Obavijesti

News

Komentari 11

"Bili smo na praksi u Irskoj i odmah smo dobili posao"

"Bili smo na praksi u Irskoj i odmah smo dobili posao"

Osječki srednjoškolci dva su se tjedna u Dublinu stručno usavršavali na EU razmjeni. Irski učitelji i stručnjaci oduševljeni su njihovim znanjem...

VIDEO

Najboljih 15 učenika, koji su prošli interni školski natječaj u Strojarskoj tehničkoj školi u Osijeku, sudjelovali su u projektu dvotjedne stručne prakse u Irskoj.

Radi se o projektu EU na koji se škola javila i dobila 36.000 eura za provedbu.

- To je projekt u sklopu Erasmus plus programa koji se zove ‘U Europu po znanje o novim tehnologijama’. Odlučili smo prijaviti učenike sa smjerova automehaničar, automehatroničar i tehničar za vozila, za koje smo smatrali da mogu ostvariti odlične rezultate na takvoj praksi u inozemstvu, i bili smo u pravu - kaže ravnatelj Strojarske tehničke škole Ivan Adrić, koji je ponosan na odlično proveden projekt.

Novi običaji i kultura

Početkom siječnja odabrani učenici, u pratnji dva strukovna profesora, Danijela Kovačevića, voditelja projekta, i Davora Bičvića, voditelja praktične nastave, otišli su u Dublin.

- Projekt je osmišljen tako da učenici steknu nova znanja na nekoliko razina. Prvi je stručna praksa. Drugi je učenje ili usavršavanje stranog jezika. A treći je upoznavanje s novom kulturom. Naime, učenici su u Dublinu bili smješteni kod obitelji, pa su tako upoznali nove običaje i način života. Mi kao mentori smo eventualno uskakali ako se pojavi neki problem - kaže profesor Danijel Kovačević. Učenicima je sve bilo plaćeno i roditelji za takav oblik stručne prakse nisu imali nikakav izdatak. Škola im je kupila i radna odijela te cipele, a svaki je dobio oko 1200 kn džeparca. Pojedini poslodavci su im, iako nisu bili obvezni, dodatno dali novac kao nagradu za rad jer su bili jako zadovoljni.

Novčane nagrade

- To nam je bio pokazatelj koliko su se učenici dobro snašli na svojim poslovima koje su dobili jer su za njih i novčano nagrađeni. Posebno nam je drago što su neki dobili direktne ponude da dođu raditi u Irsku kad završe školovanje. Svi su također dobili pismene preporuke i EU certifikate za obavljenu stručnu praksu koja im može jako dobro doći prilikom zapošljavanja bilo gdje na području EU. I nama su kao voditeljima praske i projekta poslodavci čestitali na takvim učenicima jer svojim znanjem nisu zaostajali za drugima, što govori da i mi kao škola proizvodimo već napola gotov kadar koji prati trendove i tehnologije. Nama je posebno drago što se sve to svidjelo učenicima i što im je odlazak u Irsku bio zanimljivo iskustvo - kaže voditelj stručne prakse Davor Bičvić. Učenik Danijel Vučanović dobio je ponudu da dođe raditi u Irsku.

- Dobro je znati da imamo posao tamo ako ga ne uspijemo pronaći ovdje. Pomagao sam majstorima i pripremao aute za prodaju. Kod njih se radi slično kao u Hrvatskoj. Posebno bih istaknuo njihovo gostoprimstvo. U obitelji u kojoj sam bio bilo nam je super. Imali smo svoju privatnost, mogli smo se kretati kao kod svoje kuće, a i brže smo naučili jezik u komunikaciji s njima - kaže Vučanović. Slična iskustva imao je i njegov školski kolega Dominik Pavošević, koji je također dobio poslovnu ponudu u Dublinu.

Još dva važna projekta

- Jedina razlika je što oni rade dosta opuštenije, bez presinga. Imaju svoju normu i po tome su plaćeni. Tamo automehaničar zaradi do 600 eura tjedno - kaže Pavošević.

Prema riječima ravnatelja Adrića, škola je i prije slala djecu na praksu u inozemstvo, primjerice u Njemačku, ali tad su bili smješteni u hotelima i hostelima. Adrić ističe kako su se prijavili na još dva europska projekta. Jedan je projekt za djecu s poteškoćama u razvoju u kojem sudjeluju škole iz osam država. Drugi je međunarodno stipendiranje učenika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.