News

Komentari 83

'Bilo bi drugačije da smo poziv dobili ranije, sve se razbuktalo'

'Bilo bi drugačije da smo poziv dobili ranije, sve  se razbuktalo'

Moramo shvatiti da se radi o objektu koji nije u centru velikog mjesta i da se radi o osobama koje nisu baš sve imale mobitele ili mogućnost da nazovu odmah, rekao je zapovjednik Marijan Lovrenčić...

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije Marijan Lovrenčić kaže kako je vatrogasna postrojba po dojavi centra 112 stigla na požarište u Andraševcu. Tvrdi kako su izašli van u roku od minute te je 12 vatrogasaca zateklo požar na Domu za starije i nemoćne u već razbuktaloj fazi. Iako na stranici staračkog doma stoji kako su korisnici pod nadzorom liječnika 0-24, u trenutku požara nitko osim korisnika nije bio u objektu, tvrdi N1.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Zatekli smo požar krovišta u razbuktaloj fazi. Vatra je zahvatila cijelu konstrukciju, cijeli objekt je bio u plamenu. Ugasili smo požar u roku deset minuta. Potom smo radili tzv. pasivno gašenje. Išlo se u sanaciju, a spašavanje ljudi više u toj fazi nije bilo moguće. To je bila velika silina požar. Temperatura je bila tolika da su na susjednom objektu popucala stakla od topline. Samo je bilo pitanje trenutka kada bi se taj požar proširio dalje - rekao je Lovrenčić.

- Vatrogasci su svoj posao obavili najbolje što su mogli. Bilo je preko 20 vatrogasaca. Pitanje je li dojava bila na vrijeme. Naša intervencija počinje trenutkom primitka dojave. Vatrogasci su došli brzo, ali požar je već bio u razbuktaloj fazi. Da je netko ranije zvao, možda bi bilo drugačije. Došao je poziv iz centra 112. S obzirom da se radi o drvenom objektu, cijela stvar se mogla razviti u 15-20 minuta. Da je požar primijećen ranije, onda bi bilo moguće i spašavanje ranije - zaključio je Lovrenčić.

- Moramo shvatiti da se radi o objektu koji nije u centru velikog mjesta i da se radi o osobama koje nisu baš sve imale mobitele ili mogućnost da nazovu odmah. Ako je taj događaj primijetio netko iz vana, onda je već bilo kasno - rekao je zapovjednik.

Podjsetimo,  u subotu ujutro izbio je požar u staračkom domu u mjestu Andraševec pokraj Oroslavja.  U Zagorskoj javnoj vatrogasnoj postrojbi potvrdili su nam da je preminulo šestero ljudi.

U Zagorje su na mjesto tragedije došli su i premijer Andrej Plenković te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.   

Kolona od nekoliko službenih automobila je došla, policajci su spustili traku i ispratili premijera i ministra pješice prema 200 metara udaljenom domu u kojem je izbio požar.

- Duboko smo potreseni ovim strašnim događajem koji nas je zatekao danas u jutarnjim satima, a u kojem su u Obiteljskom domu „Zelena oaza“ u Andraševcu život izgubile starije osobe, nečiji roditelji, djedovi, bake, prijatelji... Suosjećajući sa svim članovima njihovih obitelji i prijatelja ovim putem izražavamo najiskreniju sućut i žaljenje zbog ovog nemilog događaja. U slučaju potrebe Minitarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku već je osiguralo korisnicima Obiteljskog doma „Zelena oaza“ svu potrebnu pomoć i podršku u što primjerenijem zbrinjavanju korisnika - poručila je Vesna Bedeković.

Izjavu je dao i premijer Andrej Plenković.

- Nažalost, prema prvim informacijama koje smo dobili smrtno je stradalo šest osoba. U tijeku je očevid. U ovom trenutku osim izražavanja najdublje sućuti obiteljima smrtno stradalih osoba, ne mogu reći ništa više ovakve tragedije kakvu nismo imali u tijeku našeg mandata, sve drugo bilo bi špekuliranje. Pričekat ćemo da nadležne službe obave svoj posao - kazao je premijer.

Upitan bi li zbog ovog slučaja trebalo postrožiti inspekcijski nadzor u domovima za starije i nemoćne, Plenković je rekao: 'Ovdje će se uključiti svi i županijska tijela i Ministarstvo nadležno. Da vidimo treba li taj sustav kontrola činiti redovitijim i češćim'.

- Navedeni Obiteljski dom u kojem se dogodila tragedija u kojoj je život izgubilo šest osoba zbog čega izražavamo iskrenu sućut i duboko žaljenje upisan je u evidenciju fizičkih osoba koje profesionalno pružaju socijalne usluge, ali Ministarstvo s njima nema sklopljen ugovor o pružanju socijalnih usluga, te ne financira taj obiteljski dom - rekli su nam iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Najčitaniji članci