Obavijesti

News

Komentari 94

Bez osobne, ali i prebivališta: MUP odjavio 257.231 građana

Bez  osobne, ali i prebivališta: MUP odjavio 257.231 građana
1

Na dan 31. siječnja prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj imalo je 4.652.480 hrvatskih državljana, a njih 3.822.670 je punoljetno, tvrde u Ministarstvu unutarnjih poslova

VIDEO

MUP je objavio da su u prvim danima ove godine odjavili 257.231 građana te da je na dan  31. siječnja 2015. prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj imalo 4.652.480 hrvatskih državljana, od toga 3.822.670 punoljetnih. 

Podsjetimo, građani koji su na dan 29. prosinca 2012. imali osobnu iskaznicu kojoj je istekao rok važenja više od 15 dana, te građani koji nikad nisu ishodili osobnu iskaznicu, kao i oni koji su imali prijavljeno prebivalište na adresama koje nisu evidentirane u registru prostornih jedinica – nepostojeće adrese (kućni broj 0, bb) morali su najkasnije do 29. prosinca 2014., policijskoj upravi ili policijskoj postaji ponovno prijaviti prebivalište i ishoditi osobnu. Oni koji nisu to napravili su, sukladno zakonu, odjavljeni.

-  Odredba članka 12. Zakona o prebivalištu daje ovlast policijskoj upravi na čijem području osoba ima prijavljeno prebivalište da po službenoj dužnosti donese rješenje o odjavi prebivališta osobe ako se terenskom provjerom utvrdi da osoba stvarno ne živi na prijavljenoj adresi ili ako policijska uprava o tome bude obaviještena od strane tijela javne vlasti te drugih pravnih i fizičkih osoba. Na jednak način nadležna policijska uprava je ovlaštena postupiti i u slučaju kada utvrdi da se osoba iselila s područja Hrvatske, a nije odjavila prebivalište. Iznimno, rješenje o odjavi prebivališta neće se donijeti za osobe koje su napustile prebivalište radi privremenog odlaska izvan Hrvatske i o tome obavijestile nadležnu policijsku upravu ili postaju neposredno ili putem diplomatske misije ili konzularnog ureda Hrvatske, kao ni za osobe koje su obuhvaćene programom obnove ili stambenog zbrinjavanja, a nekretnina im još nije obnovljena, vraćena ili nisu na drugi način stambeno zbrinute u Republici Hrvatskoj - objavio je MUP.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.