Obavijesti

News

Komentari 26

Bilo je dobro kraljevima, a sad je prazno, oronulo i propada

Bilo je dobro kraljevima, a sad je prazno, oronulo i propada
1

Izgubljena kraljevstva: Otkrivamo oronula hrvatska arhitektonska blaga koja nikako da ožive stari sjaj već propadaju i povremeno raduju samo štakore i beskućnike

VIDEO

Dvorac Opeka ili, kako ga još zovu, Bombellesov dvorac u Marčanu u općini Vinica, nedaleko od Varaždina vidio je i bolje dane. Građevina koja je sagrađena u drugoj polovici 17. stoljeća u baroknom stilu, u vlasništvu je države. Osim što je djelomično urušen, bez vrata i prozora, s porušenim stropovima u pojedinim prostorijama, otpalom fasadom i granjem drveća koje prodiru u prostorije dvorca, devastiran je grafitima. Potrebno je mnogo novca za njegovu obnovu, a najprije bi, smatraju stručnjaci, trebalo utvrditi njegovu namjenu.


Na 64 hektara prostiru se šuma i veliki arboretum

- Planiramo ga iskoristiti za, primjerice, srednju školu ili fakultet hortikulture, agronomije... Na 64 hektara uz dvorac prostiru se šuma i jedinstveni arboretum koji ima daleku veću vrijednost od dvorca. Prikupljamo potrebnu dokumentaciju radi natječaja za novac iz fondova EU - doznajemo od Željka Trstenjaka, pročelnika Konzervatorskog odjela u Varaždinu. 

Dvorac je mijenjao vlasnike, a prvi gospodari su bili grofovi iz obitelji Keglević, zatim Nadasdy, pa Draškovići i na posljetku grofovi Bombelles, koji su uveli centralno grijanje u zdanje, napravili tenisko igralište i bazen. Dogradili su kule i terase te započeli s planskim uređenjem parka prema engleskim uzorima. Bombellesi su naselili i prve fazane u Hrvatskoj i počeli s organiziranim lovom. Česti su im gosti bili austrougarski velikaši među njima i prijestolonasljednik Franjo Ferdinand. Ugostili su i kralja Jugoslavije Aleksandra Karađorđevića. U Drugom svjetskom ratu dvorac i park su ostali neoštećeni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dvorac je ranije služio kao učenički dom...

U vlasništvu obitelji Bombelles ostao je sve do 1945., a za vrijeme rata ustaše su pritvorile i ubile Josipa, unuka grofa Marka Bombelles. Godine 1946. komunisti su ih izbacili iz dvorca. Zdanje je služilo za razne namjene, kao učenički dom, a početkom 70-ih godina napušteno je i zatvoreno. 

I samostan sv. Mihovila, nedaleko od Vrsara, u selu Kloštar godinama propada.

- Nedavno su zazidali vrata i prozore da ljudi ne ulaze jer se urušava. Čak niti tabla ne postoji pa teško da će turisti znati koju vrijednost gledaju ako slučajno dođu u selo - rekla nam je mještanka. 

Podigli su ga benediktinci u 11. stoljeću i pripadao im je do sredine 17. st., pa je potom pretvoren u feud. Posljednji je put saniran 1966. Samostanski kompleks koji je jedan od najvažnijih u Istri.

>>> Više pročitajte u Expressu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a