Obavijesti

News

Komentari 49

'Da nije bilo useljavanja, ja bih se danas natjecao u Hrvatskoj'

'Da nije bilo useljavanja, ja bih se danas natjecao u Hrvatskoj'
1

Nakon ove izjave republikanskog kandidata Johna Kasicha, američki Washington Post je među pobjednike debate uvrstio i hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović

VIDEO

Kandidati za republikansku predsjedničku nominaciju održali su u četvrtak posljednju javnu debatu uoči ključnih preidzbora 15. ožujka, a glavna tema rasprave bilo je useljavanje u SAD.  

Vodeći kandidat Donald Trump opet je "zakuhao" izjavom da muslimani mrze Sjedinjene Države.  

Iako se cijelu večer trudio svojim izjavama privući republikanski establišment, koji ga nikako ne prihvaća kao kandidata, Trump je ipak ostao na pozicijama koje republikanska srednja struja ne prihvaća.  

Kazao je da sljedbenici islama mrze Ameriku. "Imamo ozbiljan problem mržnje. Goleme mržnje", rekao je Trump, koji je ranije predlagao privremenu zabranu ulaska muslimana u SAD. 

Njegovi protukandidati Ted Cruz, Marco Rubio i John Kasich naglašavali su da Washington morao održati dobre odnose s muslimanskim zemljama kako bi mu pomogli u borbi s islamskom državom. Svi su američke muslimane isticali kao domoljube.  

"Da nije bilo useljavanja, ja bih se danas natjecao za predsjednika Hrvatske", rekao je Kasich u jednom trenutku. 

Washington Post među pobjednike debate uvrstio hrvatsku predsjednicu

Nakon ove izjave, američki Washington Post čak je među pobjednike debate uvrstio i hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

"Zahvaljujući Kasichevoj šali da bi bio u utrci za hrvatskog predsjednika da nema imigracije u Sjedinjene Države, googlao sam Grabar-Kitarović. Sigurno nisam bio jedini", piše novinar WP-a Chris Cillizza.

Inače, ton na raspravi, koja je održana u organizaciji CNN-a na Floridi, bio je pomirljiviji nego prije. Protukandidati nisu žestoko napadali Trumpa na osobnoj razini, jer se pokazalo da mu to ne može nauditi, nego su se fokusirali na manjkavosti njegove politike.  

Za četiri dana, 15. ožujka, održavaju se važni predizbori na Floridi i u Ohiu.  

Florida je matična država senatora Marca Rubija i pobjeda mu je gotovo nužna za ostanak u utrci. Po anketama, on kaska za Trumpom, ali je posljednjih dana uspio smanjiti zaostatak na manje od 10 posto.  

John Kasich je u sličnoj situaciji. Njemu je kao guverneru Ohija također presudna pobjeda u matičnoj državi. Po anketama, u mrtvoj je utrci s Trumpom.  

Ove su dvije države važne jer će pobjedniku pripasti svi delegati, a ne kao što je dosad bio slučaj u proporcionalnom odnosu s postotkom osvojenih glasova.  

Trump je u dosadašnjem tijeku predizbora osvojio 458 delagata, teksaški senator Ted Cruz 359, Rubio 151, a Kasich 54. Za pobjedu je potrebno imati 1237 delegata. Republikanci 15. ožujka još glasuju u Missouriju, Illinoisu i u Sjevernoj Karolini.  

U svih pet navedenih država istog se dana odvijaju i demokratski predizbori. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...