Obavijesti

News

Komentari 0

Biden nakon susreta s čelnicima Švedske i Finske: Ispunjavaju sve uvjete za ulazak u savez

Biden nakon susreta s čelnicima Švedske i Finske: Ispunjavaju sve uvjete za ulazak u savez

Pozivajući dvoje čelnika u Washington dan nakon predaje službene kandidature njihovih zemalja, SAD još jednom pokazuje nestrpljivost kada je riječ o širenju Saveza u kojemu zapravo vodi glavnu riječ

Joe Biden je rekao u četvrtak da Švedska i Finska, čije je čelnike primio u Bijeloj kući, ispunjavaju "sve uvjete" za ulazak u NATO.

- Danas sam ponosan što mogu potvrditi da imaju posvemašnju potporu Sjedinjenih Država- istaknuo je, pošto je u Ovalnom uredu razgovarao sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson i s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Mršavi i iscrpljeni konji u ukrajinskom Černjihivu hodaju po razrušenim ulicama VIDEO

Američki predsjednik je u glasovitom ružičnjaku Bijele kuće u kojemu su se vijorile zastave triju zemalja, ponovio da će SAD "raditi s" dvjema nordijskim zemljama kako bi se "oduprle svakoj agresiji" kojoj bi mogle biti izložene tijekom postupka pristupanja.

Pozivajući dvoje čelnika u Washington dan nakon predaje službene kandidature njihovih zemalja, SAD još jednom pokazuje nestrpljivost kada je riječ o širenju Saveza u kojemu zapravo vodi glavnu riječ.

Europska putnička komisija primila Ukrajinu u članstvo
Europska putnička komisija primila Ukrajinu u članstvo

Premda velika većina zemalja članica NATO-a dijeli to oduševljenje, Turska je zaprijetila blokadom procesa.

Finski predsjednik Sauli Niinisto je rekao da je "spreman razgovarati" s Ankarom o njezinoj "zabrinutosti".

- Osuđujemo terorizam u svim njegovim oblicima- dodao je, dok turske vlasti optužuju dvije zemlje da pružaju utočište "teroristima" kurdskog PKK-a.

Švedska premijerka Magdalena Andersson rekla je da trenutačno "razgovara" s Turskom kako bi "riješili" ta pitanja.

Tražili doživotni zatvor za Rusa kojem se sudi za ratne zločine
Tražili doživotni zatvor za Rusa kojem se sudi za ratne zločine

SAD je sve dosad vjerovao da može ukloniti tu blokadu, a na nacionalnoj razini ratifikacija NATO-ova proširenja treba biti tek formalnost.

Joe Biden je rekao da će američkom Kongresu, gdje su obje stranke, začudo, postigle konsenzus o toj temi, uputiti zahtjev da "čim prije" prihvati kandidaturu Finske i Švedske.

- Kad nove članice ulaze u NATO, to nije prijetnja nijednoj zemlji. I nikad nije bila. Zadaća NATO-a je braniti se od agresije- rekao je američki predsjednik, smjerajući na retoriku Rusije koja svako širenje Saveza smatra prijetnjom.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti ovdje<<<

Američki predsjednik je ujedno podsjetio, radi domaće javnosti, da se od osnutka Saveza glasoviti 5. članak, po kojemu je napad na jednu članicu napad na sve članice, primijenio samo jednom.

Scholz je protiv brzog ulaska Ukrajine u Europsku uniju
Scholz je protiv brzog ulaska Ukrajine u Europsku uniju

Bio je to slučaj nakon napada 11. rujna 2001. "i svi su naši saveznici stali uz nas" u to vrijeme, istaknuo je Biden.