Obavijesti

News

Komentari 67

Bez odobrenja EU ne možemo kupiti rusko cjepivo Sputnik V

Bez odobrenja EU ne možemo kupiti rusko cjepivo Sputnik V

Pfizer i Moderna kasne. AstraZeneca se prepucava s EU oko naručenih doza. Mađarska rupe žele krpati s ruskim cjepivom i već ga je naručila

VIDEO

Ne postoji mogućnost da zbog problema u opskrbi za već dogovorena cjepiva na razini Europske unije Hrvatska po kratkom postupku na tržište stavi rusko cjepivo Sputnik V, odnosno ne možemo i ne smijemo zaobići procedure, kako su to učinili Mađari.

U Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) pojašnjavaju da su sva cjepiva za koja se trenutačno provodi ili je završen postupak ocjene dokumentacije proizvedena biotehnološkim postupcima. Kad su cjepiva proizvedena na takav način, moraju obavezno proći centralizirani postupak dobivanja odobrenja na razini EU. Sputnik V također mora proći strogi i zahtjevni proces odobrenja prije stavljanja na tržište Europske unije.

Mađari kupuju rusko cjepivo, EU ga nije ni odobrila: 'To možemo i mi ako je izvanredno stanje'
Mađari kupuju rusko cjepivo, EU ga nije ni odobrila: 'To možemo i mi ako je izvanredno stanje'

- Vjerujemo da će proizvođač, koji je najavio da planira stavljanje ruskog cjepiva u promet u EU, u što skorijem roku dati zahtjev za izdavanje odobrenja – kažu u HALMED-u.

Hoće li dobiti zeleno svjetlo, tek treba vidjeti, odnosno glavnu riječ će imati EMA, Europska agencija za lijekove, na temelju čijeg mišljenja Europska komisija daje odobrenje za stavljanje lijeka u promet na području EU, pa tako i u Hrvatskoj. Sporna bi svakako mogla biti činjenica da i Svjetska zdravstvena organizacija, od prvog dana kad su Rusi objavili da imaju cjepivo, na neki način osporava njegovu kvalitetu i učinkovitost, jer je Sputnik V stavljen u primjenu prije nego što je prošao sve nužne faze kliničkog ispitivanja. 

A person receives an injection with Sputnik V (Gam-COVID-Vac) vaccine against the coronavirus disease (COVID-19) in Donskoye

U HALMED-u također pojašnjavaju da je Mađarska za Sputnik V dala tek odobrenje za hitnu primjenu, odnosno privremeno odobrenje da se u promet stave pojedine serije tog cjepiva koje još nije odobreno, a ne odobrenje za stalnu upotrebu. Međutim, iako Sputnik V nije odobren u EU, Rusi zemljama izvan EU nude “rješenje” zbog kašnjenja doza drugih kompanija. Tako su Rusi svoje doze već dostavili Srbiji, a ponudili su ih i BiH. Obje zemlje imaju problema s nabavkom cjepiva.

Bez odobrenja Sputnika V od strane EMA-e, u Hrvatskoj ništa od korištenja tog cjepiva. Kao i u ostalim zemljama, Pfizer i Moderna kasne pa svoje nade polažemo u AstraZenecu. Ali ni tu ne ide lako. Ta kompanija je već obavijestila EU da će prva isporuka doza biti manja nego što je dogovoreno. 

Rusi otkrili tajnu: Ime cjepiva Sputnjik V ne označava broj pet
Rusi otkrili tajnu: Ime cjepiva Sputnjik V ne označava broj pet

Predsjednik uprave AstraZenece, Pascal Soriot, istaknuo je da su u ugovoru s EU naveli tek da će se potruditi isporučiti dogovorene količine, ali da nema jamstava da će uspjeti. S druge strane, EU zahtjeva objašnjenje zašto će kasniti s isporukom. Iz kompanije su objasnili i kako imaju problema u proizvodnji zbog kasnog potpisivanja ugovora. Uz sve to, danas su u Walesu morali evakuirati tvornicu jer su zaprimili sumnjivi paket, ali se na kraju pokazalo da je riječ o lažnoj uzbuni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.