Obavijesti

News

Komentari 139

Biden preuredio ured: Franklin unutra, Jacksonova bista van!

Biden preuredio ured: Franklin unutra, Jacksonova bista van!
2

Portret Andrewa Jacksona, sedmog predsjednika SAD-a od 1829 do 1837. nalazio se lijevo od pisaćeg stola. Više ga nema. Zamijenjen je portretom Benjamina Franklina. To je samo jedna u nizu promjena

VIDEO

Prvi pogled američkih novinara na Ovalni ured u četvrtak okrio je da je novi predsjednik Joe Biden već prvog dana svog mandata preuredio predsjednički kabinet po svom ukusu.

NAT

Jackson van, Franklin unutra

U samo nekoliko sati Ovalni ured je vidljivo promijenjen na istovremeno dramatičan i suptilan način, odražavajući osobni ukus i politiku njegovog domaćina.

Pogledajte video: Biden je prisegnuo

Pokretanje videa...

Joe Biden 02:00

I dok većinu zanima što se događa u tom uredu, koji se sporazumi potpisuju, koje se politike najavljuju i koji strani dostojanstvenici navraćaju, američki predsjednici, njihove obitelji i osoblje također s jednakom predanošću pomno biraju koje umjetnine će ukrašavati Ovalni ured, koji će namještaj unijeti pa čak i koje će drangulije biti na policama.

Evo što je 46. po redu predsjednik odlučio promijeniti u Ovalnom uredu.

Portret Andrewa Jacksona, generala i državnika koji je služio kao sedmi predsjednik SAD-a od 1829 do 1837. i nalazio se lijevo od pisaćeg stola, zamijenjen je portretom Benjamina Franklina koji je naslikao Joseph Duplessis.

Bidenove prve odluke: Maske obavezne, nema gradnje zida, SAD u Pariškom sporazumu...
Bidenove prve odluke: Maske obavezne, nema gradnje zida, SAD u Pariškom sporazumu...

Unio bistu Cezara Chaveza

Kao i druge umjetine, i ovaj je portret je stigao u Bijelu kuću na posudbu, ovaj puta od Nacionalne umjetničke galerije Instituta Smithsonian. Trump je 2017. bio suočen s kritikama nakon što je u Ovalnom uredu odlikovao veterane iz plemena Navajo koji su stajali ispred portreta Jacksona, potpisnika zakona koji je u konačnici završio "Stazom suza".

Franklinov portret i kamen s mjeseca bi, kako navode mediji, trebali simbolizirati Bidenov interes za znanost.

Iza hrastovog pisaćeg stola, poznatog kao "Resolute Desk" -  po britanskom brodu za istraživanje Sjevernog pola "HMS Resolute" od čije je građe napravljen, a koristio ga je među ostalim i Trump, stavljena je na komodu bista Cezara Chaveza, vođe radnika i aktiviste za građanska prava, a izradio ju je umjetnik Paul Suarez.

Chavezova unuka, Julie Chavez Rodriguez, je Bidenova direktorica Ureda Bijele kuće za međuvladine poslove.

Desno od stola nalazi se ulje na platnu "Avenue in the Rain" iz 1917., koja je dio kolekcije Bijele kuće.

Kod kamina su smještene biste Martina Luthera Kinga i Roberta F. Kennedyja, ali i manje poznata djela poput skulpture konja i jahača iz indijanskog plemena Apache umjetnika Allana Housera. 

19 stvari zbog kojih uopće nije loše biti američki predsjednik
19 stvari zbog kojih uopće nije loše biti američki predsjednik

Maknuo i Churchilla

U ostalim dijelovima ureda se nalaze portreti Georgea Washingtona. Abrahama Lincolna, Franklina D. Roosevelta, Thomasa Jeffersona i Alexandera Hamiltona te bista Daniela Webstera, bivšeg senatora koji je branio Uniju.

Uklonjena je bista Winstona Churchilla.

Na samom pisaćem stolu sada se nalazi šalica s tanjurićem te kutija s pisaćim priborom za potpisivanjem uredbi.

Biden je iz skladišta Bijele kuće vratio tamnoplavi tepih s cvjetnim rubovima te tamnije zlatne zastore koje je imao i Bill Clinton. Zastave svih rodova američkih oružanih snaga, koje je dodao Trump, su uklonjene.

Na komodi iza pisaćeg stola su postavljene fotografije velike Bidenove obitelji. Na najmanje jednoj od njih je i Bidenov preminuli sin Beau. Na komodi više ne "stanuje" Trumpova kolekcija medaljona i značaka iskovanih za posebne prigode.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 139
VIDEO

Melania i Jared rekli Trumpu da prizna poraz, a sinovi i saveznici i dalje odbijaju priznati rezultat
SVE O BIDENOVOJ POBJEDI

Melania i Jared rekli Trumpu da prizna poraz, a sinovi i saveznici i dalje odbijaju priznati rezultat

Joe Biden izabrani je američki predsjednik. U svom prvom govoru najavio je jedinstvo i borbu protiv korone, a već se znaju i prvi potezi njegove vlade

Biden: Bit ću predsjednik koji će ujediniti, neću vidjeti crvene i plave države, nego ujedinjene!
VIDEO: POBJEDNIČKI GOVOR

Biden: Bit ću predsjednik koji će ujediniti, neću vidjeti crvene i plave države, nego ujedinjene!

Joe Biden je u napetoj izbornoj trci osvojio više od 270 elektorskih glasova i tako postao 46. predsjednik SAD-a. Zajedno s Kamalom Harris obratio se javnosti oko 2 ujutro po našem vremenu
Muljaže s porezima, problemi s poslovima: Čekaju li Trumpa crni dani nakon Bijele kuće?
SHOW NIJE GOTOV

Muljaže s porezima, problemi s poslovima: Čekaju li Trumpa crni dani nakon Bijele kuće?

Kad je NY Times otkrio da je 2016. platio samo 750 dolara saveznog poreza na dohodak i da su mnoge njegove aktivnosti nagomilale gubitke, slika uspješnog poduzetnika pretrpjela je još jedan udarac