Obavijesti

News

Komentari 119

U Brazilu preko 90.000 novih slučajeva, preminulo 2815

U Brazilu preko 90.000 novih slučajeva, preminulo 2815

Pandemija je u Brazilu izvan kontrole a u mjesec dana broj umrlih se udvostručio s oko tisuću prosječno dnevno u veljači na preko dvije tisuće u ovom tjednu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.00

U Brazilu preko 90 tisuća novozaraženih

Brazil je u zadnja 24 sata imao rekordan broj od 90.570 novozaraženih koronavirusom i 2815 umrlih, što je drugi najsmrtonosniji dan od početka pandemije prije godinu dana, objavilo je u petak ministarstvo zdravstva.

Ta južnoamerička zemlja ima 11,871.390 slučajeva zaraze od početka pandemije i 290.314 umrlih, pokazuju podaci ministarstva.

Gradonačelnik Rio de Janeira naredio je u petak zatvaranje plaža tijekom vikenda kako bi se usporilo širenje virusa.

Tu odluku kritizirao je predsjednik Jair Bolsonaro, zabrinut, kako je rekao, da će stanovnici toga grada dobiti premalo vitamina D.

"Vitamin D je način da se izbjegne teški oblik bolesti", rekao je. "A kako dobiti vitamin D? Na suncu".

Vjeran svojem stavu od početka pandemije, Bolsonaro tvrdi da će Brazil biti suočen sa socijalnim kaosom ako guverneri u svojim državama nametnu stroge mjere zatvaranja.

Pandemija je u Brazilu izvan kontrole a u mjesec dana broj umrlih se udvostručio s oko tisuću prosječno dnevno u veljači na preko dvije tisuće u ovom tjednu.

Pritisak na bolnice je maksimalan i liječnici kažu da bi za tri tjedna mogli ponestati lijekovi za sedaciju pacijenata prije intubacije. Količine opreme za intubaciju također su na zabrinjavajuće niskim razinama.

22.11

Italija usvojila paket pomoći u pandemiji vrijedan 32 milijarde eura

Nova talijanska vlada premijera  Marija Draghija u petak je usvojila prvi veliki paket pomoći kojim se pokušava boriti protiv učinaka pandemije koronavirusa, vrijedan 32 milijarde eura.

Cilja tog paketa je pomoći industrijama koje su najjače pogođene pandemijom kao što je turizam, stabilizirati tržište rada i ubrzati kampanju cijepljenja.

"Svjesni smo da je ovo samo djelomični odgovor", rekao je novinarima u petak Draghi, dodajući da je taj paket ono najbolje što je moguće u trenutnoj situaciji.

Paket uključuje gotovo 5 milijardi pomoći zdravstvenom sektoru, pogotovo kampanji cijepljenja.

Svota od 8 milijardi ići će za jačanje tržišta rada i borbu protiv siromaštva.

Ukupan broj oboljelih od covida-19 u Italiji drastično se povećao u ožujku, a neke regije proglašene su crvenim zonama i u njima je uvedeno strogo zatvaranje.

Italija od početka pandemije ima ukupno više od 3,3 milijuna slučajeva zaraze, a tjedna incidencija trenutno joj je 260 na 100.000 ljudi, rekli su stručnjaci u petak.
 

20.39

Boris Johnson primio prvu dozu AstraZenecina cjepiva

Britanski premijer Boris Johnson primio je u petak prvu dozu AstraZenecina cjepiva protiv koronavirusa, dan pošto su britanski i europski regulator potvrdili sigurnost tog cjepiva.

"Nisam baš ništa osjetio", rekao je konzervativni čelnik (56) koji je cjepivo primio u bolnici svetog Tome u Londonu, gdje se u travnju 2020. tri dana liječio od covida-19 na odjelu intenzivne njege.

Johnson je pozvao Britance da učine isto.

Britanski premijer je u bolnici svetog Tome dobivao kisik preko sonde u nosu pošto se zarazio virusom i ozbiljno razbolio. 

Poslije je rekao da je bio tako bolestan da je bio pripremljen plan o tome kako objaviti informaciju o njegovoj smrti.

"Kada dobijete poziv na cijepljenje, molim vas otiđite i cijepite se, to je najbolje što možete učiniti za sebe, za svoju obitelj i za sve ostale".

Britanija je dala prvu dozu cjepiva protiv covida-19 gotovo polovici svojeg odraslog stanovništva, čime spada u jednu od zemalja u svijetu koje najbrže provode program cijepljenja.

19.45

Primorsko-goranska županija ponovno zatvara svlačionice u sportskim objektima

Nacionalni Stožer civilne zaštite prihvatio je prijedlog Stožera PGŽ o uvođenju nužnih epidemioloških mjera. Stupaju na snagu 20. ožujka, a trajat će do 2. travnja 2021. godine.

Nužne epidemiološke mjere su:

- preporuka pojačanog nadzora uvedenih nužnih epidemioloških mjera, a osobito nužnih epidemioloških mjera koje se odnose na javna događanja i okupljanja, privatna okupljanja, javni prijevoz te rad trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata

- preporuka da se u svim sportskim objektima ne koriste svlačionice

Stožeri jedinica lokalne samouprave zaduženi su za provođenje pojačanog nadzora propisanih epidemioloških mjera te za predlaganje nužnih epidemioloških mjera za svoje područje županijskom stožeru, ako to ocijene potrebnim.

Nacionalni stožer danas je objavio i uputu za kontrolu i kažnjavanje kršitelja epidemioloških mjera. Prema ovoj uputi, stožeri civilne zaštite obvezni su organizirati pojačani kontinuirani nadzor pridržavanja epidemioloških mjera na svom području.

Pri tome posebnu pažnju stožeri trebaju obratiti na mjesta mogućih nedopuštenih okupljanja te na eventualni nedopušteni rad ugostiteljskih objekata u zatvorenim prostorima.

U Nacionalnom stožeru napominju da se gosti mogu usluživati samo na otvorenim terasama, odnosno u prostoru gdje struji zrak. Stožere upozoravaju da trebaju pripaziti i na eventualno kršenje ograničenja radnog vremena.

Područni uredi Ravnateljstva civilne zaštite imaju obvezu stupiti u kontakt s policijskim upravama i područnim uredima Državnog inspektorata radi koordiniranja provođenja nadzora mjera.

19.31

Istraživanje UCL-a: U Londonu su najvećem riziku zaraze korona virusom izloženi vozači autobusa

Vozači autobusa u Londonu, pokazalo se, izloženi su najvećem riziku od smrti od posljedica zaraze koronavirusom, piše u petak BBC, dodajući da ih je umrlo tri puta više od nacionalnog prosjeka za druga zanimanja.

Najmanje 51 vozač autobusa u Londonu umro je od početka pandemije nakon što su se zarazili koronavirusom, po podacima gradske tvrtke Transport for London.

Istraživanje koje je proveo  University College London (UCL) potvrdilo je da bi ranije zatvaranje "spasilo živote".

UCL je po nalogu TfL-a istražio visoku stopu smrtnosti londonskih vozača autobusa.

Izvješće je potvrdilo da je vožnja autobusa u Londonu jedno od najopasnijih zanimanja u vrijeme pandemije.

Istraživanje se fokusiralo na prvi val pandemije, od ožujka do svibnja 2020., kada je od covida-19 umrlo 29 vozača autobusa.

Utvrđeno je da oni imaju 2,97 puta veće izglede umrijeti od koronavirusa od muškaraca slične dobi drugih zanimanja u Engleskoj i Walesu. 

Istraživanje je pokazalo da je 80 posto tih vozača prestalo raditi do 3. travnja, što znači da su se zarazili prije zatvaranja.

Profesor Sir Michael Marmot, koji je vodio istraživanje, rekao je: "Očito je da bi ranije zatvaranje spasilo živote".

Karantena je proglašena 23. ožujka 2020. 

A od 15. lipnja obvezno je nošenje maske u javnom prijevozu u Engleskoj. Uvedene su i dodatne mjere kako bi se spriječilo širenje zaraze u autobusima, uključujući izoliranje vozačeve kabine i smanjenje broja putnika, češće čišćenje i dezinficijense za ruke.

Gradonačelnik Londona, Sadiq Khan, inače sin vozača autobusa, zahvalio je "herojskim" radnicima u javnom prijevozu na njihovu neumornu radu u proteklih godinu dana i obećao da će vlasti nastaviti činiti sve što mogu kako bi oni i putnici bili sigurni. 

Komentari 119