Obavijesti

News

Komentari 100

'Biljana Borzan osobno tražila da se odgodi blokada OLT-a'

'Biljana Borzan osobno tražila da se odgodi blokada OLT-a'
1

Istraga o OLT-u i obustavi ovrhe nad tajkunom Željkom Bilošem pokazala je da je i Biljana Borzan urgirala, ali je ostala zagonetka po čijem nalogu je to učinila

VIDEO

Skrhana, slomljena, na rubu suza, bivša pročelnica Porezne uprave Osijek Ružica Kovačević sat i pol je izlagala svoju obranu u USKOK-u u istrazi koja se nad njom provodi zbog sumnje da je štitila osječkog tajkuna Željka Biloša, nad čijom tvrtkom OLT nije izvršena ovrha, iako je zbog poreznog duga to trebalo biti učinjeno.

- Ne mogu vam reći kako se osjećam i ne mogu shvatiti ni što ni zašto se ovo meni sve događa - započela je svoj iskaz gutajući knedlu u grlu. Pročelnica je postala 15. lipnja 2012., u to vrijeme aktualni su bili, kaže, reprogrami. Među najvećim dužnicima bila je i tvrtka OLT Osijek, s 33 milijuna kuna duga poreza.

- Pitala sam voditeljicu odsjeka Mirjanu Tomić zašto OLT nije blokiran. Rekla mi je da su podnijeli zahtjev za reprogram, ali da nitko iz OLT-a ne dolazi u Poreznu na utvrđivanje stanja duga. Stotinu puta su ih zvale, ali nitko se iz OLT-a nije odazvao. Rekla sam, nemamo što čekati, ajmo odbaciti taj zahtjev jer je jasno da odugovlače. Početkom srpnja donesena je odluka da im se reprogram odbija, a 24. srpnja donijeli smo rješenje da se blokira žiroračun. Razgovor se vodio u uredu Ružice Kovačević između njih dviju.

Dan poslije u taj isti ured dolazi Marin Pajić, pomoćnik direktora za gospodarske djelatnosti Osimpexa, tadašnjeg vlasnika OLT-a, s muškom osobom za koju Kovačević ne zna tko je, ali misli da je riječ o financijskom stručnjaku. Nazočna je bila i Mirjana Tomić, a Kovačević je zabilješke zapisala u notes koji je USKOK oduzeo kao dokaz u istrazi. - Pajić je kazao da žele da im se odobri reprogram, prepotentno je naglasio da su oni bili u Zagrebu i sve se dogovorili o načinu na koji će se to ostvariti. Taj isti dan me u 14.30 nazvala ravnateljica Smiljanec da OLT-u treba odobriti reprogram i zamolila me da pričekamo s blokadom računa još malo dok donesu garanciju banke, što je osnova za reprogram. Tražili su na sastanku da otplate glavnicu, da im se otpišu kamate. Kazala mi je da su u Zagrebu imali kolegij, ministar Linić je urgirao za OLT i tražio da im se da šansa za reprogram.

>>> Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.