Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
50 komentara

Barroso upozorava: EU prijeti raspad bez jačeg ujedinjenja

Europska unija suočena je s najvećom krizom u svojoj povijesti, tvrdi predsjednik EK. Barroso je predložio mjere za snažniju EU, a najveći otpor dolazi iz Londona

Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
50 komentara

Europska komisija predložila je uvođenje novog poreza na financijske transakcije u EU, a kako bi prijedlog trebao zaživjeti 1. siječnja 2014., to se tiče i Hrvatske, koja bi samo šest mjeseci prije tog poreza trebala postati 28. članica. Prema tom prijedlogu, trgovina dionicama i obveznicama oporezivala bi se stopom od 0,1 posto, a trgovina financijskim derivatima stopom od 0,01 posto. Procjenjuje se da će se tim porezom u cijelom EU prikupiti oko 57 milijardi eura godišnje.

Najveći otpor prijedlogu dolazi iz Londona. Britanska vlada i bankari smatraju da će taj porez otjerati investitore iz londonskog Cityja, financijskog centra Europe i svijeta. Britanci najavljuju da će pristati na taj porez samo ako se uvede globalno. Predsjednik Europske komisije Barroso založio se za uvođenje poreza jer “financijski sektor mora dati svoj pošteni doprinos” u vrijeme krize koju su financijaši sami pomogli stvoriti. Barroso je pred Europskim parlamentom upozorio da je EU suočen s najvećom krizom u svojoj povijesti.

- Ovo je ključni trenutak u povijesti jer, ako ne krenemo u smjeru snažnijeg ujedinjenja, dogodit će nam se raspad - rekao je Barroso i predložio mjere za snažniju EU.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message