News

Komentari 2

'Bio bih lud da se kao premijer idem prtljati u vlasništvo HEP-a. Država će ga dokapitalizirati'

'Bio bih lud da se kao premijer idem prtljati u vlasništvo HEP-a. Država će ga dokapitalizirati'

Premijer Plenković naglasio je kako će u dokapitalizaciji HEP-a zbog tereta koji nosi u subvencioniranju cijena sudjelovati samo država. Bit će, kaže, snažan i imati sredstava za daljnja ulaganja u energetsku tranziciju

Država kao vlasnik će izdvojiti sredstva i nadoknaditi HEP-u sve ono što su eventualno troškovi koji nastali uzimanjem na svoja pleća niza troškova, poručio je premijer Andrej Plenković upitan prilikom predstavljanja novog paketa mjera pomoći koliko dugo HEP još može podnijeti nošenje ovog tereta i subvencioniranja cijena.

Podsjetimo, paket je "težak" 1,7 milijardi eura, a mjera za ublažavanje cijena električne energije iznosi 596 milijuna eura. U tom smislu premijer je najavio dokapitalizaciju.

-  Podsjećam, električnu energiju naručuje neki kupac u nekom trenutku, a da bi mu HEP osigurao struju dugoročno, on tu struju mora nabaviti, što iz svojih proizvodnih kapaciteta, što kupnjom na tržištu. Zbog energetske krize, cijena struje je išla toliko puta gore da je kupovanje predstavljalo jako skup posao. Međutim, cilj države je da ni u jednom trenutku ne fali nekog energenta. I HEP će kroz aktivnosti Vlade i HEP-a biti dokapitaliziran, bit će snažan i imat će sredstava i za daljnja ulaganja u energetsku tranziciju sukladno Strategiji - poručio je. 

Naglasio je da će jedino država dokapitalizirati HEP i da ostaje u 100-postotnom državnom vlasništvu. Na pitanje odnosi li se to samo na HEP grupu ili i na svako pojedinačno društvo u HEP-u, da se ne bi dogodila privatizacija, primjerice, HEP opskrbe, Plenković je naglasio kako to ne dolazi u obzir. 

- Nakon ovakvog iskustva ovakvih kriza bio bih lud da se kao premijer idem prtljati u vlasništvo HEP-a, to stvarno ne bih bio baš preko pametan - dodao je istaknuvši kako je situacija oko INA-e bila u drugim okolnostima. 

- Ovo su okolnosti bez presedana i ne bi nitko to učinio. Ne znam koji bi to pametan na mom mjestu išao privatizirati HEP sada - istaknuo je ne želeći reći u kojem iznosu će ga dokapitalizirati.

Najčitaniji članci