Obavijesti

News

Komentari 0

BiH neće izručiti Šarca: Krive ga za smrt palestinog inženjera

Tunis sumnjiči Šarca da je zajedno s Alemom Čamdžićem u prosincu 2016. godine u toj zemlji ubio Mohammeda Zawahrija, inženjera koji je radio za palestinsku skupinu Hamas

VIDEO

Sud Bosne i Hercegovine odbio je u srijedu postupiti po zahtjevu Tunisa za izručenjem bosanskohercegovačkog državljanina Elvira Šarca osumnjičenog za ubojstvo palestinskog inženjera 2016. godine.

Portal Balkanske istraživačke mreže (BIRN), organizacije specijalizirane za praćenje pravosudnih procesa, potvrdu ove informacije na Sudu BiH dobio je samo nekoliko sati nakon što je u srijedu održano ročište na kojemu je Šarac imao priliku očitovati se o zahtjevu iz Tunisa. 

Policija u BiH uhitila muškarca: Ubio je Hamasovog inženjera?
Policija u BiH uhitila muškarca: Ubio je Hamasovog inženjera?

Vlasti te države sumnjiče Šarca da je zajedno s Alemom Čamdžićem u prosincu 2016. godine u toj zemlji ubio Mohammeda Zawahrija, inženjera koji je radio za palestinsku skupinu Hamas i bio zadužen za izradu bespilotnih letjelica. Zawahri je navodno bio na listi za odstrel izraelske tajne službe Mossad pa u Tunisu pretpostavljaju kako je ta služba za likvidaciju angažirala upravo Čamdžića i Šarca.

Šarca su temeljem međunarodne tjeralice u utorak uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a on je na ročištu pred sucem Suda BiH Brankom Perićem izjavio da nema nikakve veze sa zločinom koji mu se stavlja na teret i da se protivi izručenju Tunisu, između ostalog i stoga što je u toj zemlji na snazi smrtna kazna.

Sud BiH je uporište za odluku o tome da odbije izručenje Šarca našao u činjenici da BiH s Tunisom nema zaključen bilateralni ugovor koji dopušta uzajamno izručenje državljana dvije zemlje u cilju kaznenog progona.

Usto Bosna i Hercegovina i Tunis nisu potpisnice ni međunarodnih multilateralnih konvencija koje bi, pod određenim uvjetima, dopuštale izručenje vlastitih državljana radi kaznenog progona ili provedbe izrečenih kazni.

Za razliku od Suda BiH, hrvatski sud u Velikoj Gorici odlučio je da državljanin BiH Alem Čamdžić može biti izručen Tunisu.

Čamdžića je u zračnoj luci u Zagrebu temeljem tjeralice koju je raspisao Tunis uhitila hrvatska policija kada je iz zrakoplova kojim je doputovao iz Sarajeva presjedao na let za Beč.

Konačnu odluku o tome hoće li Čamdžić biti izručen donijet će hrvatski ministar pravosuđa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava