Obavijesti

News

Komentari 3

"Bit ćemo prvi inženjeri 
za energiju vjetra i sunca..."

"Bit ćemo prvi inženjeri 
za energiju vjetra i sunca..."
2

Šibenik: Kad završe ovaj trogodišnji studij obnovljivih izvora energije, 
moći će se zaposliti u vjetroelektranama ili se posvetiti znanstvenim istraživanjima

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Studenti iz cijele Hrvatske, od Zagreba do Dubrovnika, već tri tjedna studiraju na novom Fakultetu energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Kad nakon tri godine završe prediplomski studij koji traje šest semestara, postat će prvi hrvatski inženjeri za energiju vjetra i sunca. Studij su upisala 42 studenta. Prvi put profesori s dva vrhunska zagrebačka fakulteta - Fakulteta elektronike i računarstva i Fakulteta strojarstva i brodogradnje, koji su uz grad Šibenik i osnivači novog studija, predaju u Šibeniku. Profesori putuju u Šibenik gdje izvode redovitu nastavu. Studenti koji završe ovaj preddiplomski studij moći će nastaviti studiranje u Zagrebu ili drugdje, ili se zaposliti. U Hrvatskoj trenutačno postoji 12 vjetroelektrana, još pet se planira graditi pa će posla za mlade stručnjake biti.

- Studenti proučavaju energiju sunca i vjetra, biomaterijale, uređaje koji će povećati učinkovitost konverzije izravne Sunčeve energije u električnu, u klasičnu konvencionalnu električnu energiju. Sve to treba razumjeti, održavati, otkrivati nove mogućnosti, a da bi to mogli napraviti potreban nam je jedan moderno koncipiran studij. To je upravo ovaj studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora - kaže dr. sc Tomislav Petković, iz Zavoda za primijenjenu fiziku zagrebačkog FER-a, koji predaje šibenski studentima. Osim Šibenčana, ovdje studiraju djevojke i mladići iz Zagreba, Ivanić Grada, Drniša, Gospića, Otočca, Dubrovnika... Fakultet je novi, brucoši za njega ne znaju i još će se godinama smišljati načini da ih se privuče u Šibenik. Ove godine su, primjerice, studente energetike sa šibenskog područja, gradovi i općine nagrađivali stipendijama, samo da ih privuku na novi studij. Grad Skradin, Grad Vodice, općine Rogoznica, Tribunj, Tisno, Murter–Kornati i Pirovac ponudili su po jednu stipendiju studentima energetike sa svog područja, a Grad Šibenik deset, u iznosu od 700 kuna na mjesec.

Ovaj studij, koji je pokrenut u rekordnom roku od dvije godine, dio je mnogo šire priče, a to je osnivanje Nacionalnog centra zelenih industrija u Šibeniku.

- Imamo već kvalitetno veleučilište, no ovaj studij budućnosti, koji vode dva najuglednija tehnička fakulteta u Hrvatskoj, FER i FSB Sveučilišta u Zagrebu, u naš grad će također dovesti mlade ljude iz drugih sredina. Uskoro u suradnji s norveškom vladom otvaramo još dva sveučilišna studija, koja će nam dati još snažniju razvojnu perspektivu i udariti još jače temelje Šibenika kao sveučilišnog grada - nada se šibenski gradonačelnik Željko Burić. Prodekan za nastavu Fakulteta elektrotehnike i računarstva, te predsjednik Nastavnog vijeća studija, dr. Marko Delimar smatra da je Šibenik pravo mjesto za osnivanje takvog specijaliziranog studija. 
- Iz Šibenika je izumitelj Faust Vrančića, a nedavno smo obilježili 120 godina javne rasvjete na izmjeničnu struju. Cijeli elektroenergetski sustav, koji je započeo s radom u Šibeniku 1895. godine, bio prvi pravi višefazni izmjenični sustav u svijetu - objašnjava šibenski prodekan prof. Delimar.

Profesor Petković se nada da će kroz koju godinu ovaj prediplomski studij u Šibeniku prerasti u diplomski.

- Studenti će dobiti diplomu prvostupnika, tako da mogu nastaviti diplomski studij. Ako odluče raditi naši studenti mogu biti inženjeri u polju i sektoru energetike, mogu održavati, popravljati vjetroelektrane, raditi nove projekte ili se uključiti u istraživačke poslove koje će Šibenik ili šire okruženje, šira regija, ponuditi. Studenti koji završe tri godine mogu ići u odgovarajuće institute, u gospodarstvo ili nastaviti na nekom drugom fakultetu, zahvaljujući takozvanoj bolonjskoj mobilnosti - kaže Petković.

‘U Šibeniku nam je bolje i jeftinije studirati nego u velikom gradu’    

Na studiranje u Šibeniku studenti obnovljivih izvora energije odlučili su se iz raznih motiva. S Veleučilištem, studijem turističkog menadžmenta, prometa i upravnim studijem, studentskim centrom, novom menzom i studentskim domom s 80 soba, Šibenik je pravi grad za studiranje. Šibenčani ostaju ovdje studirati jer im je kod kuće najljepše, a studentima iz drugih gradova studiranje u tom sredozemnom gradu je privlačnije zbog nekoliko razloga. Jedan od njih je jeftiniji najam stanova, manja gužva nego u velikim sveučilišnim gradovima, ugodniji nego u metropoli.

- Osim toga ljeti ne moramo putovati na more kad studiramo na moru, a predaju nam isti profesori koji predaju kolegama u Zagrebu - izjavili su nam budući inženjeri vjetra i sunca.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...