Obavijesti

News

Komentari 180

'Poginuli vojnici su heroji koji su spašavali druge. Progonit ćemo napadače i natjerati ih da plate'

'Poginuli vojnici su heroji koji su spašavali druge. Progonit ćemo napadače i natjerati ih da plate'
8

U dva bombaška napada u blizini zračne luke u Kabulu, u kojoj traje evakuacija tisuća ljudi, poginulo je više od 70 ljudi. Ogroman je broj ranjenih. Odgovornost za napad preuzeo je ISIS-K

VIDEO

Ovo je bio težak dan. Teroristi poznati kao ISIS-K napali su naše vojnike i civile. Cijeli dan sam u kontaktu sa zapovjednicima u Washingtonu i Afganistanu. Situacija se i dalje razvija. Američki vojnici koji su dali živote bili su heroji koji su bili uključeni u nesebičnu misiju da spase živote drugih, rekao je američki predsjednik Joe Biden iz Bijele kuće nakon stravičnih napada u Kabulu u kojima su poginuli deseci ljudi, ali i 12 američkih vojnika. Još je barem 15 američkih vojnika ranjeno u napadima.

PRATITE UŽIVO

- Onima koji stoji iza ovih napada, i onima koji žele nauditi Americi, poručujem: Nećemo oprostiti, nećemo zaboraviti. Progonit ćemo vas i natjerati da platite. Branit ću naše interese i ljude sa svime što imamo - rekao je Biden.

U.S. President Joe Biden delivers remarks about Afghanistan, in Washington

Poručio je kako će snažno i precizno odgovoriti kad i gdje oni to odluče. Kaže i kako je u stalnom kontaktu sa zapovjednicima u Kabulu i da ova misija mora završiti te da ih teroristi neće od toga odvratiti.

Ostavio je i otvorena vrata za dodatne vojne snage u Afganistanu rekavši da će odobriti sve što vojska treba, ako se to odnosi i na dodatne snage i ako to zatraže. Svojim zapovjednicima je poručio da poduzmu sve što je potrebno da zaštite snage u Kabulu.

- Spasit ćemo Amerikance i izvući afganistanske saveznike - rekao je.

Ne misli da je bilo pogrešno oslanjati se na talibane za pomoć tijekom evakuacije.

- Čak i danas 5000 Amerikanaca sigurno je napustilo Afganistan. To nije pitanje povjerenja, već obostranih interesa. Dosad nisam dobio dokaze koji bi pokazali da je bilo dogovora talibana i ISIL-a - rekao je.

ISIL preuzeo odgovornost za 72 mrtvih u napadima bombaša, Amerikanci prijete odmazdom
ISIL preuzeo odgovornost za 72 mrtvih u napadima bombaša, Amerikanci prijete odmazdom

ISIL-K je ranije večeras preuzeo odgovornost za dva bombaška napada u kojima su samoubojice u blizini zračne luke aktivirale eksploziv. U napadima, koji su se dogodili dok tisuće ljudi pokušavaju napustiti zemlju, poginulo je više od 70 ljudi, a više od 140 je ranjenih.

Američki dužnosnici dobili su upozorenja tijekom prošlog tjedna da je velika mogućnost terorističkih napada u Kabulu.

Američki dužnosnici potvrdili su večeras kako je treća eksplozija, koja je večeras odjeknula u Kabulu, bila kontrolirana. Radilo se o detonaciji u krugu zračne luke. Još su ranije ovog tjedna iz Pentagona rekli kako će kontrolirano uništiti opremu koju neće moći ponijeti. 

Tko su ISIS-K? Amerikanci su uvjereni da oni stoje iza novih bombaških napada u Kabulu
Tko su ISIS-K? Amerikanci su uvjereni da oni stoje iza novih bombaških napada u Kabulu

Biden odgodio prvi susret s izraelskim premijerom

Susret američkog predsjednika Joea Bidena i izraelskog premijera Naftalija Bennetta u četvrtak u Bijeloj kući odgođen je za petak nakon napada kod ulaza u zračnu luku u Kabulu u kojemu je više desetaka poginulih, među njima i američki državljani.

"Predsjednikov bilateralni sastanak (...) odgođen je za sutra", kratko je izvijestila američka administracija.

Prvi sastanak u četiri oka dvojice čelnika bit će prigoda za upoznavanje nakon Bennettova preuzimanja dužnosti u lipnju.

"Sjedinjene Države imaju novu vladu i Izrael ima novu vladu, iz Jeruzalema donosim novi duh suradnje", rekao je izraelski čelnik.

Naftali Bennett (49) je došao na vlast zamijenivši Benjamina Netanyahua.  Ranije je izjavio da će Iran biti glavna tema njegova posjeta.

U prigodi posjeta Washingtonu Bennett se već u srijedu sastao s državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom i s ministrom obrane Lloydom Austinom.

Zauzimanje SAD-a za izraelsku sigurnost i dalje je "nepokolebljivo", rekao je Blinken izraelskom premijeru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 180
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...