi se izbjeglo svako propisivanje koja točno životinja može ili ne može biti kućni ljubimac. Takva rješenja imaju primjerice Slovenija ili Austrija.  Slažu se  odredbom da se kućni ljubimci neće moći prodavati maloljetnim osobama.  

- U pravilu se radi o definiranju direktno u pojmovniku zakona koje životinje se smatraju kućnim ljubimcima. Time se smanjuje administriranje i potreba za listama dopuštenih ljubiamaca - poručila je Ljiljana Markov Međugorac.  

Da je zakon prošao, zaboravite na hrčka bez dozvole

Samo Nizozemska i Belgija imaju liste dozvoljenih ljubimaca, ali i kod njih je to labavije regulirano nego što je prvotno predložilo Ministarstvo poljoprivrede.  Da je zakon prošao u prvotnom obliku, ne bi se moglo držati hrčka ili zlatnu ribicu bez dozvole ministarstva.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message