Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Bez budžeta: Savjetnici za potrošačka prava su na burzi

DRŽAVA PREUZIMA: Financiranje udruga za zaštitu potrošača Ministarstvo gospodarstva je ukinulo, a najavilo je natječaje za projekte

Foto: Dreamstime
3 komentara

Baka starija od 80 godina dobila je račun za telefon veći od 90.000 kuna zbog poziva na vruće linije koje počinju brojem 060. Pozivi su se sami uspostavljali, prekidali i ponovno uspostavljali.

Slučaj otprije 10-ak godina prepričao nam je Igor Vujović, predsjednik Društva Potrošač.

- Tih godina imali smo poplavu prevara preko 060 brojeva. Izborili smo se za to da teleoperateri moraju zaštititi potrošače od zloporabe trećih osoba i da se pozivi prema 060 brojevima prekidaju nakon jednog sata – govori Vujović.

Svima smanjuju račune

Podsjeća i da su natjerali teleoperatere da pozive naplaćuju po sekundi.

- Naplaćivali su 65 sekundi razgovora kao dvije minute i uvjeravali da ne mogu obračunavati pozive po sekundama. Danas svi plaćamo sekunde razgovora - kaže Vujović.

I na kolektivnoj tužbi za kredite u švicarskim francima supotpisan je Ilija Rkman, sad već umirovljeni pionir borbe za potrošačka prava.

Politika je podupirala zaštitu potrošača i na godinu bi podijelili i 25.000 besplatnih savjeta.

Foto: 24sata/24sata

Danas je civilni sektor zaštite potrošača na koljenima. Prvi put ove godine nije bilo natječaja za dodjelu novca savjetovalištima u Zagrebu, Osijeku, Puli, Splitu, Dugoj Resi i Varaždinu te su savjetnici završili na burzama. Obišli smo i savjetovališta u Puli i Osijeku, koja su do lani bila iznimno aktivna, a danas rade nekoliko sati na tjedan. Volonterski.

I Vujović je u Zagrebu na burzi rada, a u Bruxelles ga zovu da kreira potrošačku politiku EU.

Sustav smo gradili po uzoru na Njemačku i Veliku Britaniju. Na dan Međunarodnog dana zaštite potrošača ukratko predstavljamo njemačku krovnu potrošačku organizaciju Verbraucherzentrale Bundesverband.

Imaju 16 centara i 26 organizacija, a financira ih Federalno ministarstvo pravde i zaštite potrošača. Centrale dobivaju novac i od drugih državnih i lokalnih institucija.

Daju do 70.000 kuna

Budžet im je 2017. bio 37,3 milijuna eura ili oko 277 milijuna kuna. Imaju 2180 zaposlenika, a na godinu prime oko 200.000 pritužbi.
Hrvatska je lani imala šest savjetovališta s 19 savjetnika. Ministarstvo gospodarstva ih je od 2005. do 2017. kroz natječaje financiralo sa 16 milijuna kuna. Lani su dobila još 1,2 milijuna kuna, dijelom i od Grada Zagreba te Ministarstva financija.

Ministarstvo gospodarstva za 2019. predvidjelo je 1,4 milijuna kuna za zaštitu potrošača. Na natječajima će udrugama s inovativnim projektima za edukaciju i informiranje potrošača dijeliti između 20.000 i 70.000 kuna.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message