Obavijesti

News

Komentari 0

BiH: Bećirović kaže da je presuda MICT-a ključna, Dodik je ipak vidi kao antisrpsku

BiH: Bećirović kaže da je presuda MICT-a ključna, Dodik je ipak vidi kao antisrpsku

Međunarodna zajednica i BiH, kako je kazao, sada imaju obvezu tražiti reviziju povijesnih udžbenika kako bi se u njih ugradile presude sudova UN kao i procesuiranje svih onih koji glorificiraju ratne zločince

VIDEO

Bošnjački i srpski političari u BiH u srijedu su potpuno različito komentirali presudu bivšim čelnicima Službe državne sigurnosti Srbije (SDS) Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću pri čemu su jedni pozivali Beograd da prizna odgovornost za ratne zločine, dok su drugi tvrdili kako je riječ o još jednoj nepravdi.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je u izjavi novinarima kazao kako je jasno da je presuda, kojom su Stanišić i Simatović pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove (MICT) osuđeni na po 15 godina zatvora zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu, konačna potvrda da je Srbija umiješana u zločine koje su različite srpske snage počinile diljem BiH tijekom rata od 1992. do 1995.  

Dodik u Moskvi ponovo branio poziciju Rusije, tvrdi da je suočena s nacizmom iz Ukrajine
Dodik u Moskvi ponovo branio poziciju Rusije, tvrdi da je suočena s nacizmom iz Ukrajine

Najavio je da će inzistirati na tome da se presude najviših sudova UN kojima je potvrđen genocid nad Bošnjacima poštuju te da se uvažava činjenica da su susjedne države ratom pokušale podijeliti BiH.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Međunarodna zajednica i BiH, kako je kazao, sada imaju obvezu tražiti reviziju povijesnih udžbenika kako bi se u njih ugradile presude sudova UN kao i procesuiranje svih onih koji glorificiraju ratne zločince te kažnjavanje svih preostalih počinitelja ratnih zločina koji još nisu procesuirani.

"Vjerujemo da i nakon izricanja današnje presude političari iz susjednih država, ali i neki iz BiH, moraju shvatiti da se politika agresije i genocida ne isplati", kazao je Bećirović.

Dodik tvrdi: KFOR je na Kosovu napao goloruki srpski narod! Oni brane svoje pravo na život
Dodik tvrdi:  KFOR je na Kosovu napao goloruki srpski narod! Oni brane svoje pravo na život

Njegova je ocjena kako je presudama ICTY-a, uključujući i one o udruženim zločinačkim pothvatima, dokazano da je u pitanju bio međunarodni sukob u kojemu su pokušavalo ostvariti ciljeve uspostave velike Srbije ali i velike Hrvatske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik gotovo istodobno je očekivano pokušao umanjiti značaj pravorijeka izrečenog Stanišiću i Simatoviću, opisavši ga kao tek još jednu u nizu "antisrpskih presuda".

"Sila, arogancija, nepravda", kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci gdje je bio u društvu s veleposlanikom Rusije u BiH Igorom Kalabuhovom, ustvrdivši kako MICT nije imao nikakve dokaze protiv Stanišića i Simatovića. Po njegovom mišljenju nije bilo dokaza ni da bi se zbog raznih zločina osudilo Vojislava Šešelja i Biljanu Plavšić.

Odluku kojom su pravomoćno osuđeni Stanišić i Simatović pozdravilo je pak veleposlanstvo SAD u BiH.

"Ovo je ključni korak kako bi se utvrdila odgovornost pojedinaca odgovornih za goleme patnje naroda Bosne i Hercegovine. Nadamo se da žrtvama i njihovim obiteljima može pružiti neki osjećaj pravde", stoji u izjavi veleposlanstva objavljenoj na Twitteru.

Dodik kod Putina: Rusija je bila prisiljena na vojnu operaciju. Ovo je sukob Zapada i Rusije
Dodik kod Putina: Rusija je bila prisiljena na vojnu operaciju. Ovo je sukob Zapada i Rusije

Bivšim čelnicima Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću žalbeno vijeće Rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Haagu povećalo je u srijedu kazne zatvora s 12 na 15 godina, za zločine koje su počinile srpske snage na području bivše Jugoslavije.

Stanišić i Simatović 2021. nepravomoćno su proglašeni odgovornima za pomaganje i podržavanje kaznenih djela ubojstava kao kršenja zakona i običaja ratovanja i zločina protiv čovječnosti te kaznenih djela deportacije, prisilnog premještanja i progona muslimanskog i hrvatskog stanovništva kao zločina protiv čovječnosti koja su počinile srpske snage nakon zauzimanja Bosanskog Šamca u travnju 1992. i za to su u prvostupanjskom postupku dobili svaki po 12 godina zatvora

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1