Obavijesti

News

Komentari 1
Foto: NordphotoPIXSELL
SKRIVENE PRESUDE

Bitka uporne odvjetnice: 'Čak 90% odluka i presuda ne može se pretražiti. Sessa ne čini ništa'

Expressov ekspert za sudstvo analizirao je prave posljedice nalaza pravne stručnjakinje koja je pokušala implementirati nove tehnologije u postojeću hrvatsku sudsku praksu

Dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević je veliki fan LegalTecha, odnosno korištenja digitalne tehnologije u pravnom sektoru, i fascinirana je načinima na koji taj spoj tehnologije i prava može pridonijeti razvoju zemlje. LegalTech je u svijetu sad već toliko raširen da je doveo do prave revolucije u nekim sektorima, poput prediktivne analitike. Zahvaljujući LegalTechu danas se ishod sudskog spora može predvidjeti sa sigurnošću većom od 90 posto. 
Međutim, kad je odvjetnica Knežević pokušala nove tehnologije implementirati u našem sustavu i napraviti analizu sudskih presuda u Hrvatskoj te uspostaviti novi pretraživač sudske prakse, našla se pred nepremostivom preprekom. Naime, u tom je trenutku shvatila da joj je kao odvjetnici dostupan samo mali dio sudske prakse, dok je čak 90 posto sudske prakse u Hrvatskoj nedostupno. 
– Moram priznati da sam bila osupnuta činjenicom da nam nedostaje ovako veliki dio sudske prakse - ispričala nam je Viktorija Knežević, naglašavajući kako nakon rujna 2019. godine, kad su temeljito izmijenjena pravila o reviziji, nemogućnost pristupa cjelovitoj sudskoj praksi dovodi do nemogućnosti pristupa Vrhovnom sudu i pravu na korištenje izvanrednog pravnog lijeka, što onda dovodi i do nemogućnosti Vrhovnog suda da obavi svoju temeljnu funkciju ujednačavanja sudske prakse. Naime, objašnjava dubrovačka odvjetnica, Vrhovni sud je najviši sud u državi i njegova je temeljna zadaća osigurati jedinstvenu primjenu prava i osigurati ravnopravnost svih u njegovoj primjeni. Stranke se obraćaju Vrhovnom sudu putem pravnih lijekova, i to poglavito revizija, s obzirom na to da su žalbe u kaznenim predmetima sad prebačene na Visoki kazneni sud, i Vrhovni sud onda ukine i/ili preinači presudu koja odudara od postojeće prakse kojom je ugrožena jedinstvena primjena zakona i ravnopravnost svih građana.

Komentari 1
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.