Obavijesti

News

Komentari 56

Bitka za Agrokor: Ramljak je zaratio s 'kraljem osiguranja'

Agrokor tvrdi da je Todorić odbio potpisati i ostavku i na mjesto šefa NO Belja i kaže da će to učiniti tek ako ga ne uspiju opozvati. Ramljak je poručio Dubravku Grgiću da prestanu djelovati suprotno interesima društva

VIDEO

Prava bitka vodi se između izvanredne uprave Agrokora na čelu s Antom Ramljakom i kralja osiguranja, vlasnika Agram grupe, Dubravka Grgića.

Grgićeve tvrtke su postale suvlasnici u niz Agrokorovih tvrtki, Konzumu, Agrolaguni, Belju, Vupiku, Pik Vinkovcima na temelju pozajmica koje je Ivica Todorić uzimao od njih.  Jutros su predstavnici Agrama odbili glasati za smjenu Ivice Todorića u Nadzornom odboru Konzuma, čime je onemogućeno postavljanje nove uprave. Todorić je naknadno sam podnio ostavku, kako kažu u izvanrednoj upravi Agrokora, na temelju "pritiska javnosti i medija". 

Izvanredna uprava je poslala priopćenje u kojem Dubravka Grgića izravno optužuje da radi protiv interesa tvrtki. 

- Agram je potvrdio svoje djelovanje suprotno interesima Agrokorovih društava u kojima su nedavno postali suvlasnici – priopćili su iz Agrokora.

Izvanredna uprava kaže da su predstavnici Agrama danas popodne u Agrolaguni, najvećem poljoprivrednom proizvođaču u Istri, postavili svoja tri člana nadzornog odbora, suprotno onima koje je predložila izvanredna uprava. U Agrolaguni, Grgićeve tvrtke iz Agrama drže 51 posto vlasništva koje su tek nedavno stekli. I u toj tvrtki i ostalima, stekli su vlasništvo na temelju tzv. Repo ugovora.

Ukratko, osiguravatelji i investicijska društva iz Agram grupe su posuđivali novac Agrokoru, a Todorić je založio dionice. Kada novac nije vraćan, izgubljeni su udjeli u tvrtkama. HANFA, agencija za nadzor nam je ranije potvrdila da su takve posudbe bile suprotne propisima i da su naložile obustavu.

Osiguravateljska i investicijska društva nisu banke da mogu posuđivati novac, ali je očito i to bio model tajnog kreditiranja Agrokora. Prema javno dostupnim podacima, u Konzumu su na taj način Grgićeve tvrtke stekle preko 25 posto vlasništva, u Vupiku 11,6 posto, u Belju 14,2 posto.

No, i u Vupiku i Belju su se pojavili tajni vlasnici nakon što je kriza već izbila. Oni su sakriveni iza računa u Podravskoj banci i drže dodatnih 38,4 posto Vupika i dodatnih 13 posto Belja. Grgićeve tvrtke suvlasnici su u Zvijezdi 15,7 posto, u Pik Vinkovcima još sedam posto i tajni vlasnik s 18,8 posto. Svi ti udjeli su još u ožujku bili u vlasništvu Agrokora. 

- Ugovori i poslovi na temelju kojih je Agram sad u posjedu navedenih dionica sklapani su neposredno prije nego što su Ivica Todorić i bivša uprava Agrokora zatražili pokretanje postupka izvanredne uprave – priopćili su iz Agrokora. 

Neslužbeno doznajemo da Ramljak čak razmišlja i da traži poništenje tih ugovora kao štetnih, ali još radi analize.

Ramljak u priopćenju navodi da se s Grgićem sastao ranije, da su dogovorili da djeluju zajednički, ali na kraju Agram nije htio potpisati suradnju. I Ramljak je danas iskazao sumnju da Grgić djeluje povezano s Ivicom Todorićem, što bi značilo da oni čuvaju udjele u tvrtkama za njega. I potpredsjednica Martina Dalić je za odluke Agrama u Konzumu prozvala ne njih, nego upravo Ivicu Todorića. Poručila je da vuče neracionalne poteze. 

Na kraju Ramljak navodi da je Todorić odbio potpisati i ostavku i na mjesto šefa Nadzornog odbora Belja i rekao je da će to učiniti tek ako ga sutra ne uspiju opozvati. Ramljak je poručio Grgiću da prestanu djelovati suprotno interesima društva. 

- Takvi potezi samo usporavaju neophodne promjene, ali ne mogu ih trajno onemogućiti niti naštetiti procesu restrukturiranja - poručio je Ramljak Grgiću u priopćenju.

Agram negira povezanost s Todorićem 

Predsjednik uprave Agram Investa Ivan Krivičić nam je poslao odgovor u kojem negira povezanost s Todorićem.

- Na današnjoj glavnoj skupštini  Konzuma d.d. glasovali smo protiv opoziva nadzornog odbora radi zaštite interesa društva kao i vlastitih interesa, neovisno o kojim osobama je riječ. Svaki pokušaj našeg povezivanja sa predsjednikom Nadzornog odbora Konzuma g. Ivicom Todorićem, neprimjeren je, u prilog čega govori  činjenica da smo na današnjoj glavnoj skupštini Agrolagune d.d glasali za opoziv svih članova Nadzornog odbora, među kojima je i g. Todorić, te imenovali nove članove Nadzornog odbora. U nedostatku komunikacije od strane izvanredne uprave Agrokora d.d. glasali smo u cilju zaštite interesa samog društva i vlastitih interesa. Naši interesi podudarni su interesima svakog imatelja dionica, a to su održivo i uspješno poslovanje društva te zaštita radnih mjesta - poručio je Krivičić
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...