Obavijesti

News

Komentari 4

Bez poticaja: Ostajemo bez 85 milijuna € za strukovne škole

Bez poticaja: Ostajemo bez 85 milijuna  €  za strukovne škole

Nije im se dalo, zbog otezanja Vlade u ovoj godini ostat ćemo bez europskog novca za strukovno obrazovanje, a Šustar nas ignorira, kažu iz strukovnih škola

VIDEO

Oko 70 posto hrvatskih osnovaca upisuje strukovne škole, a ove godine u njih je upisano čak 27.000 đaka. Programi po kojima rade su zastarjeli i struka traži da se moderniziraju te prilagode potrebama tržišta rada.

To tehničku vladu previše ne zanima jer je tek prošli tjedan, s velikim zakašnjenjem, usvojila Program razvoja sustava strukovnog obrazovanja, na temelju kojeg Hrvatska treba povući čak 85 milijuna eura iz fondova EU za razvoj strukovnih škola. Taj novac možemo koristiti od 2016. do 2023. Zbog kašnjenja novac nećemo moći koristiti ove godine, a pitanje je hoćemo li ga uspjeti koristiti i iduće.

Budak: Šustar nas ignorira

- Zabrinut sam jer ne znam postoje li planovi kako taj novac iskoristiti. Nije problem u glavnim ciljevima, jer su oni već zadani tim dokumentom, ali pitanje je postoje li operativni planovi kako ga iskoristiti. Bilo bi besmisleno trošiti taj novac a da se ne napravi mreža strukovnih škola, odnosno da ne znamo koje škole treba unaprijediti a koje eventualno zatvoriti. Trebali bismo znati i koje programe treba dalje razvijati a koje treba ukinuti. Trebalo bi vrlo jasno odrediti standard zanimanja učitelja u strukovnim školama, odnosno u zajednici poslodavaca i obrazovne struke treba definirati te standarde - izjavio nam je voditelj Povjerenstva za strategiju obrazovanja Neven Budak. Dodaje kako je dobro što je dokument usvojen, ali to nije dovoljno. Kaže da moramo pronaći način licenciranja učitelja koji rade u strukovnim školama.

Najvažnija je praksa za đake

- Najvažnije je pitanje prakse. Strukovno obrazovanje bez velikog udjela praktičnog rada je promašeno. Treba vidjeti na koji način omogućiti učenicima stjecanje praktičnih znanja, što može biti ili kod poslodavaca ili u školskim radionicama koje u potpunosti simuliraju uvjete na radnim mjestima. U godinu dana se na tome nije radilo gotovo ništa, a nije puno bolje bilo niti pri kraju mandata prethodne vlade. Nužno je da se hitno počne raditi na tome. Nažalost, Povjerenstvo za provedbu strategije prilikom donošenja ovoga dokumenta bilo je u potpunosti zaobiđeno. Ministar Šustar nas je ignorirao, a s prethodnim je situacija bila tek malo bolja - rekao je Budak.

Ravnatelj Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek, Rudi Lukačević, kaže da mu je žao i da ne može shvatiti ponašanje tehničke vlade.

- Ministarstvo nas obvezuje na svaki papir, dokument, račun, potpis... Sve moramo dostavljati u roku. A tko odgovara za ovakav propust? Iako i mi, kao škola, sami radimo programe i apliciramo za novac EU, od kojih još nismo realizirali neke jer nam novac ‘stoji’ u ministarstvu, i dalje imamo potrebe za koje bi nam financijska injekcija dobro došla - izjavio nam je Lukačević. Najveći problem njegove škole trenutačno su prostor za vježbu i praktičnu nastavu za veterinare, koji taj dio nastave nemaju gdje pohađati.

Predbacuju krivnju na drugog

- Naime, otkad smo se preselili u novu zgradu, naša je ideja i zamisao bila sagraditi mali OPG na kojem bismo imali po nekoliko konja, krava, ovcu, kokoši i slično, kako bi veterinari imali konkretan doticaj sa životinjama i na konkretnim primjerima učili ono što trebaju znati o svom poslu. Nažalost, nemamo uvjete za to. Trebao bi nam novac za kupnju zemljišta, jer ga nemamo, i nešto novca za životinje. Sve u svemu, to i nije neki golem izdatak. Nadali smo se to realizirati novcem koji bi se povukao iz EU za strukovno školovanje - kazao nam je osječki ravnatelj.

Tehnički ministar obrazovanja Predrag Šustar za sve krivi nedostatak političke volje u tehničkoj vladi. Gostujući na HRT-u na početku nove školske godine, Šustar je kazao kako se u tehničkoj vladi svi boje odlučivati jer čekaju da se konstituira nova vlada te je dodao kako se nada da će sve ipak uspjeti napraviti na vrijeme.

Za 27.000 hrvatski učenika koji idu u strukovne škole to nije nikakvo opravdanje.

Rad je najvažniji

Praksa: Hrvatske strukovne škole imaju problem s radionicama i odrađivanjem prakse.

“Zabrinut sam jer ne znam postoje li planovi kako novac iskoristiti i koje škole treba unaprijediti”, voditelj strategije obrazovanja Neven Budak.

“Ministar Šustar nas je ignorirao, a s prethodnim je situacija bila tek malo bolja”, Budak o suradnji na strageiji strukovnih škola.

“Htjeli smo novac iz EU uložiti u praktičnu nastavu naše srednje škole”, ravnatelj osječke poljoprivredne škole.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina