Obavijesti

News

Komentari 3

Bez budžeta: Savjetnici za potrošačka prava su na burzi

Bez budžeta: Savjetnici za potrošačka prava su na burzi
2

DRŽAVA PREUZIMA: Financiranje udruga za zaštitu potrošača Ministarstvo gospodarstva je ukinulo, a najavilo je natječaje za projekte

VIDEO

Baka starija od 80 godina dobila je račun za telefon veći od 90.000 kuna zbog poziva na vruće linije koje počinju brojem 060. Pozivi su se sami uspostavljali, prekidali i ponovno uspostavljali.

Slučaj otprije 10-ak godina prepričao nam je Igor Vujović, predsjednik Društva Potrošač.

- Tih godina imali smo poplavu prevara preko 060 brojeva. Izborili smo se za to da teleoperateri moraju zaštititi potrošače od zloporabe trećih osoba i da se pozivi prema 060 brojevima prekidaju nakon jednog sata – govori Vujović.

Svima smanjuju račune

Podsjeća i da su natjerali teleoperatere da pozive naplaćuju po sekundi.

- Naplaćivali su 65 sekundi razgovora kao dvije minute i uvjeravali da ne mogu obračunavati pozive po sekundama. Danas svi plaćamo sekunde razgovora - kaže Vujović.

I na kolektivnoj tužbi za kredite u švicarskim francima supotpisan je Ilija Rkman, sad već umirovljeni pionir borbe za potrošačka prava.

Politika je podupirala zaštitu potrošača i na godinu bi podijelili i 25.000 besplatnih savjeta.

Danas je civilni sektor zaštite potrošača na koljenima. Prvi put ove godine nije bilo natječaja za dodjelu novca savjetovalištima u Zagrebu, Osijeku, Puli, Splitu, Dugoj Resi i Varaždinu te su savjetnici završili na burzama. Obišli smo i savjetovališta u Puli i Osijeku, koja su do lani bila iznimno aktivna, a danas rade nekoliko sati na tjedan. Volonterski.

I Vujović je u Zagrebu na burzi rada, a u Bruxelles ga zovu da kreira potrošačku politiku EU.

Sustav smo gradili po uzoru na Njemačku i Veliku Britaniju. Na dan Međunarodnog dana zaštite potrošača ukratko predstavljamo njemačku krovnu potrošačku organizaciju Verbraucherzentrale Bundesverband.

Imaju 16 centara i 26 organizacija, a financira ih Federalno ministarstvo pravde i zaštite potrošača. Centrale dobivaju novac i od drugih državnih i lokalnih institucija.

Daju do 70.000 kuna

Budžet im je 2017. bio 37,3 milijuna eura ili oko 277 milijuna kuna. Imaju 2180 zaposlenika, a na godinu prime oko 200.000 pritužbi.
Hrvatska je lani imala šest savjetovališta s 19 savjetnika. Ministarstvo gospodarstva ih je od 2005. do 2017. kroz natječaje financiralo sa 16 milijuna kuna. Lani su dobila još 1,2 milijuna kuna, dijelom i od Grada Zagreba te Ministarstva financija.

Ministarstvo gospodarstva za 2019. predvidjelo je 1,4 milijuna kuna za zaštitu potrošača. Na natječajima će udrugama s inovativnim projektima za edukaciju i informiranje potrošača dijeliti između 20.000 i 70.000 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.